Σάββατο 6 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Πιστή στο κεφάλαιο

Στα κεραμίδια ανέβηκε τις τελευταίες μέρες η ηγεσία της ΓΣΕΕ. Πίσω από τον ορυμαγδό των δηλώσεων και των τηλεοπτικών εμφανίσεων - βήμα της παρέχεται αφειδώς - προσπαθεί να κρύψει την απόλυτη συμφωνία της στα αντεργατικά μέτρα, στον πυρήνα της στρατηγικής που προωθούν - και μέσα στην κρίση - κεφάλαιο, ΕΕ, κυβέρνηση, έχοντας την απροκάλυπτη στήριξη από ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ είναι αυτή που πρωτοστάτησε στην επιχείρηση «εκκαθάρισης» των δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων με stage, που έχασαν και αυτό το πενιχρό εισόδημα των 400 ευρώ. Την ίδια στιγμή καμώνεται ότι ενδιαφέρεται για τους χαμηλόμισθους, τους ανασφάλιστους, τους άνεργους. Εσπευσε στο διάλογο - απάτη για το Ασφαλιστικό, δίνοντας κάλυψη στην κυβέρνηση για να ξεθεμελιώσει τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση. Να δώσει τη χαριστική βολή σε ό,τι είχε απομείνει από τα ασφαλιστικά δικαιώματα. Κι όμως, η ίδια αυτή ηγεσία εμφανίζεται να χύνει κροκοδείλια δάκρυα για τους συνταξιούχους. Το ίδιο και για τα αποθεματικά. Αναλώνεται σε διαβουλεύσεις για τους πόρους, κάνει μελέτες επί μελετών για τη «βιωσιμότητα», αλλά δε ζητάει ούτε ένα ευρώ από τα κλεμμένα, επιμένει στον τζόγο των αποθεματικών. Αυτή είναι η «προστασία» που πουλάει η ΓΣΕΕ στο ασφαλιστικό σύστημα. Ας σκεφτούν ο εργάτης και η εργάτρια: Μήπως δεν είναι αυτή η πλειοψηφία που έχει ανακηρύξει τον ΣΕΒ σε «εταίρο» και προνομιακό συνομιλητή; Δεν είναι αυτή που βάζει στην ίδια βάρκα τον βιομήχανο με τον απολυμένο και τον εργάτη, οι οποίοι κινδυνεύουν ΔΗΘΕΝ εξίσου από την κρίση και γι' αυτό θα πρέπει και να μοιραστούν τα βάρη της κρίσης; Μήπως δεν είναι η πλειοψηφία που χαιρέτισε με τον πιο επίσημο τρόπο το «Πρόγραμμα Σταθερότητας»;

Προκήρυξε - λέει - η πλειοψηφία απεργία για τις 24 του Φλεβάρη. Και τι ζητάει; Να απεργήσουν οι εργάτες για ένα ευρώ αύξηση τη μέρα; Διότι αυτή είναι η αύξηση που διαπραγματεύεται στα κατώτερα μεροκάματα. Να απεργήσουν μήπως για να γίνει νόμος η πρόταση της κυβέρνησης για τις «ευέλικτες μορφές απασχόλησης», την οποία κρίνει «θετική» και διαβουλεύεται για μερικά μπαλώματα; Να βγούνε στο δρόμο, υπό τη σκέπη της πλειοψηφίας, για να νομιμοποιήσουν τα «μπλοκάκια», την «ενοικίαση εργατών», την εκ περιτροπής απασχόληση, τη διαθεσιμότητα, την κατάργηση του οχτάωρου; `Η μήπως να συμπαραταχθούν μαζί της για να μείνει το αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ, όπως προτείνει; Ο πρόεδρός της λέει ότι πρέπει να συμβάλουν οι εργάτες στην αντιμετώπιση των πιέσεων των αγορών. Δηλαδή, να στηρίξουν την κυβέρνηση στην πολιτική - καρμανιόλα των δικαιωμάτων τους. Επιασε πάτο η φιλοκαπιταλιστική πλειοψηφία της δήθεν εργατικής συνομοσπονδίας. Και ύστερα μιλά για πολιτική απεργία του ΠΑΜΕ. Δεν ξέρουμε πού την είδε αλλά η επίθεση είναι ενιαία και καθολική, ενιαία και καθολική πρέπει να είναι και η αντεπίθεση. Αλλά η ΓΣΕΕ, ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ μαζί, διασπώντας αυτή την πάλη δυναμώνουν την πολιτική δράση στήριξης κεφαλαίου και κυβέρνησης.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ παραμένει πιστός και συνεπής υπηρέτης της ίδιας αντεργατικής πολιτικής. Είναι επικίνδυνη για το εργατικό κίνημα. Γι' αυτό οι εργάτες πρέπει να ξεκόψουν οριστικά, να της γυρίσουν την πλάτη. Κάτω από την επιρροή της ΓΣΕΕ οι εργάτες θα καταγράφουν μόνο ήττες. Η αποδυνάμωσή της, η ιδεολογική και πολιτική της ήττα είναι όρος ανασύνταξης του κινήματος. Είναι προϋπόθεση ενίσχυσης των ταξικών αγώνων.


Γιάννης ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ