Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 37
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
«Καμαρωτές» αναλύσεις...

Η αστυνομοκρατία και η καταστολή είναι στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης, για να στηρίξει και να προωθήσει περαιτέρω τα συμφέροντά της. Δεν αρκεί όμως μόνο αυτό. Απαιτείται και ιδεολογικοποίησή τους, όχι μόνο για να μην προκαλούνται αντιδράσεις αλλά για να διαμορφώνεται συνείδηση τέτοια στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα που να θεωρούν ότι τα κατασταλτικά μέτρα είναι απαραίτητα. Κι όλα αυτά γίνονται με πρόσχημα την ασφάλεια, την καταπολέμηση της εγκληματικότητας κλπ. κλπ. Το ρόλο αυτής της προπαγάνδας αναλαμβάνουν και τα αστικά ΜΜΕ - μέσα στα οποία συμπεριλαμβάνονται και όσα αθλητικά ΜΜΕ αναπαράγουν την κυρίαρχη προπαγάνδα.

Πρόσφατο παράδειγμα η αναμέτρηση, για το κύπελλο ποδοσφαίρου, ΠΑΣ Γιάννινα - ΠΑΟΚ. Με κυβερνητική εντολή απαγορεύτηκε η παρουσία «ασπρόμαυρων» οπαδών και η αστυνομία απέκλεισε την Ηπειρώτικη πρωτεύουσα σε κάθε αμάξι με πινακίδες από τη Μακεδονία! Για την ορθότητα και αναγκαιότητα της απόφασης, ανέλαβε να μας διαφωτίσει ο αρθρογράφος της αθλητικής εφημερίδας «Sportday», Αντ. Πανούτσος.

Διαβάστε την πολιτική του ανάλυση: Αναφέρεται στο δημοκρατικό δικαίωμα των φιλάθλων του ΠΑΟΚ να δουν το ματς, χρησιμοποιώντας τον όρο δημοκρατικό με εισαγωγικά. Και ξεσπαθώνει: «Κατ' αρχάς, τα περί δημοκρατικού δικαιώματος είναι παπαριές καμαρωτές. Η πολιτεία με απλή διοικητική απόφαση έχει δικαίωμα να απαγορεύσει τη συνάθροιση πολιτών όταν κινδυνεύει η τάξη και η ασφάλεια των άλλων. Για παράδειγμα, εάν γίνεται μια συγκέντρωση της Χρυσής Αυγής στην Πλατεία Παντελεήμονος και το ΠΑΜΕ ανακοινώσει συγκέντρωση την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο, η αστυνομία θα την απαγορεύσει.

Ας πούμε όμως ότι η απόφαση της κυβέρνησης ή της αστυνομίας είναι αντισυνταγματική. Δημοκρατία έχουμε, οπότε όποιος έχει πρόβλημα προσφεύγει στα δικαστήρια και περιμένει την απόφαση. Αν τώρα χάσει ένα, δύο ή πεντακόσια εκτός έδρας ματς, τι να κάνουμε... Αυτό το πολίτευμα αποφασίσαμε να έχουμε και όποιος δεν το γουστάρει παίρνει ξίδι να του περάσει».

Τι διαφορά έχει η παραπάνω λογική από όσα επικαλούνται κατά καιρούς οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, οι εργοδότες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες; Ολοι αυτοί που - στο όνομα του ότι κινδυνεύει η «τάξη και η ασφάλεια» του κεφαλαίου - ζητούν να κηρυχθούν παράνομες κινητοποιήσεις εργατών, να χτυπηθούν οι αγώνες των ναυτεργατών, των συνταξιούχων, των φοιτητών και τόσων άλλων. Που παλεύουν για να διεκδικήσουν το δικαίωμά τους στο μεροκάματο, στη σύνταξη, στη μόρφωση, σε μια καλύτερη ζωή για τους ίδιους και τις οικογένειές τους... Οσον αφορά το παράδειγμά του για τη «Χρυσή Αυγή» θα το ζήλευε ακόμα και ο Μιχαλολιάκος ή ο Πλεύρης. Ενημερωτικά, στον Αγιο Παντελεήμονα οι συγκεντρώσεις της «Χρυσής Αυγής» έχουν χαρακτήρα άγριου καθηγητού μεταναστών, ακόμα και μικρών παιδιών. Μάλλον, για τον αρθρογράφο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν και εφόσον, τέτοιες συγκεντρώσεις έχουν ανακοινωθεί ότι θα γίνουν...

Είναι αλήθεια ότι όλα αυτά το πολίτευμα που επικαλείται ο αρθρογράφος τα επιτρέπει. Ακριβώς γιατί αυτή η δημοκρατία, δημοκρατία της αστικής τάξης, «δουλεύει» και λειτουργεί για να επιβάλλει το δίκιο του κεφαλαίου στις πλάτες των εργατών και των λαϊκών στρωμάτων. Είναι επίσης αλήθεια, ότι ακριβώς γι' αυτό το λόγο, σε αυτούς, τους εργάτες δηλαδή, δεν φτάνει μόνο το ξίδι. Εχουν επιλέξει άλλο δρόμο, χιλιόμετρα μακριά από τις ...«καμαρωτές» αναλύσεις του αρθρογράφου της «Sportday».


Γ. Κ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο ίδιος στόχος... (2014-02-18 00:00:00.0)
Ταΐζουν τη συστημική Χρυσή Αυγή (2013-09-17 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξαγνισμού μέσω Χρυσής Αυγής (2012-12-08 00:00:00.0)
«Χρυσή Αυγή»: Η άλλη όψη της αστικής δημοκρατίας (2012-09-14 00:00:00.0)
Στα γρήγορα (2002-10-20 00:00:00.0)
Δημοκρατία έχουμε... απαντάει η κυβέρνηση (1995-02-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ