Τρίτη 9 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Χαριστική βολή στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση

Τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα ο υπουργός Εργασίας

Τη χαριστική βολή στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση δίνει η κυβέρνηση καθώς σήμερα ο υπουργός Εργασίας παρουσιάζει τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης. Ομως οι μέχρι τώρα, επίσημες τοποθετήσεις στο «διάλογο»- απάτη, οι διαρροές που βλέπουν το φως της δημοσιότητας καθώς και το διάγγελμα του ίδιου του πρωθυπουργού την περασμένη βδομάδα, επιβεβαιώνουν ότι έρχεται τυφώνας αντιασφαλιστικών μέτρων.

Τα μέτρα αυτά, θα οδηγήσουν σε δραματική αύξηση ορίων ηλικίας, σε δραστική μείωση των συντάξεων και σε ένα νέο μοντέλο ασφάλισης που θα ξεγράψει τον όποιο δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα είχε μέχρι τώρα. Επιπλέον στην μέγγενη των ανατροπών μπαίνει και η Υγεία, ενώ κράτος και εργοδοσία θα μειώσουν σημαντικά τη συμμετοχή τους στη χρηματοδότηση του συστήματος. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση «αποτελειώνει» το σύστημα και ολοκληρώνει ό,τι είχε αφήσει στη μέση ο νόμος Πετραλιά το 2008!

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κυβέρνηση σχεδιάζει μεταξύ άλλων την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, με την κατάργηση της 35ετίας στα 60 χρόνια (από 58 χρόνια που ήταν πριν τον νόμο Πετραλιά). Ετσι τώρα, θα απαιτούνται 35 χρόνια και το 62ο έτος ή και το 63ο έτος ηλικίας. Ταυτόχρονα στο τραπέζι παραμένει και η αύξηση των ανώτατων ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης μετά τα 65 χρόνια. Σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή του νέου μοντέλου, θα οδηγήσει σε εξαναγκασμό παραμονής στην εργασία και μετά το 65ο έτος, με δεδομένο ότι οι συντάξεις θα μειωθούν δραστικά. Η αύξηση των ορίων ηλικίας πέραν της 35ετίας θα πιάσει και άλλες ομάδες του ιδιωτικού τομέα αναθεωρώντας τα «ειδικά όρια» που ισχύουν μέχρι τώρα. Δεν έχει αποκλειστεί επίσης και η κατάργηση της 37ετίας χωρίς όριο ηλικίας και η διασύνδεση με συγκεκριμένο ηλικιακό όριο.

Χαρακτηριστικό των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης, είναι το γεγονός, ότι το υπουργείο Εργασίας αν και είχε ανακοινώσει το «πάγωμα» για ένα έτος, της διάταξης (νόμος 3655/2008 Πετραλιά) για τη σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης στις μητέρες με ανήλικο παιδί στο 50ό έτος, δεν έχει προχωρήσει μέχρι τώρα στην υλοποίηση της συγκεκριμένης ανακοίνωσης. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο του ΙΚΑ, η διάταξη του νόμου εφαρμόζεται όπως ακριβώς είχε ψηφιστεί.

Αύξηση των ορίων θα επέλθει και με την ενεργοποίηση της τροπολογίας για τα ΒΑΕ και την ριζική αναθεώρηση της λίστας, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. «Μαχαίρι» θα πέσει και στις αναπηρικές συντάξεις, το καθεστώς των οποίων θα αναθεωρηθεί προς το χειρότερο.

Οι ανατροπές αυτές θα «συγκλίνουν» με τον νόμο 3655/2008 και πέραν της αύξησης στα όρια θα πετσοκόψουν τις επικουρικές συντάξεις οι οποίες από το 2013 δεν θα ξεπερνούν το 20%.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση - όπως έχει ανακοινώσει - στη θέση του σημερινού συστήματος θα εφαρμόσει το νέο μοντέλο, με το οποίο θεσπίζεται η «βασική σύνταξη», ύψους προνοιακού επιδόματος (300-350 ευρώ) το οποίο θα αποδίδεται στο 65ο έτος, ενώ η σύνταξη θα υπολογίζεται στο σύνολο του εργάσιμου βίου και των συνολικών εισφορών. Με τον τρόπο αυτό, οι σημερινές συντάξεις - σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών - θα μειωθούν κατά 25% -30%, ενώ η χρηματοδότηση του κράτους θα περιοριστεί στο προνοιακό κομμάτι και όχι στο σύνολο της κοινωνικής ασφάλισης. Επιπλέον η κυβέρνηση σχεδιάζει να εισάγει το κεφαλαιοποιητικό σύστημα είτε στην επικουρική είτε με την ενίσχυση των επαγγελματικών ταμείων, που σημαίνει ότι η όποια σχετική βελτίωση της πενιχρής σύνταξης θα εξαρτηθεί από τον τζόγο.

Ο διαχωρισμός των κλάδων υγείας των Ταμείων και η ένταξή τους στο ΕΣΥ, αλλά και η παραπέρα εμπορευματοποίησή της, θα οδηγήσει σε χειρότερες παροχές υγείας, ενώ η περιουσία των ταμείων θα αντικαταστήσει την κρατική χρηματοδότηση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ