Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασφαλιστικό και λαϊκό εισόδημα στην καρμανιόλα

Οι επιμέρους αντιδραστικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στα προωθούμενα νομοσχέδια εξειδικεύτηκαν στο χτεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο

Η σημερινή απεργία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα της πανεργατικής αντεπίθεσης, μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή
Η σημερινή απεργία πρέπει να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα της πανεργατικής αντεπίθεσης, μπροστά στη νέα αντιασφαλιστική επιδρομή
Οι τελευταίες λεπτομέρειες της σφοδρής αντιλαϊκής επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα και το λαϊκό εισόδημα καθορίστηκαν χτες, κατά την διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου. Το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων αναμένεται να ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες, το αργότερο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή και αφού θα έχει επιστρέψει ο Γ. Παπανδρέου από τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, μετά τη συνάντηση που θα έχει σήμερα με τον πρόεδρο της Γαλλίας, στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο χτεσινό άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου το τελικό σχέδιο της κυβέρνησης για τις μειώσεις των μισθών, τις περικοπές στα επιδόματα και τη φορολογική πολιτική.

Η κυβέρνηση έχει ήδη δρομολογήσει:

-- Γενικό «πάγωμα» - μείωση των μισθών για το 2010.

-- Περικοπές των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων που θα κυμανθούν από 5% - 30%.

-- Κατάργηση του αφορολόγητου ορίου, που πλέον θα συνδέεται με την προσκόμιση αποδείξεων.

-- «Αυξήσεις» κάτω από τον πληθωρισμό για τις συντάξεις, ενώ παράλληλα εξετάζεται το «πάγωμα» των συντάξεων για τις συντάξιμες αποδοχές που βρίσκονται πάνω από τα 1.500 ευρώ. Στη χτεσινή συνεδρίαση υπήρξαν και προτάσεις το «πλαφόν» να μπει από τα 1.000 ευρώ.

-- Τη δημιουργία νέων φορολογικών κλιμάκων που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το λαϊκό εισόδημα με την παράλληλη κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης των επιδομάτων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Κυβερνητικές πηγές διέρρεαν χτες ότι υπήρξαν εισηγήσεις για την ενεργοποίηση εφεδρικών σεναρίων, που προβλέπουν η δεδομένη σκληρή ταξική λιτότητα και η μείωση των μισθών να επεκταθεί το 2011, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο και σαρωτικό χαρακτήρα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση.

Παράλληλα, στη χτεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Αν. Λοβέρδος παρουσίασε την εισήγηση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό (οι σχετικές ανακοινώσεις του αρμόδιου υπουργού στη σελίδα 11 του σημερινού «Ρ»).

Σύμφωνα, εξάλλου, με συνεργάτες του πρωθυπουργού, στη χτεσινή συνεδρίαση συζητήθηκε και το κατάλληλο περιτύλιγμα για την προώθηση των μέτρων. Στη βάση των κυβερνητικών σχεδιασμών, η κυβέρνηση θα εντείνει τα αντιδραστικά και αταξικά κελεύσματα περί «εθνικής συστράτευσης» και «πατριωτικού καθήκοντος», σε μια προσπάθεια να συγκαλύψει την ταξική πολιτική της υπέρ του κεφαλαίου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμάζουν πογκρόμ σε ό,τι έχει απομείνει (2012-01-27 00:00:00.0)
Συντεταγμένα κλιμακώνουν τον πόλεμο (2011-09-15 00:00:00.0)
Λαιμητόμος και στους δημόσιους υπαλλήλους (2011-06-26 00:00:00.0)
ΟΛΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ κόντρα στην επιβολή των φρικτών μέτρων (2011-06-07 00:00:00.0)
Νέα καρατόμηση από 1η Ιούνη (2010-06-02 00:00:00.0)
«Παγώνουν» μισθούς - συντάξεις για το 2009! (2009-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ