Παρασκευή 5 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΚΙΕΒΟ.-- Η υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές της Κυριακής στην Ουκρανία, Γιούλια Τιμοσένκο ζήτησε από τους οπαδούς της να κινητοποιηθούν σε μια δεύτερη «Πορτοκαλί Επανάσταση» αν ο αντίπαλός της στην προεδρική κούρσα Βίκτορ Γιανούκοβιτς επιχειρήσει να επηρεάσει το εκλογικό αποτέλεσμα.

ΜΟΣΧΑ.-- Περιοδεία σε χώρες της Λατινικής Αμερικής (Νικαράγουα, Γουατεμάλα, Μεξικό και Κούβα) ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Κούβα (11-13 Φλεβάρη), όπου θα είναι επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στην επίσημη έναρξη της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Αβάνας.

ΣΟΦΙΑ.-- Τέσσερις τραυματίες, ο ένας με τραύμα στο μάτι, είναι ο απολογισμός της πυρκαγιάς που ξέσπασε έπειτα από έκρηξη που σημειώθηκε στη μονάδα παραγωγής και μεταποίησης εκρηκτικών υλών του εργοστασίου ιδιωτικών συμφερόντων «Μιντζούρ», κοντά στην πόλη Βίντιν στη βορειοδυτική Βουλγαρία. Ενώ διεξάγεται έρευνα για τα αίτια του ατυχήματος, ο υφυπουργός Αμυνας, Βαλεντίν Ράντεφ, εκτίμησε πως πιθανά η έκρηξη να προκλήθηκε από σπίθα έπειτα από τεχνική βλάβη σε κάποιο από τα μηχανήματα της μονάδας.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Στην παράκτια περιοχή Χατ Γιάο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, ξεκίνησαν χτες τα 29α κοινά στρατιωτικά γυμνάσια πάνω από 800 Αμερικανοί, Ταϊλανδοί και Νοτιοκορεάτες πεζοναύτες, στο πλαίσιο των ασκήσεων «Χρυσή Κόμπρα», στις οποίες συμμετέχουν η Σιγκαπούρη, η Ιαπωνία και η Ινδονησία.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Εκτακτη έκκληση για τη χορήγηση 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ταμείο της προκειμένου να παρασχεθεί αρωγή σε γυναικόπαιδα που πλήττονται από σοβαρότατες ανθρωπιστικές κρίσεις (ιδιαίτερα σε νότια Ασία και ανατολική Αφρική) απηύθυνε χτες η UNICEF.

ΑΜΠΟΥΤΖΑ.-- Διχασμένα φαίνονται τώρα και μέλη της νιγηριανής κυβέρνησης από την παρατεταμένη νοσηλεία του προέδρου Ουμάρου Γιαρ Αντουα στη Σαουδική Αραβία. Χτες η υπουργός Πληροφοριών Ντόρα Ακουνίιλι κάλεσε τους άλλους υπουργούς να ζητήσουν την παράδοση της εξουσίας στον αντιπρόεδρο Τζόναθαν Γκουντγουίλ προκειμένου να σταματήσει το «θρίλερ» ακυβερνησίας στη Νιγηρία.

ΒΟΣΤΟΝΗ.-- Η 57χρονη Ζεϊτούνι Ονιγάνγκο από την Κένυα, θεία του προέδρου Ομπάμα, εμφανίστηκε χτες καθισμένη σε αναπηρική καρέκλα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου για θέματα μετανάστευσης ζητώντας άσυλο «για ιατρικούς και άλλους λόγους».

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Ασφαλέστερο και αποτελεσματικότερο φαίνεται πως είναι ένα νέο πειραματικό εμβόλιο κατά της ελονοσίας που βρήκαν ερευνητές της ιατρικής σχολής του πανεπιστημίου του Μέριλαντ, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που παρουσιάστηκε χτες στις ΗΠΑ και συμπεριελάμβανε στοιχεία από κλινικές δοκιμές στο δυτικοαφρικανικό Μαλί. Το εμβόλιο ονομάζεται FMP2.1/AS02A και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας ανάμεσα στο Ινστιτούτο Ερευνας του αμερικανικού στρατού «Ουόλτερ Ριντ» και τη φαρμακοβιομηχανία GSK.

ΜΟΓΚΑΝΤΙΣΟΥ.-- Σομαλοί πειρατές κατέλαβαν χτες στον Κόλπο του Αντεν ένα λιβυκής ιδιοκτησίας φορτηγό πλοίο στο οποίο πιστεύεται ότι επιβαίνουν 17 ναυτικοί από τη Ρουμανία και τη Λιβύη


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ