Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΠΛΟΚΟ ΤΗΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Ανυποχώρητα στον αγώνα και στο διεκδικητικό πλαίσιο

Στο κενό πέφτουν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης να εξαναγκάσει τους αγρότες να υποστείλουν τη σημαία του αγώνα τους

Eurokinissi

Με επιμονή και υπομονή στον αγώνα απαντούν οι μικρομεσαίοι αγρότες της Θεσσαλίας, που βρίσκονται, για 18η συνεχή μέρα, στο μπλόκο της Νίκαιας, στην κυβερνητική επίδειξη αδιαλλαξίας και πυγμής. Συσπειρωμένοι σαν μια γροθιά και παίρνοντας δύναμη και κουράγιο από τη συμπαράσταση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, δηλώνουν ανυποχώρητοι από το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν και με το οποίο συντάσσονται 20 μπλόκα σε όλη τη χώρα. Διαμηνύουν, δε, πως θα κλιμακώσουν παραπέρα την πάλη τους, για να πιέσουν ακόμα πιο πολύ την κυβέρνηση, αναγκάζοντάς την να εγκαταλείψει την αρνητική κι αδιέξοδη στάση της και να δώσει, άμεσα, λύσεις στα ζωτικά προβλήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οι «εκκλήσεις» και οι «προτροπές» του πρωθυπουργού προς τους αγρότες να σταματήσουν τον αγώνα, επειδή - όπως λέει - «η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και δεν αντέχει να στήνονται μπλόκα και να γίνονται απεργίες», δεν «πιάνουν» στους αγωνιστές του μπλόκου της Νίκαιας, που καταλαβαίνουν, πολύ καλά, γιατί λέγονται και πού αποσκοπούν όλα αυτά τούτη την ώρα. Οπως ξέρουν πολύ καλά ότι χωρίς τα τρακτέρ να είναι στους δρόμους, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να δεχτεί να συζητήσει επί της ουσίας και να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά τους.

Οργή και αγανάκτηση

Οργή και αγανάκτηση προκαλεί στους μικρομεσαίους αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας η μεθόδευση της κυβέρνησης να προχωρήσει, πιο γρήγορα, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, μέσω του Μητρώου Αγροτών και του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη». Αυτό φάνηκε από τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή κι έγινε ακόμα πιο καθαρό από τη θέση που πήρε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, κατά την προχτεσινή συνάντησή της με εκπροσώπους από κάποια μπλόκα της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, που έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από το ενωτικό πλαίσιο αιτημάτων που πρότεινε το μπλόκο της Νίκαιας. Μάλιστα, η γνωστή ομάδα των Λαρισαίων αγροτοσυνδικαλιστών που μετείχε σ' αυτή τη συνάντηση, επιτέθηκε, μέσω των ΜΜΕ, στο μπλόκο της Νίκαιας επειδή δεν αποδέχεται το διαχωρισμό σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη», αλλά και επειδή θέτει το αίτημα για εγγυημένες τιμές!

Οι αγωνιστές του μπλόκου της Νίκαιας σημειώνουν ότι υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίοι αγρότες στη χώρα μας, οι οποίοι, με την εκτεταμένη εφαρμογή του διαχωρισμού σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη» θα ξεκληριστούν εν ριπή οφθαλμού. Και επισημαίνουν ότι όλοι αυτοί δεν είναι μεγαλοεπιχειρηματίες, μεγαλογιατροί, μεγαλοδικηγόροι - όπως ισχυρίζονται μερικοί προκειμένου να συκοφαντήσουν το μπλόκο της Νίκαιας ότι, δήθεν, παλεύει και για τους «ετεροεπαγγελματίες» και τους «αγρότες του Κολωνακίου» - αλλά, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι φτωχοί αγρότες που κάνουν και μια άλλη δουλειά για να συμπληρώσουν το ισχνό αγροτικό εισόδημα και να επιζήσουν.

Κι αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι από τους 850.000 που έκαναν αιτήσεις στον ΟΣΔΕ, μόνο οι 380.000 θεωρούνται «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότες και δεν πλήρωσαν το γνωστό «χαράτσι». Είναι προφανές ότι οι υπόλοιποι 470.000, που θεωρούνται «μη κατά κύριο επάγγελμα» και οι οποίοι και το «χαράτσι» πλήρωσαν και την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο δεν πήραν, δεν μπορεί να είναι όλοι γιατροί και δικηγόροι που έχουν χωράφια ή ζώα.

Οσον αφορά στη θέση των συγκεκριμένων αγροτοσυνδικαλιστών της ΝΔ ότι «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότης μπορεί να είναι μόνο αυτός που το εισόδημα από την αγροτική απασχόληση είναι πάνω από το μισό του συνολικού, αν ισχύσει, τότε ένας συνταξιούχος του ΟΓΑ, που παίρνει 500 ευρώ σύνταξη, δεν μπορεί να λογίζεται ως «κατά κύριο επάγγελμα» αγρότης, ακόμα κι αν καλλιεργεί 318 στρέμματα με μαλακό σιτάρι, ή 180 στρέμματα με σκληρό σιτάρι, ή 145 στρέμματα με καλαμπόκι, ή 291 στρέμματα με κριθάρι, ή 127 στρέμματα με βαμβάκι, ή 55 στρέμματα με ντομάτα, ή κι αν έχει 225 πρόβατα, διότι το συνολικό ετήσιο ποσό της σύνταξής του θα είναι μεγαλύτερο από το αγροτικό εισόδημά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ