Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Απεργία στους σιδηροδρόμους

«Μετακινήσεις» και διαθεσιμότητα αμισθί προβλέπει για το δημόσιο νέο σχέδιο διατάγματος

ΠΑΡΙΣΙ.--

Απεργία πραγματοποιούν από χτες το βράδυ στις οκτώ μέχρι το πρωί της Πέμπτης οι εργαζόμενοι στους σιδηροδρόμους, σε ολόκληρη τη Γαλλία, μετά από σχετική απόφαση και των τεσσάρων συνδικάτων του κλάδου (CGT, Unsa, Sud Rail, CFDT). Τα συνδικάτα αντιδρούν στο σχέδιο «αναδόμησης» που προωθεί η κυβέρνηση και η διοίκηση της εταιρείας, με πρόσχημα τον «εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών και τη μείωση της σπατάλης».

Υποστηρίζουν ότι με βάση τον προϋπολογισμό του 2010 για τους σιδηροδρόμους μειώνονται κατά 1.400 οι θέσεις εργασίας στον κλάδο, ενώ άλλες 2.600 θέσεις εργασίας «παύουν να υφίστανται ως έχουν» και δίνονται διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα «απορροφηθούν σε άλλα καθήκοντα». Οι συνδικαλιστές εκτιμούν ότι συνολικά μειώνονται, εντός του έτους, κατά 3.600 οι θέσεις εργασίας, αν στα προηγούμενα νούμερα συνυπολογίσει κανείς ότι 5.400 εργαζόμενοι συνταξιοδοτούνται και έχουν προβλεφθεί μόνο 1.800 προσλήψεις.

Οι συνδικαλιστές γνωστοποίησαν τα δρομολόγια «ασφαλείας» όπως έχουν υποχρεωθεί με βάση νόμο που πέρασε η κυβέρνηση Σαρκοζί και προειδοποίησαν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες απεργιακές κινητοποιήσεις.

«Κινητικότητα» στο δημόσιο

Κινητοποιήσεις αναμένονται, όπως όλα δείχνουν, και στο χώρο του δημοσίου. Χτες, ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης, Ερίκ Βερτ, επιβεβαίωσε ότι σχέδιο διατάγματος που επεξεργάζεται η κυβέρνηση προβλέπει την εισαγωγή της «μετακίνησης δημοσίων λειτουργών από τον έναν τομέα στον άλλον, καθώς και την τοποθέτησή τους σε διαθεσιμότητα χωρίς μισθό, αν αρνηθούν τρεις φορές διαδοχικά τη μετακίνησή τους σε κάποιον άλλο τομέα». Ο Βερτ αποπειράθηκε να κατευνάσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων, υποστηρίζοντας ότι «ο επαγγελματικός επαναπροσανατολισμός των δημοσίων υπαλλήλων θα γίνεται με γνώμονα τις γνώσεις, την προϋπηρεσία, την οικογενειακή κατάσταση και τη γεωγραφική του βάση».

Εντούτοις, τα συνδικάτα εκτιμούν ότι πρόκειται ουσιαστικά για «κεκαλυμμένες απολύσεις και μάλιστα χωρίς δικαιώματα των εργαζομένων και χωρίς ν' αναφέρονται ως τέτοιες, αφού δεν προβλέπονται από τον υπάρχοντα σχετικό νόμο». Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι ήδη εφαρμόζεται η πρόβλεψη για αντικατάσταση διά μέσου πρόσληψης μόνο ενός στους δύο δημοσίους υπαλλήλους που συνταξιοδοτούνται. Το σχέδιο διατάγματος θα κατατεθεί στο Ανώτατο Συμβούλιο Δημόσιας Διοίκησης στις 11 Φλεβάρη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ