Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΠΑΙΔΕΙΑ
4η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ
Κόντρα στο δηλητήριο του αντικομμουνισμού

Η συζήτηση απ' τη Συνάντηση 25 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την «Επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην Εκπαίδευση»

Την περασμένη Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η 4η Ευρωπαϊκή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων για την Παιδεία, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, και θέμα την «Επιχείρηση παραχάραξης της Ιστορίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου στην Εκπαίδευση». Ο «Ρ» έχει, ήδη, δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ, αλλά και ολόκληρη την εισήγηση του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, που μοιράστηκε σε όλα τα κόμματα.

Σήμερα, παρουσιάζουμε πλευρές απ' τις ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις των εκπροσώπων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Οργανώσεων που συμμετείχαν στη Συνάντηση.

Δικαιώνουν τους συνεργάτες των ναζί

Ο αντικομμουνισμός είναι, πλέον, μια καθημερινότητα στην Εσθονία, στη Λετονία και τη Λιθουανία, όπως διαπιστώθηκε και απ' τις τοποθετήσεις των εκπροσώπων απ' τις χώρες αυτές. Ο Y. Mishin απ' το ΚΚ Εσθονίας σημείωσε ότι στη χώρα του γίνεται λόγος για σοβιετική κατοχή μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ στήνονται μνημεία ανθρώπων που συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς. Αντίθετα, «ξηλώνονται» τα σοβιετικά μνημεία και απαγορεύονται τα σοβιετικά σύμβολα ως σύμβολα δυνάμεων κατοχής. Αντίστοιχη εικόνα μετέφερε η I. Jaksta απ' το Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας, όπου το ΚΚ είναι παράνομο και στελέχη του έχουν καταδικαστεί σαν κοινοί εγκληματίες. Οπως είπε, υπάρχουν μνημεία για τα θύματα του ολοκληρωτισμού, εννοώντας το φασισμό και τον κομμουνισμό. Υπενθυμίζουμε ότι στη Λετονία γίνονται εκδηλώσεις δικαίωσης των «Λεγεώνων των Ες -Ες»! Παράλληλα, σε έρευνα στα λετονικά σχολεία το 42% των μαθητών απαντά πως οι ναζί το 1941 «ταυτόχρονα απελευθέρωσαν και κατέκτησαν τη χώρα», ενώ ένα ποσοστό μόλις 8% θεωρεί πως μόνον την «απελευθέρωσαν», γεγονός που δείχνει ότι το δηλητήριο έχει ήδη ενσταλαχθεί στις νεανικές συνειδήσεις...


Εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιθουανίας, όπου επίσης το ΚΚ είναι παράνομο και απαγορεύονται τα κομμουνιστικά σύμβολα, ο R. Muksinov υπογράμμισε ότι δίνονται προνόμια στους συνεργάτες των χιτλερικών και καλλιεργείται ο ρατσισμός και η ξενοφοβία. Στη Λιθουανία, είπε, υπάρχουν δύο εθνικιστικά κόμματα, διαπράττονται βανδαλισμοί σε εβραϊκά μνημεία και οι νέοι μαθαίνουν ότι το 1944 ξεκίνησε νέα κατοχή. Μάλιστα, σε βιβλίο αναφέρεται ότι ανάμεσα στους νικητές του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, ήταν και μια μη δημοκρατική χώρα, εννοώντας τη Σοβιετική Ενωση.

Καταιγισμός αντισοβιετικών μηνυμάτων

Εκ μέρους του ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) μίλησε ο Y. Emelianov, o οποίος επισήμανε ότι η Ιστορία είναι αντικείμενο ιδεολογικής διαπάλης. Αναφέρθηκε στη συμβολή της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη επισημαίνοντας, όμως, ότι με την προπαγάνδα των ΜΜΕ κάποιοι νέοι δεν έχουν αποσαφηνίσει ποιος πολέμησε με ποιον! Πρόσθεσε ότι «φεύγουν» απ' τη ζωή βετεράνοι κομμουνιστές, οι οποίοι θα μπορούσαν να μιλήσουν για την ιστορική αλήθεια και να απαντήσουν στον καταιγισμό αντισοβιετικών μηνυμάτων. Ο F. Ilya απ' το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ) επισήμανε ότι ο ρόλος των ΗΠΑ στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο αναδεικνύεται, ενώ, αντίθετα, αποσιωπάται ο χαρακτήρας της διεθνιστικής πάλης της Σοβιετικής Ενωσης, η υπεράσπιση της εθνικιστικής ανεξαρτησίας, η αποτίναξη του φασιστικού ζυγού. Ο F. Ilya αναφέρθηκε, επίσης, στην προπαγάνδα για το σύμφωνο «Μόλοτοφ - Ρίμπεντροπ» και την αποσιώπηση του «συμφώνου του Μονάχου».


Η Μ. Iryna, από την Ενωση των Κομμουνιστών της Ουκρανίας υπογράμμισε ότι στην Παιδεία υπάρχει ανατροπή κάθε επιστημονικής βάσης, έχουν αλλάξει τα μεθοδολογικά εργαλεία και επικρατεί το εννοιολογικό οπλοστάσιο της αστικής τάξης. Εχει αλλάξει, επισήμανε, η έννοια του ολοκληρωτικού καθεστώτος. Ακόμα, γίνεται λόγος για ουκρανικό έθνος, ενώ η Ουκρανία είναι πολυεθνική. Μίλησε με παραδείγματα για ηγέτες εθνικιστικών ομάδων, συνεργατών της Βέρμαχτ, που έγιναν ήρωες, ενώ στάθηκε και στην αλήθεια για το έγκλημα του Κατίν. Η Μ. Ιryna πρόσθεσε ότι η λέξη «σοβιετικός» έχει αλλάξει περιεχόμενο και δίνεται σ' αυτή αρνητική έννοια, ενώ απ' τα βιβλία έχει αφαιρεθεί ο όρος «μεγάλος πατριωτικός πόλεμος».

Οι νέοι δε μαθαίνουν για τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ο Μ.Α. Staquet απ' το Κόμμα Εργατών Βελγίου τόνισε ότι, στα σχολικά βιβλία της χώρας του, ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος παρουσιάζεται μέσα σε 2 σελίδες με απλή παράθεση στοιχείων. Ο Χρ. Χριστοφίδης, εκ μέρους του ΑΚΕΛ, αναφέρθηκε στο ρόλο του σχολείου στον καπιταλισμό, αλλά και στις προσπάθειες που γίνονται στην Κύπρο για την πραγματική παρουσίαση της Ιστορίας. Ο R. Wilson απ' το ΚΚ Βρετανίας σημείωσε ότι μέρος της πλαστογράφησης της Ιστορίας του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου είναι η απόκρυψη των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ο Ν.Ρ Στεφάνοβ απ' το Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών πρότεινε πρωτοβουλίες για την απάντηση των κομμουνιστών στην παραχάραξη της Ιστορίας, μεταξύ αυτών τη δημιουργία κινήματος προοδευτικών επιστημόνων. Για την παραχάραξη της Ιστορίας και εκτός εκπαίδευσης, μίλησε ο Α. Degobbis εκ μέρους του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εργατών Κροατίας, ενώ επισήμανε ότι αποκρύπτονται οι σχέσεις του καπιταλιστικού κεφαλαίου με τη ναζιστική Γερμανία. Ο Η. Νielsen απ' το ΚΚ στη Δανία πληροφόρησε τους παρευρισκόμενους ότι το ολοκαύτωμα δε διδάσκεται στη χώρα του, ενώ η Οχτωβριανή Επανάσταση δε συμπεριλαμβάνεται στα μεγάλα γεγονότα!

Ο R. Weissman Kieser από το Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα τόνισε ότι στη Γερμανία μιλούν για δικτατορία της ΓΛΔ και εξομοιώνουν τη Στάζι με την Γκεστάπο. Εκ μέρους του Κόμματος Εργατών Ιρλανδίας ο G. Grainger υπογράμμισε ότι στον καπιταλισμό η Παιδεία έχει γίνει «προνόμιο» για την εργατική τάξη, πρόσθεσε ότι αυτήν την περίοδο «ανθίζει» ο νεοφασισμός και η αντισοβιετική λογοτεχνία, ενώ αναφέρθηκε στην απέλαση του Σον Γκάρλαντ, μέλους της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του Κόμματος, από τις ΗΠΑ.

Υποτίμηση του ρόλου της ΕΣΣΔ

Η Β. Caron απ' το ΚΚ Πολωνίας, όπου υπάρχει απαγόρευση κομμουνιστικών συμβόλων, τόνισε ότι στα σχολικά βιβλία υποτιμάται ο ρόλος των κομμουνιστών και της Σοβιετικής Ενωσης και υπερεκτιμάται ο ρόλος των εκπροσώπων των αστικών κυβερνήσεων. Επίσης, αποκρύπτεται πλήρως η αναδόμηση της χώρας απ' τη σοσιαλιστική εξουσία. Ο εκπρόσωπος του Πορτογαλικού ΚΚ, Μ. Μauricio, υπογράμμισε ότι ο αντικομμουνισμός είναι μέσο και για να μην αφυπνιστεί ο κόσμος και διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Θέλουν, είπε, να ξεχαστούν τα αίτια που οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού στην Ευρώπη. Επίσης, χαρακτηριστικό δείγμα αναποδογυρίσματος της Ιστορίας είναι η παρομοίωση της δικτατορίας του Σαλαζάρ με τη Σοβιετική Ενωση. Ο C. Barkley, απ' το Νέο ΚΚ Ολλανδίας, σημείωσε ότι οι νέοι δέχονται καταιγισμό από στρεβλώσεις σε όλη την εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ πριμοδοτούνται οι τομείς που εξυπηρετούν τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η Α. Lacroix Riz απ' τον Πόλο της Κομμουνιστικής Αναγέννησης στη Γαλλία τόνισε ότι στην παραχάραξη της Ιστορίας έχουν αξιοποιηθεί Γάλλοι διανοούμενοι. Σημείωσε ότι στην αρχή της δεκαετίας του '80 στους Γάλλους διανοούμενους υπήρχε θετικό κλίμα για την ΕΣΣΔ και αρνητικό για τις ΗΠΑ, ενώ μετά το 1990, με τις ανατροπές και το αδυνάτισμα του Γαλλικού ΚΚ, τα πράγματα άλλαξαν και κυριαρχεί ο αντισοβιετισμός.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ