Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Εραστές και ήρωες

Από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Διαβολικοί εραστές»
Από την ταινία του Λουκίνο Βισκόντι «Διαβολικοί εραστές»
Τη δραματική ταινία «Διαβολικοί εραστές», σε σκηνοθεσία Λουκίνο Βισκόντι θα μεταδώσει απόψε στις 23.00 η «ΒΟΥΛΗ TV».

Ο νεαρός Τζίνο Κόστα, άνεργος και αδέκαρος, σταματά σ' ένα βενζινάδικο με πανδοχείο. Την επιχείρηση διευθύνει ο Τζουζέπε Μπραγκάνα και η σύζυγός του, Τζοβάνα, μια ελκυστική και αισθησιακή γυναίκα που ερωτεύεται αμέσως το νεαρό. Ο Τζίνο δέχεται την προσφορά του Μπραγκάνα να μείνει στο πανδοχείο με αντάλλαγμα να κάνει κάποιες δουλειές και γίνεται εραστής της Τζοβάνα. Αφού προσπάθησε, μάταια, να πείσει τη γυναίκα να τον ακολουθήσει, ο Τζίνο φεύγει για την Ανκόνα, όπου ξαναβλέπει τυχαία την Τζοβάνα με το σύζυγό της σ' ένα πανηγύρι και εκείνη πείθει τον νεαρό να τη βοηθήσει να τον ξεφορτωθεί. Το ίδιο βράδυ ο Μπραγκάνα σκοτώνεται σ' ένα σκηνοθετημένο από τους εραστές ατύχημα...

Η ταινία του Λουκίνο Βισκόντι είναι εμπνευσμένη από το μυθιστόρημα του Τζέιμς Κέιν «Ο ταχυδρόμος χτυπάει πάντα δύο φορές». Η σημασία της ταινίας ξεπερνάει την απλή λογοτεχνική μεταφορά αφού, στην ουσία, εγκαινιάζει ταυτόχρονα την καριέρα του Βισκόντι και τη σχολή του Ιταλικού Νεορεαλισμού. Γεγονός είναι ότι στο σύνολο των ταινιών του Βισκόντι η «Διαβολικοί εραστές» μπορεί να θεωρηθεί ως μια από τις πιο νεοτερικές και πιο ολοκληρωμένες. Ο κεντρικός ήρωας συμβολίζει την ελευθερία της σκέψης, ενώ γύρω του κυριαρχούν η ανεργία, η αθλιότητα, ο φασισμός. Μια ταινία - σταθμός που σκανδάλισε στην εποχή της. Παίζουν: Κλάρα Καλαμάι, Μάσιμο Τζιρότι, Χουάν Ντε Λάντα, Ντία Κριστιάνι, Ελιο Μαρκούτσο.

  • «Ενας ήρωας με παντούφλες». Ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Αλέκου Σακελλάριου.

Ο απόστρατος στρατηγός Λάμπρος Δεκαβάλλας, που ζει φτωχικά πλην όμως έντιμα με τη γυναίκα του Ειρήνη και την κόρη του Πόπη, δέχεται την επίσκεψη του μέλλοντα γαμπρού του, ο οποίος του ανακοινώνει ότι σκοπεύει να ξενιτευτεί στην Αυστραλία, για να βγάλει λεφτά και να παντρευτεί την Πόπη. Την ίδια μέρα, ο Δεκαβάλλας δέχεται και την επίσκεψη του εξαδέλφου του Απόστολου, ο οποίος τον πληροφορεί ότι η πατρίδα, για να τον τιμήσει, αποφάσισε να αναγείρει τον ανδριάντα του, στη μικρή πλατεία μπροστά στο σπίτι του. Ωστόσο, την ημέρα των αποκαλυπτηρίων, η Πόπη αντιλαμβάνεται ότι η Τζένη, η κόρη του Απόστολου, σκοπεύει να παντρευτεί τον μνηστήρα της... Παίζουν: Βασίλης Λογοθετίδης, Ιλυα Λιβυκού, Βύρων Πάλλης, Νίτσα Τσαγανέα (ΝΕΤ, 19.00).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διαβολικοί ...εραστές (2010-05-09 00:00:00.0)
«Δαμάζοντας τα κύματα» με «πάθος» (2004-11-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ