Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
«Επίθεση» Σορτ κατά Μπλερ για την εισβολή

BΑΓΔΑΤΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δριμεία επίθεση κατά του Βρετανού πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ εξαπέλυσε η πρώην υπουργός του Κλερ Σορτ, κατηγορώντας τον σχεδόν ανοιχτά ότι είχε «προαποφασίσει» την εισβολή στο Ιράκ το 2003 με τον Πρόεδρο Μπους και ότι ουσιαστικά «δε συζήτησε ποτέ το ζήτημα με τους υπουργούς του». Η Σορτ, τότε υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης, υποστήριξε, καταθέτοντας στην ειδική εξεταστική επιτροπή, ότι το υπουργικό συμβούλιο «παραπληροφορήθηκε ως προς τη νομιμότητα της εισβολής» από το νομικό σύμβουλο του Μπλερ.

Επανέλαβε δε ότι είχε, εξαρχής, εκφράσει την εκτίμηση ότι ΗΠΑ, Βρετανία και οι σύμμαχοί τους «δεν ήταν έτοιμες ν' αντιμετωπίσουν την επόμενη μέρα της εισβολής, κάτι που αποδείχθηκε περίτρανα μέχρι σήμερα», κατέληξε. Αξίζει, πάντως, να υπενθυμιστεί ότι η Σορτ, παρά τις αντιρρήσεις της, είχε υπερψηφίσει την απόφαση εισβολής και είχε παραιτηθεί από την κυβέρνηση λίγο αργότερα.

Ιρακινο-κινεζική «σύσφιγξη»

Η Κίνα δεσμεύτηκε να διαγράψει το 80% των ιρακινών χρεών, από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, που κυμαίνονται στα 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ανακοίνωσε το ιρακινό υπουργείο Οικονομικών, συμπληρώνοντας ότι «ανοίγει ο δρόμος για περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων».

Ηδη η Κίνα έχει τύχει «καλύτερης μεταχείρισης» από την ιρακινή ηγεσία ως προς τις επενδύσεις της. Η κρατική εταιρεία ενέργειας «China National Petroleum Corp» ήταν η πρώτη που υπέγραψε πετρελαϊκή συμφωνία μετά την εισβολή του 2003 (για το κοίτασμα Αχμπάμπ, στο κεντρικό Ιράκ, με 1 δισεκατομμύριο διαπιστωμένα αποθέματα).

Ακολούθησε δεύτερη συμφωνία, από κοινοπραξία της CNPC με τη βρετανική BP για το γιγάντιο κοίτασμα Ρουμάιλα, στο νότο, με αποθέματα 17,8 δισεκατομμύρια βαρέλια. Τέλος, ο κύκλος ιρακινο-κινεζικού εμπορίου έφτασε το πρώτο 9μηνο του 2009 τα 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας άνοδο 78%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ