Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Διαμεσολαβήσεις» και πιέσεις

«Εκστρατεία αποσιώπησης κάθε φωνής διαμαρτυρίας» καταγγέλλουν ισραηλινές οργανώσεις

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΑΖΑΣ.--

Το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και η «αναγκαιότητα να διασφαλιστεί ότι δεν πρόκειται να αναπτυχθούν πυρηνικά όπλα» ήταν το ζήτημα που κυριάρχησε στις επαφές που είχε ο Ιταλός πρωθυπουργός, χτες, στο Ισραήλ. Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεσμεύτηκε στους Ισραηλινούς συνομιλητές του ότι θα «πράξει τα πάντα προκειμένου να επιλυθεί ικανοποιητικά και ήρεμα το ζήτημα», αποφεύγοντας, πάντως, να τοποθετηθεί σαφώς στο κατά πόσο προτίθεται να διακόψει τις οικονομικές και εμπορικές συναλλαγές με το Ιράν, καθώς η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους Ευρωπαίους εταίρους του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συνέχιση του εποικισμού αποτελεί εμπόδιο στην αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών. Τέλος, υποστήριξε ότι κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Δαμασκό θα «παρέμβει όπως μπορεί» για την αναθέρμανση και των επαφών μεταξύ Συρίας - Ισραήλ. Ο Μπερλουσκόνι, σήμερα το πρωί, θα απευθύνει ομιλία στην Κνέσσετ και το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Αμπάς στη Δυτική Οχθη.

Την ίδια στιγμή, το δικό της «χώρο παρέμβασης» προσπαθεί να διασφαλίσει στις εξελίξεις στο Μεσανατολικό η Ισπανία. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μορατίνος βρέθηκε, χτες, στη Δυτική Οχθη και συναντήθηκε με τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Σαλάμ Φαγιάντ. Στις μετέπειτα δηλώσεις του αρκέστηκε σε γενικά ευχολόγια, αν και επισήμανε και αυτός το «αγκάθι» του εποικισμού.

Καταγγελία

Ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο Πέρες και τον πρωθυπουργό να «παρέμβουν προσωπικά προκειμένου να τερματιστεί η συστηματική εκστρατεία εναντίον τους» δημοσιοποίησαν, χτες, 13 ισραηλινές Μη Κυβερνητικές φιλειρηνικές και ανθρωπιστικές οργανώσεις. Υποστηρίζουν ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «σχέδιο αποσιώπησης κάθε φωνής διαμαρτυρίας».

Αναφέρονται σε συγκεκριμένες επιθέσεις Ισραηλινών κυβερνητικών αξιωματούχων εναντίον τους καθώς τις χαρακτήρισαν «φάλαγγα του εχθρού εντός του εβραϊκού κράτους» επειδή υποστηρίζουν τους Παλαιστινίους ή τα δικαιώματα ξένων μεταναστών και καταγγέλλουν ότι τα μέλη τους «καλούνται διαρκώς σε ανακρίσεις από την εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας - Σιν Μπετ». Τέλος, επισημαίνουν ότι το Ισραήλ «απομονώνεται ολοένα και περισσότερο με τη στάση του».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σενάρια περί «συνομοσπονδίας» αντί ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους (2022-02-09 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τακτικισμοί (2013-06-29 00:00:00.0)
Αλλεπάλληλες συναντήσεις και τακτικισμοί (2013-06-29 00:00:00.0)
Δεν δέχεται τους παλαιστινιακούς όρους ο Νετανιάχου (2013-06-11 00:00:00.0)
Ενίσχυση της «ασφάλειας» του Ισραήλ... (2009-07-28 00:00:00.0)
Πανταχού παρόντες οι Αμερικανοί... (1997-10-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ