Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Με το δάχτυλο στη σκανδάλη απέναντι στο λαό

Γενικευμένες ανατιμήσεις φόρων και μειώσεις μισθών. Την ερχόμενη βδομάδα οι κυβερνητικές ανακοινώσεις

Στη σαθρή κυβερνητική επιχειρηματολογία, οι εργαζόμενοι απαντούν: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Στη σαθρή κυβερνητική επιχειρηματολογία, οι εργαζόμενοι απαντούν: «Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία»
Την ερχόμενη βδομάδα και μπροστά στα προσεχή ευρωενωσιακά διαβούλια η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στην υλοποίηση των δεσμεύσεών της, με την εφαρμογή των μέτρων που προβλέπονται στο «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης». Η αντιλαϊκή κλιμάκωση δεν πρόκειται να σταματήσει σε αυτά. Ηδη σε επίπεδο ΕΕ έχει ανοίξει η «διαβούλευση» για την επόμενη φάση, με τη διαμόρφωση της στρατηγικής «ΕΕ-2020», που επικαιροποιεί και αναμορφώνει τη Στρατηγική της Λισαβόνας στη βάση των σημερινών αναγκών της ευρωπαϊκής πλουτοκρατίας για ολόκληρη την τρέχουσα δεκαετία. Τα μέτρα που παίρνει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι σάρκα από τη σάρκα αυτής της στρατηγικής, που στόχο έχει την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, με αιχμή τις επενδύσεις στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, στον τομέα που υπόσχεται διέξοδο στα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια και ακόμη μεγαλύτερα κέρδη και αποδόσεις για τα ευρωενωσιακά μονοπώλια.

Τις επόμενες μέρες και σε κάθε περίπτωση πριν από τη σύγκληση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 11 του Φλεβάρη και των συνεδριάσεων των συμβουλίων υπουργών Οικονομίας (Γιουρογκρούπ - Εκοφίν) στις 15 του Φλεβάρη, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε επίσημες ανακοινώσεις για το φορολογικό και για τη λεγόμενη εισοδηματική πολιτική στο δημόσιο. Δεδομένες είναι οι τρανταχτές ανατιμήσεις πάνω στους ειδικούς φόρους λαϊκής κατανάλωσης. Στους προσανατολισμούς του νέου φορολογικού νόμου (άμεση φορολογία) είναι η ουσιαστική μείωση του αφορολόγητου ορίου για μισθωτούς -συνταξιούχους μέχρι και η πλήρης κατάργησή του για τους μικροεπαγγελματίες. Ταυτόχρονα, το νέο αφορολόγητο όριο θα συνδέεται με την αξία των αποδείξεων που θα καταφέρνει να συγκεντρώσει το κάθε νοικοκυριό, ενώ για κερασάκι στην τούρτα θα προσφέρεται «μπόνους» σε κατηγορίες αποδείξεων από ορισμένες επαγγελματικές ομάδες. Πρόκειται για έναν ακόμη εμπαιγμό απέναντι στα λαϊκά στρώματα στο όνομα και με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή. Σε κάθε περίπτωση, ακόμη και με την εξάντληση του πλαφόν που θα έχουν οι αποδείξεις, το αφορολόγητο για μισθωτούς-συνταξιούχους θα παραμείνει καθηλωμένο στα σημερινά επίπεδα (12.000 ευρώ). Για τους επαγγελματίες ετοιμάζεται ακόμη η διαμόρφωση νέας κοπής τεκμηρίων, αντίστοιχων ή και ακριβώς ίδιων με αυτά που επιχειρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ επί υπουργίας Γ. Αλογοσκούφη. Για λόγους εντυπωσιοθηρίας θα ανακοινωθούν και μέτρα φορολόγησης στα ακίνητα εταιρειών με έδρα φορολογικούς παραδείσους (οφ σορ).

Η «εισοδηματική πολιτική» στο δημόσιο σε συνδυασμό και με την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης που ίσχυε για ορισμένες πηγές εισοδήματος συνεπάγεται και τρανταχτές μειώσεις στους ονομαστικούς μισθούς. Για δεύτερη στη σειρά χρονιά οι ονομαστικοί μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι, δηλαδή στο επίπεδο που ήταν και το 2008. Δεδομένο είναι και το πετσόκομμα των επιδομάτων, τουλάχιστον κατά 10% στην καλύτερη περίπτωση. Για τους συνταξιούχους εξετάζουν το ενδεχόμενο «αύξησης» το πολύ πολύ μέχρι 1,5%.

Επιχείρηση τρομοκρατίας

Οι οίκοι αξιολόγησης του κρατικού χρέους επιχειρούν να δώσουν χέρι βοήθειας στην κυβέρνηση σε ό,τι αφορά στη διαχείριση και καταστολή των λαϊκών αντιδράσεων που προκαλεί η εφαρμοζόμενη πολιτική. Χτες η «Goldman Sachs», βαφτίζοντας το κρέας ψάρι, υποστήριζε ως το πλέον πιθανό σενάριο την «οικονομική βοήθεια» από την ΕΕ. Η... οικονομική βοήθεια δεν είναι τίποτε άλλο παρά η παροχή ενός ακόμη δανείου αλλά με επιτόκια κάπως χαμηλότερα. Οι εν λόγω μεγαλοραντιέρηδες δεν αποκλείουν και την «ανάμειξη» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αν και σε κάτι τέτοιο δίνουν μικρή πιθανότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ