Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Η άλλη όψη της πολιτικής λιτότητας σε βάρος των εργαζομένων

Στην ενίσχυση της επενδυτικής δράσης του κεφαλαίου που δραστηριοποιείται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αποσκοπεί σχετικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, τις βασικές αρχές του οποίου παρουσίασε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη.

Εκφράζοντας τη διαφωνία του με το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Γ. Ζιώγας τόνισε ότι για το ΚΚΕ κριτήριο της όποιας ενεργειακής πολιτικής είναι εάν αυτή υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες ή την κερδοφορία του κεφαλαίου και εάν η ενέργεια αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό ή ως εμπόρευμα.

Το κυβερνητικό νομοσχέδιο (που έχει τη στήριξη και της ΝΔ) εξυπηρετεί τα συμφέροντα των ιδιωτών, προκειμένου αυτοί να εγκαταστήσουν ιδιωτικά πάρκα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας μέσα στα δάση, είπε ο Γ. Ζιώγας και κατήγγειλε ότι οι ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτό πουλάνε πανάκριβα την ενέργεια που παράγουν. Ο βουλευτής είπε ότι όλα αυτά εντάσσονται στην πολιτική της ΕΕ να απελευθερώσει περαιτέρω τον τομέα της ενέργειας και να διευκολύνει την είσοδο του μεγάλου κεφαλαίου με τη χορήγηση διαφόρων επιδοτήσεων.

Εμείς, κατέληξε, απορρίπτουμε αυτήν την πολιτική και παλεύουμε για έναν αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, ο οποίος θα αξιοποιεί και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με γνώμονα τις λαϊκές ανάγκες.

Η υπουργός Περιβάλλοντος είπε ότι η οριστική μορφή του νομοσχεδίου θα διαμορφωθεί μέσα στις επόμενες δέκα μέρες και ισχυρίστηκε ότι μέχρι τώρα έχει παρθεί υπόψη η γνώμη όλων των φορέων που εντάσσονται στο συγκεκριμένο τομέα. Είπε ότι με το νομοσχέδιο απλοποιούνται οι διαδικασίες επένδυσης αδειοδότησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ανέφερε ότι πλέον καταργείται η προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη μιας επένδυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ