Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙOI ΑΓΡΟΤΕΣ
Με όπλο τα αιτήματα του κοινού πλαισίου δράσης

Συνάντηση χτες εκπροσώπων των 20 μπλόκων με την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Icon

Τα δίκαια αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, όπως διαμορφώθηκαν σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ και στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των 20 μπλόκων που συντάχτηκαν με το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, κατέθεσαν χτες το μεσημέρι στην κυβέρνηση και την υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι εκπρόσωποι της μικρομεσαίας αγροτιάς που για τρίτη βδομάδα βρίσκονται στα μπλόκα του αγώνα. Το πλαίσιο των αιτημάτων ανταποκρίνεται στα κύρια και βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών, αφορά το σύνολο, σχεδόν, των γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων, προβάλλει άμεσες και ουσιαστικές λύσεις, δίνει προοπτική στον αγώνα για το «αύριο» της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Το πλαίσιο αυτό, πάνω στο οποίο έγινε και η συζήτηση με την Κ. Μπατζελή, αποτελείται από 9 σημεία, που είναι:

  • Μη διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και εγγυημένες τιμές στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα.
  • Προστασία της ντόπιας παραγωγής από ομοειδή εισαγόμενα.
  • Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής, με κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια και μηχανήματα και των φόρων στο πετρέλαιο κίνησης, με μείωση των επιτοκίων της ΑΤΕ και επιδότηση βασικών αγροτικών εφοδίων, κ.ά.
  • Πάγωμα των αγροτικών χρεών, για τρία χρόνια, με παραγραφή των πανωτοκίων.
  • Πλήρης ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από όλους τους φυσικούς κινδύνους με αποκλειστικά δημόσιο ΕΛΓΑ που θα επιχορηγείται από το κράτος και άμεση αντιμετώπιση των χρεών του.
  • Να μην μπει Ειδικό Τέλος Ακίνητης Περιουσίας στα χωράφια.
  • Να διπλασιαστούν οι συντάξεις του ΟΓΑ, να μειωθούν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες, να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες και οι πολύτεκνες αγρότισσες να έχουν τα ίδια δικαιώματα που ισχύουν στις άλλες κατηγορίες πολυτέκνων.
Το μπλόκο της Νίκαιας

Κάλεσμα σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες της Θεσσαλίας να πάρουν μαζικά μέρος στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις, στους τέσσερις θεσσαλικούς νομούς, απευθύνει το μπλόκο της Νίκαιας.

Στο κάλεσμα σημειώνεται: «Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες έχουν την ίδια ρίζα, τις ίδιες αιτίες με τα προβλήματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των συνταξιούχων, όλων των λαϊκών στρωμάτων. Ο αγώνας είναι κοινός, αφού ίδιος είναι ο αντίπαλος, κοινοί οι στόχοι μας.

Οι αγρότες, όπως και οι εργάτες, δε δέχονται να πληρώσουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Δεν πρόκειται να δεχτούμε τις νέες μειώσεις στο λαϊκό εισόδημα που προωθεί η κυβέρνηση για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Θ' αγωνιστούμε όλοι μαζί, με νύχια και με δόντια, ενάντια στην αντιαγροτική - αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και θα περάσουμε στην αντεπίθεση για να την ανατρέψουμε».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ