Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν αύριο και οι αρχαιολόγοι

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) συμμετέχει στην αυριανή 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ. Ο ΣΕΑ διαμαρτύρεται για τη διαχρονική καθήλωση των μισθών των αρχαιολόγων. Οι μισθοί «πάγωσαν» για δεύτερη χρονιά και φέτος αναμένεται και ονομαστική μείωση των αποδοχών τους εάν εφαρμοστούν οι περικοπές επιδομάτων και ο νέος τρόπος υπολογισμού του αφορολόγητου. Οπως αναφέρει ανακοίνωση του ΣΕΑ, οι αποδοχές του κλάδου είναι «εξευτελιστικές σε σχέση με το φόρτο εργασίας που καλείται καθημερινά να φέρει σε πέρας: Ο μισθός του πρωτοδιοριζόμενου αρχαιολόγου είναι 900 ευρώ, ενώ ο μέγιστος, μετά από 35 χρόνια υπηρεσίας, δεν ξεπερνά τα 1.550 ευρώ! Ο κλάδος δεν έχει πρόσθετες αμοιβές, δεν πληρώνεται τις υπερωρίες που πολύ συχνά πραγματοποιεί. Οι αμοιβές για τις μετακινήσεις εκτός έδρας, στο πλαίσιο των καθηκόντων τους, είναι εξευτελιστικές (29 ευρώ ημερήσια αποζημίωση, 9 ευρώ για αυθημερόν μετακίνηση) και προκαταβάλλονται από τους αρχαιολόγους, για να εξοφληθούν μετά από 1, 2 ή και 3 χρόνια. Το αρχαιολογικό επίδομα των 230 ευρώ παραμένει καθηλωμένο επί οκτώ χρόνια, παρότι η θεσμοθέτησή του προέβλεπε τιμαριθμική αναπροσαρμογή του».

Ο ΣΕΑ διαμαρτύρεται για την πολιτική μείωσης των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν 4.200 κενές οργανικές θέσεις στον τομέα του πολιτισμού, με αποτέλεσμα σήμερα πολλοί αρχαιολογικοί χώροι και τα μεγαλύτερα μουσεία της χώρας να παραμένουν κλειστά λόγω έλλειψης προσωπικού, με επιπτώσεις και στα δημόσια έσοδα.

«Η δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν προήλθε από τους μισθούς μας, ούτε από τη λειτουργία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, που παράγει σημαντικό έργο με ελάχιστα κονδύλια. Προήλθε διαχρονικά από την προκλητική φοροδιαφυγή αλλά και τις τεράστιες δαπάνες του κομματικού κράτους σε αδιαφανείς δραστηριότητες» λέει ο ΣΕΑ. Ωστόσο εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι η απαξίωση της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας αποτελεί πολιτική επιλογή του αστικού κράτους, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου για πλήρη εμπορευματοποίηση του πολιτισμού. Η προσέγγιση του ΣΕΑ μάλλον δυσκολεύει στην ανάδειξη των πραγαμτικών αιτιών.

Και συνεχίζει: «Διαμαρτυρόμαστε για τη συνεχή τα τελευταία χρόνια μείωση των κονδυλίων για τον πολιτισμό. Η εκμηδένιση του έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και η οικονομική εξόντωση των αρχαιολόγων δε θα συμβάλουν στην υπέρβαση της κρίσης, αντιθέτως αντιβαίνουν στη συνταγματικά κατοχυρωμένη υποχρέωση του κράτους για προστασία των αρχαιοτήτων, στερούν τις τοπικές κοινωνίες από σημαντικές παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον, συντελώντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής», τονίζει ο ΣΕΑ. Και διεκδικεί:

Καμία μείωση στις αποδοχές. Τιμαριθμική αναπροσαρμογή του αρχαιολογικού επιδόματος (αύξηση κατά 170 ευρώ) με βάση τις κείμενες διατάξεις. Σε διαφορετική περίπτωση θα χρησιμοποιήσει κάθε ένδικο μέσο για να υπερασπιστεί τις αποδοχές. Οχι στην οικονομική ασφυξία της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με αξιοκρατικές και διαφανείς διαδικασίες, για να καλυφθούν οι ανάγκες της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Καταβολή των χρεωστούμενων οδοιπορικών. Αύξηση των εκτός έδρας αμοιβών (εξομοίωση με τα εκτός έδρας των μηχανικών) και έγκαιρη καταβολή τους. Εξορθολογισμό της λειτουργίας του ΥΠΠΟ-Τ με κατάργηση των οργανισμών που σπαταλούν το δημόσιο χρήμα (ΟΠΕΠ, κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ