Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ
Μεγάλες οι ελλείψεις δικαστικών υπαλλήλων

Χιλιάδες είναι οι υποθέσεις που συσσωρεύονται στα δικαστήρια της χώρας
Χιλιάδες είναι οι υποθέσεις που συσσωρεύονται στα δικαστήρια της χώρας
Τραγική είναι η κατάσταση στο χώρο της Δικαιοσύνης. Οι ελλείψεις σε δικαστικούς λειτουργούς και δικαστικούς υπαλλήλους είναι τεράστιες και οι υποθέσεις μέχρι να τελεσιδικίσουν περνούν αρκετά χρόνια. Μόνο στους δικαστικούς υπαλλήλους, σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΔΥΕ), σε 7.500 οργανικές θέσεις υπάρχουν 2.200 κενές θέσεις, ενώ στο τέλος του 2009 υπολογίζεται ότι αποχώρησαν λόγω συνταξιοδότησης 150 - 200 άτομα, που αυξάνει κι άλλο τα κενά των δικαστικών υπαλλήλων. Τα περιφερειακά Ειρηνοδικεία, που λειτουργούν ως μεταβατικά, υπολειτουργούν και τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει ούτε ένας υπάλληλος.

Τα μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με την έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων αντιμετωπίζουν τα Ειρηνοδικεία Αμαρουσίου, Περιστερίου, Μενιδίου και Ελευσίνας. Στο Ειρηνοδικείο Αμαρουσίου, που είναι το 7ο ή 8ο σε μέγεθος σε όλη τη χώρα, οι ειρηνοδίκες είναι περισσότεροι από τους δικαστικούς υπαλλήλους. Επίσης, τα δικαστήρια της Ζακύνθου εδώ και 5 - 6 χρόνια λειτουργούν με το 30% των δικαστικών υπαλλήλων.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στο Εφετείο της Αθήνας, όπου παρουσιάζεται μεγάλη έλλειψη δικαστικών υπαλλήλων. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπηρετούν 250 εφέτες και πρόεδροι εφετών και μόλις 170 περίπου δικαστικοί υπάλληλοι. Αν και υπάρχει δυνατότητα να γίνονται περισσότερες δίκες από άποψη δικαστικών αιθουσών, μας είπαν από την ΟΔΥΕ, αυτό δε συμβαίνει, γιατί δεν επαρκεί ο αριθμός των γραμματέων.

Ειδικότερα, στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας (σε δεύτερο βαθμό) οι υποθέσεις προσδιορίζονται μετά από 2,5 - 3 χρόνια, με αποτέλεσμα οι καταδικασθέντες να έχουν εκτίσει την πρωτόδικη ποινή τους και να έχουν απολυθεί υπό όρους. Ουσιαστικά, στερούνται την πρόσβαση στο δεύτερο βαθμό, καθώς υπάρχουν περιπτώσεις καταδίκων, οι οποίοι έχουν εκτίσει την πρωτόδικη ποινή τους και να έχουν απολυθεί υπό όρους, χωρίς να μπορέσουν να προσφύγουν στο Εφετείο.

Χιλιάδες υποθέσεις συσσωρεύονται

Παράλληλα, τα δικαστήρια όλης της χώρας κινδυνεύουν με «έμφραγμα», αφού συσσωρεύονται χιλιάδες υποθέσεις και δεν μπορούν να διεκπεραιωθούν. Το 2009 στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνας, σύμφωνα με την Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδας, κατατέθηκαν περίπου 300.000 μηνύσεις μέχρι αρχές Δεκέμβρη. Οι μηνύσεις αυτές υπολογίζεται ότι θα ορισθούν μετά από 3-4 χρόνια (για πλημμελήματα στα Μονομελή ή Τριμελή Πρωτοδικεία).

Μέχρι το τέλος του περασμένου χρόνου περίπου 750.000 μηνυτήριες αναφορές κατατέθηκαν σε όλες τις Εισαγγελίες της χώρας. Οπως αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέλευσης της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, η αύξηση είναι δραματική, αφού πέρσι οι μηνύσεις που είχαν κατατεθεί κυμαίνονταν σε 250.000 στην Αθήνα και 500.000 πανελλαδικά. Εντυπωσιακή είναι και η καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων, καθώς για αμετάκλητη απόφαση σε πλημμέλημα χρειάζονται 5-6 χρόνια και για κακούργημα 10-12 χρόνια.

Βέβαια, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο στις αστικές υποθέσεις (αποζημιώσεις, διαζύγια κ.λπ.), καθώς απαιτούνται 4-5 χρόνια για να εκδοθεί απόφαση 1ου βαθμού και δέκα χρόνια για να τελεσιδικίσει.

Οσον αφορά τη διοικητική Δικαιοσύνη έχει «βαλτώσει για καλά» και την κυριότερη ευθύνη γι' αυτό την έχει η εκάστοτε κυβέρνηση. Τουλάχιστον, 10-12 χρόνια απαιτούνται για να τελεσιδικίσουν αποφάσεις κατά πράξεων ή παραλείψεων του Δημοσίου. Εδώ πραγματικά η Πολιτεία, για να αποφύγει να συμμορφωθεί στους νόμους για διάφορες διαφορές της με τους πολίτες, τούς υποχρεώνει να προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια, για να βρουν το δίκιο τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ