Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
«Πλάτες βάζει» και η ΑΔΕΔΥ

Αφού πρώτα ύψωσε αγωνιστικές κορόνες, στη συνέχεια πήγε στα κρυφά να συνδιαλλαγεί με την κυβέρνηση μόλις δύο μέρες πριν την αυριανή απεργία, που λέει ότι έχει προκηρύξει.

Ο λόγος για την πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ, της οποίας ο πρόεδρος και στέλεχος της ΠΑΣΚ, Σπ. Παπασπύρου, σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε στις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, στη μείωση των αποδοχών τους κλπ. Αμέσως μετά εμφανίστηκε στο Μεγάρο Μαξίμου, όπου εκείνη την ώρα υπήρχε συνάντηση Πάγκαλου, Παμπούκη και Παπακωνσταντίνου με θέμα την εισοδηματική πολιτική και τα νέα φορολογικά μέτρα. Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ επιβεβαιώνει ότι συναντήθηκε με τον υπουργό Επικρατείας παρά τω Πρωθυπουργώ, Χ. Παμπούκη, για να τον ενημερώσει για τις αντιδράσεις των εργαζομένων απέναντι στην κυβερνητική πολιτική. Τέτοια... πίεση ελπίζει η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ να ασκήσει η αυριανή απεργία που, ανέλαβε πρωτόβουλα η ίδια να ενημερώσει την κυβέρνηση πριν καν μιλήσουν οι απεργοί εργαζόμενοι.

Την ώρα που οι παρατάξεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ κάνουν ό,τι μπορούν για να σαμποτάρουν την αυριανή απεργία, στην ΑΔΕΔΥ κάνουν ό,τι μπορούν για να τη μετατρέψουν σε μια κινητοποίηση ακίνδυνη για την πολιτική ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ. Δουλεύουν ολόπλευρα για την ενσωμάτωση των εργαζομένων. Προωθούν αιτήματα μακριά από τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων, προσαρμοσμένα στη λογική του «εφικτού» που ορίζουν τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δεν είναι τυχαίο ότι μετά το πρωθυπουργικό διάγγελμα της περασμένης Τρίτης, η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ μίλησε για μέτρα «άδικα». Λες και η αντεργατική επίθεση είναι αποτέλεσμα καμιάς ανήθικης κυβέρνησης και όχι συνειδητή επιλογή όσων υπηρετούν την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων.

Χαρακτηριστικό είναι και το άρθρο του προέδρου της ΑΔΕΔΥ στην κυριακάτικη «Αυγή» όπου ισχυρίζεται ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να ζήσουν καλύτερα μέσα στον καπιταλισμό αρκεί η κυβερνητική πολιτική να έχει ως προτεραιότητα «τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους» έναντι των αγορών. Με άλλα λόγια καλλιεργεί την αυταπάτη ότι είναι δυνατόν να συνυπάρξει ένα καθεστώς ευημερίας για τους εργαζόμενους μέσα στον καπιταλισμό, μέσα στο σύστημα στυγνής εκμετάλλευσής τους.

Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι πλειοψηφίες στην ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ στέκονται ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων. Πραγματικότητα που πρέπει να αποτελεί οδηγό για τους εργαζόμενους και στην αυριανή απεργία και να απαντήσουν συμμετέχοντας μαζικά στην απεργία με το διεκδικητικό πλαίσιο και τη γραμμή πάλης του ΠΑΜΕ, αλλά και να διαδηλώσουν μαζικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, γυρνώντας την πλάτη στους προδότες της τάξης τους.


Χ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ