Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΕΒΕ
«Κλείνουμε τα μαγαζιά μας για να μην τα κλείσουν για πάντα»

Συμβολική κατάληψη του ΕΒΕΑ και κάλεσμα να κατεβάσουν τα ρολά στις 10 του Φλεβάρη

Το πανό για το αυριανό κλείσιμο των καταστημάτων, στην πρόσοψη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας
Το πανό για το αυριανό κλείσιμο των καταστημάτων, στην πρόσοψη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας
Μήνυμα αγώνα κόντρα στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης - ΕΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, μεγαλεμπόρων και εισαγωγέων, έστειλαν χτες το πρωί τα μέλη της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ, με συμβολική κατάληψη του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ). Η παρέμβαση των αγωνιστικών δυνάμεων των ΕΒΕ είχε διπλό στόχο. Από τη μία την προπαγάνδιση της αυριανής κινητοποίησης για κλείσιμο των μαγαζιών, η οποία έχει ήδη ενισχυθεί με την ανταπόκριση δεκάδων Ομοσπονδιών και Σωματείων από όλη τη χώρα. Από την άλλη, την καταγγελία της στάσης της ηγεσίας του ΕΒΕΑ, όπως εκφράζεται από τις θέσεις που υιοθετεί και τις παρεμβάσεις του προέδρου του Κ. Μίχαλου, υπέρ των σαρωτικών αντιλαϊκών μέτρων που ενσωματώνονται στο κυβερνητικό «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης», με επιπλέον «προσθήκες» και την αξίωση της άμεσης εφαρμογής του. Πρόκειται για μέτρα που μαζί με την πλειοψηφία των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, θα πλήξουν ανεπανόρθωτα και εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ οι οποίοι ήδη βρίσκονται αντιμέτωποι με την καταστροφή.

Από αυτή την άποψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία ο συντονισμός της πάλης και του αγώνα των αυτοαπασχολούμενων με τις κινητοποιήσεις και το ταξικό κίνημα των εργαζομένων. Πολύ περισσότερο που σε συνθήκες ολομέτωπης επίθεσης του μεγάλου κεφαλαίου που αξιώνει την προώθηση ακόμα πιο αντιδραστικών μέτρων για τη στήριξη των μονοπωλίων, η ανάγκη συντονισμού των δυνάμεων που θίγονται από αυτές τις πολιτικές, προβάλλει ως η ελάχιστη προϋπόθεση για την απόκρουση των αντιλαϊκών σχεδίων. Με αυτή την έννοια είναι ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι η αυριανή απεργία των εργαζομένων επιλέχθηκε και ως μέρα κινητοποίησης και κλεισίματος των καταστημάτων των μικρών ΕΒΕ.

Στη χτεσινή κινητοποίηση των ΕΒΕ βρέθηκε και το ΠΑΜΕ με τους Χ. Κατσώτη και Μπ. Βορτελίνο. Λίγο μετά τις 8.30 π.μ., τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής μπήκαν στο ΕΒΕΑ και κατευθύνθηκαν στην ταράτσα προκειμένου να ξεδιπλώσουν στην πρόσοψη του κτιρίου ένα μεγάλο πανό με το αγωνιστικό κάλεσμα. Ταυτόχρονα απέκλεισαν την κεντρική είσοδο, ξεκινώντας τη συμβολική κατάληψη, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 10 το πρωί. «Τα κυβερνητικά μέτρα εξοντώνουν τους μικρούς επαγγελματοβιοτέχνες. 10 Φλεβάρη κλείνουμε τα μαγαζιά μας για να μην τα κλείσουν για πάντα», έγραφε το πανό της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των ΕΒΕ. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση των ΕΒΕ θα γίνει στις 10 το πρωί στην πλ. Κάνιγγος.

Οι συγκεντρωμένοι μοίραζαν στους διερχόμενους την προκήρυξη της Συντονιστικής και ήταν πολλοί εκείνοι που τη δίπλωσαν για να τη διαβάσουν μετά, ενώ δεν έλειψαν και κάποια καυστικά σχόλια για τη στάση του ΕΒΕΑ και του προέδρου του, εκφράζοντας ένα πρωτόγνωρο κλίμα, ιδίως για μια κινητοποίηση που αποσιωπάται από τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης. Παράλληλα, ο κόσμος καλούνταν στην κινητοποίηση «για να πληρώσουν την κρίση οι μεγαλέμποροι, οι μεγαλοβιομήχανοι και οι Ανώνυμες Εταιρείες».

Το επόμενο αγωνιστικό ραντεβού δόθηκε από τους συγκεντρωμένους στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλ. Κάνιγγος. Η Συντονιστική σημειώνει στην προκήρυξή της: «Μπορούμε να εμποδίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, με τη συμμαχία και την κοινή δράση με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορούμε να την ανατρέψουμε. Αγώνες χρειάζονται».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ