Τετάρτη 3 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
Πολλοί και διαφορετικοί πόλεμοι το νέο δόγμα των ΗΠΑ

Ενώ φουσκώνουν οι δαπάνες για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, 37 εκατομμύρια Αμερικανοί πεινάνε

OYAΣΙΓΚΤΟΝ.-- «Μάθαμε, από οδυνηρές εμπειρίες, πως οι πόλεμοι που πολεμάμε σπάνια είναι οι πόλεμοι που σχεδιάζουμε» δήλωνε στους δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ρόμπερτ Γκέιτς, πριν προσέλθει στο κογκρέσο για να ανακοινώσει το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα.

Το δόγμα της κυβέρνησης Ομπάμα δε θα εστιάζει πλέον στη διεξαγωγή μόνο δύο μεγάλων παράλληλων πολέμων (π.χ. Αφγανιστάν, Ιράκ, Πακιστάν), αλλά στη διεξαγωγή πολλών και διαφορετικών συρράξεων και στην αντιμετώπιση «ασύμμετρων απειλών» όπως η «τρομοκρατία», οι κυβερνοεπιθέσεις, η κατοχή ενεργειακών πηγών ακόμη και οι κλιματικές αλλαγές που (όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση) θα είναι «στο μέλλον ακόμη περισσότερο παράγοντας γεωπολιτικών αλλαγών και συγκρούσεων».

Οι αρχιτέκτονες του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος των πολλών και διαφορετικών συγκρούσεων προτείνουν ως εκ τούτου αύξηση των ειδικών δυνάμεων του στρατού, των μη επανδρωμένων βομβαρδιστικών και κατασκοπευτικών αεροπλάνων (UAV) και ελικοπτέρων. Συνάμα προτείνουν και «εναλλακτικές» στρατηγικές για την εξαπόλυση πολέμων με άλλα μέσα, όπως η αύξηση της χρηματοδότησης «πολιτικών για διπλωματία και ανάπτυξη», αλλά και η εφαρμογή «πράσινων τεχνολογιών» στις ένοπλες δυνάμεις όπως ηλιακή ενέργεια και βιοκαύσιμα.

Ολα αυτά και πολύ περισσότερα συμπεριλαμβάνονται στην τετραετή αμυντική επιθεώρηση (Quadrennial Defense Review) που εκδίδει το Κογκρέσο, στο οποίο χτες ο Γκέιτς ανακοίνωσε τον τερματισμό της απαγόρευσης στράτευσης ομοφυλοφίλων (που ισχύει απ' το 1993) στον αμερικανικό στρατό. Ο Γκέιτς, βεβαίως, δεν παρέλειψε να απαιτήσει κι άλλο χρήμα για τις εν εξελίξει ιμπεριαλιστικές επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν, λέγοντας πως μόνο για κει «χρειάζονται» έως τον ερχόμενο Μάη επιπροσθέτως άλλα 33 δισ. δολάρια!

Πολεμοκάπηλος προϋπολογισμός και αύξηση των πεινασμένων

Ας μην ξεχνάμε πως στο νέο προϋπολογισμό, προβλέπεται αύξηση ρεκόρ των στρατιωτικών δαπανών που ανέρχονται σε 708 δισ. δολάρια και είναι προσαυξημένες κατά 3,4% σε σχέση με πέρσι και 70% σε σχέση με το 2001.

«Συμπτωματικά» (προς διαπραγμάτευση μεγαλύτερων αμυντικών δαπανών;) απέτυχε η προσπάθεια κατάρριψης αμερικανικού βαλλιστικού πυραύλου (του είδους που χρησιμοποιείται σε Ιράν και ΛΔ Κορέας) που εκτοξεύτηκε απ' τα νησιά Μάρσαλ προκειμένου να αναχαιτιστεί από αντιπυραυλική ασπίδα στην Καλιφόρνια λόγω προβλημάτων στα συστήματα ραντάρ.

Πάντως αξίζει να επισημανθεί πως μέσα στην τελευταία τετραετία αυξήθηκε κατά 46% ο αριθμός των Αμερικανών που παίρνουν έκτακτη επισιτιστική βοήθεια από τη φιλανθρωπική οργάνωση ανακούφισης από την πείνα «Feeding America». Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία τέτοιων οργανώσεων, οι Αμερικανοί που πεινάνε είναι τουλάχιστον 37.000.000 εκ των οποίων τα 14.000.000 είναι παιδιά.

Οπως σημείωνε εκπρόσωπος της «Feeding America», «στη χώρα της αφθονίας πρέπει να βρούμε έναν τρόπο να ταΐσουμε τον κόσμο» και ο διευθυντής της «Τράπεζας Τροφίμων» στο Ιλινόις σημείωνε πως η πείνα στις ΗΠΑ «έχει αποκτήσει σχεδόν διαστάσεις επιδημίας». Για τους αναξιοπαθούντες πολύ φτωχούς Αμερικανούς, ο προϋπολογισμός του Ομπάμα θα έχει λιτότητα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύνοδος του ASEAN (2010-10-12 00:00:00.0)
Αποκαλύψεις για βρετανικό Αμπού Γράιμπ (2009-11-17 00:00:00.0)
Στο φάσμα της πείνας χιλιάδες οικογένειες (2009-01-06 00:00:00.0)
«Κόντρα» Γαλλίας - ΗΠΑ για τους νεκρούς (2007-11-03 00:00:00.0)
«Ηττα» των Δημοκρατικών (2007-02-07 00:00:00.0)
Σε αύξηση στρατευμάτων προσανατολίζεται ο Μπους (2006-12-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ