Πέμπτη 4 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Σε κλοιό αγροτικών μπλόκων η Θεσσαλονίκη
  • Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις η κυβέρνηση εμπόδισε τους αγρότες να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους
  • Το Σάββατο στις 12 το μεσημέρι το αγροτικό συλλαλητήριο

Αποψη από τη χτεσινή κίνηση των αγροτών στον κόμβο της Θέρμης

Motion Team

Αποψη από τη χτεσινή κίνηση των αγροτών στον κόμβο της Θέρμης
Σε κλοιό αγροτικών μπλόκων βρέθηκε χτες η Θεσσαλονίκη μετά την απόφαση των αγροτών να κλιμακώσουν τη στάση τους, μετά τη συνεχιζόμενη αδιαλλαξία της κυβέρνησης.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών της Θεσσαλονίκης και της Χαλκιδικής άρχισαν γύρω στο μεσημέρι, με τον αποκλεισμό των Πράσινων Φαναριών. Την ίδια ώρα αγρότες από το μπλόκο της Ν. Τρίγλιας προσπαθούσαν με τα τρακτέρ τους να πλησιάσουν τη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να επιδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που επρόκειτο να φτάσει στην πόλη νωρίς το απόγευμα, για να εγκαινιάσει την AGROTIKA.

Οι αστυνομικές δυνάμεις τους εμπόδισαν στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης να προχωρήσουν και οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου Θεσσαλονίκης - Μουδανιών στην αερογέφυρα της Θέρμης. Παράλληλα, άλλοι αγρότες, από την Ανατολική Θεσσαλονίκη, μπόρεσαν από παράδρομους να φθάσουν με τα τρακτέρ τους στο δρόμο που οδηγεί στο αεροδρόμιο, με σκοπό να συναντήσουν την υπουργό, όταν θα έφθανε στο αεροδρόμιο. Λίγο αργότερα όμως πληροφορήθηκαν ότι η υπουργός δεν πρόκειται να σταματήσει για να μιλήσει μαζί τους και σαν απάντηση προχώρησαν σε αποκλεισμό της κύριας οδού που οδηγεί στο αεροδρόμιο.

Από εκείνη τη στιγμή η πρόσβαση στο αεροδρόμιο γινόταν μέσω παραδρόμου που περνούσε μέσα από χώρους του καζίνο. Γενικότερα, όλη τη μέρα χτες στους δρόμους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης οι αστυνομικοί προσπαθούσαν να κλείσουν τα περάσματα στα τρακτέρ των αγροτών με αποτέλεσμα να εξελίσσεται ένα ξέφρενο κυνηγητό και να δημιουργούνται κυκλοφοριακά προβλήματα. Τελικά, η υπουργός στις 7 το βράδυ έφτασε στους χώρους της ΔΕΘ αφού στο μεταξύ «ξέμπλεξε» από τα αντι-μπλόκα της αστυνομίας και τα μπλόκα των αγροτών.


Motion Team

Οσον αφορά τα υπόλοιπα μπλόκα, οι αγρότες παρέμεναν στις θέσεις τους σκληραίνοντας τη στάση τους. Ο τελωνειακός σταθμός του Προμαχώνα και χτες παρέμενε κλειστός για όλα τα οχήματα, ενώ το τελωνείο της Εξοχής ήταν κλειστό για τα φορτηγά. Τα μπλόκα παρέμεναν στα Μάλγαρα και τη Χαλκηδόνα και στη Χαλκιδική στη Ν. Τρίγλια, στα Καλύβια, στην Ορμύλια και στη Γαλάτιστα.

Ενισχύθηκε και με άλλα τρακτέρ το μπλόκο στο Ορμένιο και στην Κορνοφωλιά στο Νομό Εβρου, ενώ η Συντονιστική Επιτροπή του μπλόκου στο Ορμένιο καλεί τους εργαζόμενους να γιορτάσουν την «Τσικνοπέμπτη» μαζί με τους αγρότες και τις αγρότισσες.

Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις με τα τρακτέρ τους και οι αγρότες της Δυτικής Μακεδονίας. Κατά διαστήματα οι αγρότες της Καστοριάς απέκλειαν τον κόμβο του Βογατσικού, στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού, Σιάτιστας - Κρυσταλλοπηγής. Στο Νομό Γρεβενών οι αγρότες παρέμεναν στον κόμβο της Εγνατίας, οι αγρότες της Κοζάνης στη γέφυρα των Σερβίων και οι αγρότες της Φλώρινας στη διασταύρωση Φιλώτα.

Το Σάββατο το συλλαλητήριο

Με εξορμήσεις και περιοδείες στα μπλόκα και στα χωριά της Θεσσαλονίκης και των γύρω νομών τα μέλη της ΠΑΣΥ καλούν τους αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν στο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Φλεβάρη στις 12 το μεσημέρι στο Αγαλμα Βενιζέλου. Παράλληλα, οι αγρότες της ΠΑΣΥ αναφέρονται στις συναντήσεις τους αυτές με τους συναδέλφους τους στην πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που οδηγεί τους παραγωγούς στη φτώχεια και το ξεκλήρισμα. Οπως τονίζουν, η κυβέρνηση επιστρατεύει τη συκοφαντία, τον «κοινωνικό αυτοματισμό», την καταστολή των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες θα διαδηλώσουν στη Θεσσαλονίκη, διεκδικώντας κατώτερες εγγυημένες τιμές και διακηρύσσοντας την αντίθεσή τους στην ΚΑΠ που τους οδηγεί σε αφανισμό. Θα καταδικάσουν την πολιτική που ευνοεί τους εμποροβιομήχανους και τραπεζίτες να λυμαίνονται την παραγωγή τους.

Το συλλαλητήριο, που γίνεται με αφορμή τη διοργάνωση της AGROTIKA, αναμένεται να συγκεντρώσει τους εργαζόμενους από τα ταξικά σωματεία καθώς και τη νεολαία της πόλης, που τις τελευταίες μέρες εκδηλώνουν με κάθε τρόπο την πλήρη συμπαράστασή τους στους αγρότες.

Η Μπατζελή

Φάτε αγρότες ...λόγια, ήταν η ομιλία της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Μπατζελή στα χτεσινά εγκαίνια της AGROTIKA στη Θεσσαλονίκη.

Η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έδωσε καμία απάντηση στα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς και επιδόθηκε στη γνωστή κυβερνητική προπαγάνδα κοροϊδίας, παραπλάνησης και αποπροσανατολισμού. Τα αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς προφανώς η υπουργός τα θεωρεί «μικροδιευθετήσεις»... Μην μπορώντας να αποκρύψει τα προβλήματα, η ίδια ανέφερε πως το αγροτικό εισόδημα μειώθηκε το 2000-2008 κατά 19,9%. Αλλά από το 2000 μέχρι το 2004 το ΠΑΣΟΚ ήταν στην κυβέρνηση... Και η αγροτιά έχει απόλυτο δίκιο να ζητάει εγγυημένες τιμές, στήριξη του εισοδήματός της και προστασία της ντόπιας παραγωγής από τις εισαγωγές. Ομως η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επικαλείται την κρίση και το Πρόγραμμα Σταθερότητας για να συγκαλύψει την κυβερνητική αδιαλλαξία να στηρίξει την αγροτιά. Η Κ. Μπατζελή για άλλη μια φορά έκανε επίκληση διαλόγου, όταν μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί διαδοχικά η κοροϊδία της υπόθεσης. Η αγροτιά και η ελληνική ύπαιθρος δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την πολιτική που θα εφαρμόσει η κυβέρνηση με βάση τα μέτρα που συναποφασίστηκαν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην ΕΕ. Δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, ούτε αύξηση του αγροτικού εισοδήματος, υπό αυτές τις συνθήκες.

Αλλωστε, η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δήλωσε χτες πως «η γεωργία με τη διευρυμένη έννοιά της πρέπει να φύγει από τα στενά όρια της πρωτογενούς παραγωγής και να περάσει δυναμικά στο δευτερογενή και τριτογενή τομέα με την προσφορά υπηρεσιών στην κοινωνία». Αυτή η δήλωση είναι ομολογία της πολιτικής ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς και μετατροπής της χώρας σε εισαγωγέα αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που θα τυποποιούνται και θα μεταποιούνται στην Ελλάδα κατά τα πρότυπα της ΕΕ. Και αποδεικνύεται για μια ακόμα φορά το δίκαιο του αγώνα της αγροτιάς.

  • O Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης με μήνυμά του εκφράζει τη συμπαράστασή του στο δίκαιο αγώνα των αγροτών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ