Κυριακή 7 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΗ ΗΛΥΣΙΑΚΟΥ - ΑΙΓΑΛΕΩ
Αποτέλεσμα των λογικών του κέρδους που υπάρχουν στο ποδόσφαιρο

Μιλάει στον «Ρ», ο πρόεδρος του Ερασιτέχνη Ηλυσιακού Β. Μπαλαμπέκος για τα όσα συνέβησαν στην ομάδα των Ιλισίων, που έπεσε θύμα των επιχειρηματικών συμφερόντων

Τα παιχνίδια του επιχειρηματία με σκοπό το δικό του κέρδους ξεσήκωσαν του κατοίκους των Ιλισσίων
Τα παιχνίδια του επιχειρηματία με σκοπό το δικό του κέρδους ξεσήκωσαν του κατοίκους των Ιλισσίων
Με τη συνενοχή και ανοχή των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ - ΝΔ η φυσική αγωγή και ο αθλητισμός έχουν μετατραπεί από λαϊκό δικαίωμα σε εμπόρευμα. Ετσι βιώνουμε εκτρωματικές καταστάσεις που - εν τέλει - προσβάλλουν και υποβιβάζουν βάναυσα την ίδια την ανθρώπινη υπόσταση. Και προοιωνίζονται ένα μέλλον ακόμα πιο απάνθρωπο από το παρόν. Τα παραδείγματα πολλά και ποικίλα. Ενα από τα πλέον κραυγαλέα είναι η περιπέτεια που βιώνουν σ' ένα από τα πιο ιστορικά και ενεργά σωματεία της Αθήνας. Στον Ηλυσιακό, τα ιδιωτικά συμφέροντα υπερίσχυσαν 82 χρόνων Ιστορίας.

Το ερασιτεχνικό σωματείο θυσιάστηκε στα επιχειρηματικά συμφέροντα. Τα παιδιά της περιοχής, το δικαίωμά τους να αθλούνται στο σωματείο του τόπου τους, η κοινωνική διάσταση του σωματείου κρίθηκαν (από τους αρμόδιους) αμελητέες παράμετροι μπροστά στα συμφέροντα μιας ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας και των επιχειρηματιών της. Τέτοιες πραγματικότητες δημιουργεί η εμπορευματοποίηση, η υπερίσχυση της αγοραίας αντίληψης, αυτές είναι οι αξίες του καπιταλιστικού συστήματος.

Επιχειρηματίες υπεράνω νόμων

Ο μεγαλοϊδιοκτήτης της ΠΑΕ Αιγάλεω, Θ. Μητρόπουλος, αγόρασε (από τους μεγαλομετόχους Χριστοβασίλη και Μαρκάκη) το 83% των μετοχών της ΠΑΕ Ηλυσιακός. Στη συνέχεια, προχώρησε στη συγχώνευση - απορρόφηση της δεύτερης από την πρώτη. Μέσω διαδικασιών που δεν αποτελούν παράδειγμα νομιμότητας. Και με συνέπεια (προς το παρόν τυπικά) να εξαφανιστεί η ομάδα του Ζωγράφου και όσα αντιπροσωπεύει.

Την συνέχιση του αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορίας και του ονόματος του Ηλυσιακού επισήμανε στο «Ρ» ο Β.Μπαλαμπέκος
Την συνέχιση του αγώνα για την αποκατάσταση της ιστορίας και του ονόματος του Ηλυσιακού επισήμανε στο «Ρ» ο Β.Μπαλαμπέκος
Για να επιτευχθούν αυτά, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ύστερα από αλλεπάλληλες αναβολές) συνεδρίασε Κυριακή (9/8/2009) και - με σχετική πλειοψηφία - χορήγησε άδεια συγχώνευσης δι' απορροφήσεως της ΠΑΕ ΗΛΥΣΙΑΚΟΣ από την ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ. Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε η απαιτούμενη εκ του νόμου αποτίμηση της αξίας της μετοχής των δύο ΠΑΕ.

Η ΠΑΕ ΑΙΓΑΛΕΩ βρισκόταν - την επίμαχη περίοδο - σε λύση και εκκαθάριση λόγω υποβιβασμού και στην κατάσταση αυτή ο Νόμος περί ανωνύμων εταιρειών δεν επιτρέπει να απορροφήσει άλλη ΠΑΕ. Το ερασιτεχνικό σωματείο (κάτοχος προνομιούχων μετοχών, ύψους 10%) δε συμφώνησε, όπως απαιτεί ο νόμος. Μεσοβδόμαδα πάντως η ΕΕΑ ανακάλεσε - μετά από σχετική αίτηση του Γ.Σ. Ηλυσιακού - προηγούμενη γνωμοδότησή της. Πλέον αποδέχεται «ότι σε περίπτωση συγχώνευσης δύο ΠΑΕ, απαιτείται και η συναίνεση των ερασιτεχνικών σωματείων, εφ' όσον προκύπτει βλάβη εκ της συγχωνεύσεως». Και ο τότε υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Βλάχος, παραβλέποντας τις εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων και τις κείμενες διατάξεις ενέκρινε τη συγχώνευση - απορρόφηση.

«Το γεγονός ότι - ΕΕΑ, ο κύριος Βλάχος, ΕΠΟ, κάθε αρμόδιος - δέχτηκαν να απορροφηθεί το όνομα, τα χρώματα και το έμβλημα του Ηλυσιακού για μας είναι απαράδεκτο, εγκληματικό, ανήθικο» μάς λέει ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ηλυσιακού, Β. Μπαλαμπέκος και προσθέτει: «Εμείς, πριν αποφασίσει η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) που έπρεπε να επικυρώσει τη διαδικασία, είχαμε παρέμβει με σχετικό υπόμνημα και αναδεικνύαμε τα προβλήματα και το παράνομο της διαδικασίας αυτής».

Τα επιχειρηματιά συμφέροντα επέβαλαν εχοντας και την αναλογη κρατική βοήθεια το τέλος 82 χρόνων ιστορίας στην περίπτωση του Ηλυσιακού
Τα επιχειρηματιά συμφέροντα επέβαλαν εχοντας και την αναλογη κρατική βοήθεια το τέλος 82 χρόνων ιστορίας στην περίπτωση του Ηλυσιακού
Στις 14/9 έγινε η καθοριστική ΓΣ της ΠΑΕ. «Ο ερασιτέχνης Ηλυσιακός ψήφισε κατά της συγχώνευσης και όλων των συναφών θεμάτων. Το πρακτικό που συντάχθηκε κατατέθηκε την ίδια μέρα στο αρμόδιο τμήμα του υπουργείου Ανάπτυξης. Οι υπάλληλοι μας είπαν ότι πλέον η συγχώνευση δεν μπορεί να προχωρήσει».

Πολιτική και παραγοντική αναλγησία

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος του Ηλυσιακού έκανε λόγο για την πολιτική και την παραγοντική αναλγησία που επικράτησε μέχρι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα του επιχειρηματία.

«Οι εισηγήσεις των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από την πρώτη στιγμή, πριν καν παρθεί η απόφαση της ΕΕΑ για τη συγχώνευση, είναι αρνητικές. Είναι χαρακτηριστικό ότι δε δέχτηκαν να υπογράψουν το σχέδιο που ετοίμασε ο κύριος Βλάχος. Επίσης, σημαντικό είναι ότι στην απόφαση δεν υπάρχει - όπως προβλέπεται - η υπογραφή του γγ στο υπουργείο, Δ. Σκιαδά. Και αυτός αρνήθηκε να υπογράψει, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στο υπουργείο εκείνη τη μέρα. Παρ' όλα αυτά, ο πρώην υφυπουργός δε σταμάτησε ούτε μπροστά σε αυτά.

Στις 18/9, μέρα Παρασκευή, υπέγραψε την απόφαση, η οποία ανακοινώθηκε στις 21/9. Με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου, ο ίδιος υπογράφει και τη δημοσίευση στην εφημερίδα της κυβέρνησης, αλλά και δίνει την εντολή να περαστεί στα μητρώα ανωνύμων εταιρειών η νέα εταιρεία. Δηλαδή, 3 έγγραφα με τον ίδιο αριθμό πρωτοκόλλου και διαφορετικές ημερομηνίες! Κατά του πρώην υφυπουργού έχει υποβληθεί μήνυση.

Μετά τις εκλογές, ζητήσαμε την ανάκληση της απόφασης Βλάχου από την υπουργό Οικονομικών Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λούκα Κατσέλη, αφού δεν έχει ορισθεί αρμόδιος υφυπουργός για τα θέματα του εμπορίου. Κατά τη γνώμη μας η ανάκληση αυτή έπρεπε ήδη να έχει γίνει. Από το υπουργείο μας λένε ότι είναι "καθαρά" θέμα της υπουργού. Μένει σ' αυτή, αν θα κάνει δεκτό το αίτημά μας ή αν θα το αφήσει να προχωρήσει διά της δικαστικής οδού.

Εχουμε στείλει όλα τα στοιχεία στην ΓΓΑ και τον νέο γγΑ. Επίσης, ζητήσαμε να τον συναντήσουμε. Μας είπαν από το γραφείο του κατ' αρχήν ότι δεν έχει συγκεκριμένες αρμοδιότητες και μετά ότι είναι πολύ απασχολημένος. Ουσιαστικά, δηλαδή, δεν έχουμε επικοινωνία. Καμιά απάντηση. Και πολύ φοβάμαι ότι ο κύριος Μπιτσαξής δεν έχει τη διάθεση να ασχοληθεί. Ισως γιατί δεν το γνωρίζει καλά, ίσως το φοβάται, δεν ξέρω γιατί. Πάντως, η μέχρι τώρα στάση του στο θέμα μας είναι απογοητευτική. Οπως και της προηγούμενης ηγεσίας στην ΓΓΑ, του κυρίου Ιωαννίδη. Από τον οποίο περιμέναμε τη μαγκιά που έδειχνε στα γήπεδα να τη δείξει και ως πολιτικό πρόσωπο. Σε παρακαλώ έτσι ακριβώς να το γράψεις».

Την περσινή περίοδο ο Ηλυσιακός αγωνιζόταν με το όνομά του, όχι όμως με τα χρώματα και το έμβλημά του. Δηλαδή, οι φανέλες είχαν άλλο χρώμα και δεν είχαν έμβλημα. Ο Β. Μπαλαμπέκος λέει: «Πρόκειται για ένα γεγονός ντροπής για την Ενωση Β', Γ' κατηγορίας (σ.σ. διοργανώτρια πρωταθλήματος), την ΕΠΟ και όλους τους φορείς που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Εχουμε απευθυνθεί στην ΕΠΟ αλλά δεν έχουμε πάρει καμιά απάντηση. Ο κύριος Πιλάβιος (σ.σ. πρόεδρος) υποσχέθηκε πως θα μελετήσει το υπόμνημά μας και μάλιστα φάνηκε έκπληκτος με την όλη διαδικασία. Η ΕΠΟ και ειδικότερα ο πρόεδρός της (σ.σ. είναι νομικός) δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Υπάρχει σχετική διάταξη περί απαγόρευσης συγχωνεύσεων - απορροφήσεων κλπ. με σκοπό μια ομάδα να κερδίσει κατηγορία. Από αυτούς που έπρεπε να την εφαρμόσουν, να εφαρμόσουν το καταστατικό τους δηλαδή, δεν πάρθηκε κανένα μέτρο. Επίσης, υπάρχει ρητή τοποθέτηση - στο ΔΣ της ομοσπονδίας - του αρμοδίου νομικού συμβούλου στην ΕΠΟ, Θ. Κουρίδη, ότι δε θα γίνουν αποδεκτές αποφάσεις γενικών συνελεύσεων αλλά μόνο τελεσίδικες αποφάσεις από δικαστικά όργανα. Ο πρόεδρος της ΕΠΟ για μας αποτελεί μια μεγάλη απογοήτευση».

Αθλητικές και κοινωνικές συνέπειες

Ο πρόεδρος του ερασιτέχνη Ηλυσιακού μάς ανάφερε και τις συνέπειες που έχει αυτή η συγχώνευση. Συνέπειες που, όπως εξήγησε δεν είναι μόνο αθλητικές αλλά έχουν και κοινωνικές προεκτάσεις.

«Το έγκλημα που γίνεται σε βάρος του Ηλυσιακού και πρέπει να το τονίσουμε δεν είναι ότι μας πήραν την ΠΑΕ. Τουλάχιστον, εμένα προσωπικά με αφήνει τελείως αδιάφορο αυτό. Αυτό που μας έχει εξαγριώσει, και γι' αυτό "πολεμάμε με νύχια και δόντια", είναι ότι μας πήραν το όνομα και ό,τι αντιπροσωπεύει. Αυτό είναι το χειρότερο. Θα ήμασταν ικανοποιημένοι να αποκατασταθεί το όνομα του Ηλυσιακού. Να παίξουμε στην Δ' εθνική, όπως έχουμε δικαίωμα, αφού διαλύεται η ΠΑΕ, και εκεί θα τελείωναν όλα.

Δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα διακριτικά και να συνεχίσουμε την ιστορία του Ηλυσιακού. Και ό,τι άλλο μεταφράζεται στη συμμετοχή της γειτονιάς, των ανθρώπων. Της καθημερινότητάς τους που είναι συνδεδεμένη με το αθλητικό σωματείο και ειδικά το ποδοσφαιρικό σωματείο. Το σήμα του σωματείου είναι το σήμα κατατεθέν. Αυτό χρησιμοποιούν και τα άλλα τμήματα. Ο Ηλυσιακός έχει 9. Ολα είναι Ολυμπιακά αθλήματα και σχεδόν όλα σε εθνικές κατηγορίες. Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, κολύμβηση, υδατοσφαίριση ανδρών και γυναικών, βόλεϊ γυναικών, χάντμπολ, τοξοβολία, ξιφασκία. Το ποδόσφαιρο είναι το πιο προβεβλημένο άθλημα, το πιο ιστορικό μας τμήμα, έχει βγάλει τους περισσότερους αθλητές. Οταν λοιπόν μας στερούν αυτό το τμήμα, ουσιαστικά απαξιώνουν συνολικά το σωματείο.

Επίσης έχουν στερήσει από 300, 500 ανθρώπους - κάθε ηλικίας - τη χαρά. Είχαμε το γήπεδο μέσα στη ζωή μας και σαν διασκέδαση αλλά και σαν τόπο συναναστροφής. Να πάμε να δούμε τους φίλους μας, να πούμε μια κουβέντα. Η ομάδα είναι ένα κομμάτι της καθημερινότητάς μας και το γήπεδο είναι ένα κομμάτι της επικοινωνίας μας, της κοινωνικής μας δραστηριότητας. Το κόψανε βίαια. Αυτό είναι απάνθρωπο, είναι αντικοινωνικό. Για μας η ομάδα δεν είναι εμπόριο. Δεν αποτιμάται σε χρήματα. Αν κερδίζει ή αν χάνει οικονομικά. Είναι κοινωνικό ζήτημα.

Πολλά παιδιά ήταν στα μικρότερα τμήματα (παιδικά, εφηβικά) είχαν όνειρα, φιλοδοξίες. Να παίξουν στην πρώτη ομάδα. Στο πρωτάθλημα ερασιτεχνών δεν είχαμε δικαίωμα να λάβουμε μέρος. Αρα όσα παιδιά ήταν πάνω από 18 φύγανε. Ο επιχειρηματίας έκανε ό,τι έκανε με την ΠΑΕ αλλά τις συνέπειες τις υφίστανται και τα υπόλοιπα ποδοσφαιρικά τμήματα. Τα παιδιά μας δεν έχουν - αυτή την στιγμή - ποδοσφαιρικό μέλλον στην ομάδα της περιοχή μας. Το παιδί "αύριο" θα σκεφτεί γιατί να πάω στον Ηλυσιακό, αφού μετά από ένα σημείο και μετά δεν έχω ποδοσφαιρικό μέλλον. Θα πάει λοιπόν σε άλλο σωματείο. Και ο Ηλυσιακός θα μαραζώσει. Μας κλέψανε την αθλητική προοπτική των παιδιών μας. Αν δεν πάρουμε άμεσα μέτρα, αυτό το φαινόμενο θα το αντιμετωπίσουμε σύντομα. Προς το παρόν λοιπόν η κατάσταση φαίνεται αδιέξοδη. Θα κάνουμε τα πάντα να το αλλάξουμε αυτό.

Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε, μέχρι να πετύχουμε την αποκατάσταση του ονόματος και της ιστορίας του Ηλυσιακού. Η οποία διακόπηκε βίαια και παράνομα. Χωρίς ο ερασιτέχνης Ηλυσιακός να έχει καμιά απολύτως ευθύνη. Τυπικά, δεν μπορούμε να φτιάξουμε ομάδα. Εμείς όμως θα φτιάξουμε ομάδα και ας μας αποβάλλουν από τα πρωταθλήματα. Εμείς τον Ηλυσιακό θα τον ξαναφτιάξουμε».

Τι σωματείο θέλουμε;

Οπως μας εξηγεί ο Βασίλης Μπαλαμπέκος, το θέμα της συγχώνευσης του Ηλυσιακού με το Αιγάλεω αποτέλεσμα των επιχειρηματικών παιχνιδιών που παίζονται στο χώρο του ποδοσφαίρου ανοίγει και ένα σημαντικό κεφάλαιο που αφορά το ποια θα πρέπει να είναι η δομή του σωματείου ή της ομάδας.

«Εμάς μας απασχολεί και κάτι άλλο. Ενα ερώτημα που απευθύνεται σε όλους τους φιλάθλους που αγαπούν τις ομάδες τους. Και δεν περιμένουν απλά από τους προέδρους των ομάδων να τους πάρουν πρωταθλήματα, να κάνουν επιτυχίες κλπ. Το ερώτημα λοιπόν που απασχολεί τους ανθρώπους του Ηλυσιακού, είναι τι μοντέλο σωματείου πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε;

Το μοντέλο, όπου ένας μεγαλοϊδιοκτήτης ασκεί εξουσία χωρίς να ελέγχεται από κανέναν - πολλές φορές παραβαίνοντας και τους νόμους, αν έχει την οικονομική και πολιτική ισχύ - λειτουργεί στην Ελλάδα, με τα γνωστά αποτελέσματα. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Συνεχίζουμε ως φίλαθλοι, μικρών ή μεγάλων σωματείων, να προσβλέπουμε σε ένα τέτοιο μοντέλο; Είναι δυνατόν αυτό να βελτιωθεί; Υπάρχει και άλλο μοντέλο, το οποίο δεν έχει δοκιμαστεί. Και αξίζει τον κόπο πολλοί να προβληματιστούν αν αξίζει να επιχειρηθεί. Είναι το μοντέλο με το σωματείο που βασίζεται στα μέλη του. Στους ανθρώπους που το αγαπούν και συμμετέχουν όλοι στη ζωή του. Αυτό - αν έχουμε τη δυνατότητα, την όρεξη και τις δυνάμεις - στο μέλλον θα το επιχειρήσουμε. Μένει στον κόσμο που αγαπάει τον Ηλυσιακό να στηρίξει την προσπάθεια, να φτιάξουμε ένα σωματείο διαφορετικό από τα άλλα».


Γιώργοα ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ