Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση

Ολοκληρώθηκε προχτές η διαβούλευση των αρμόδιων φορέων για το νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη σχετικά με την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης και τις αλλαγές στο αυτοδιοίκητο. Αν και το ΣτΕ απέρριψε το νομοθέτημα, ο Αρειος Πάγος το έκρινε συνταγματικό. Υπενθυμίζεται ότι για την επιλογή της ηγεσίας στα τρία ανώτατα δικαστήρια της χώρας γνωμοδοτεί η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, ενώ τον τελικό λόγο θα έχει το υπουργικό συμβούλιο.

Επιπλέον, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ισοψήφησε για την υποχρεωτική ακρόαση των κρινόμενων υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής και τάχθηκε υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου των μεγάλων δικαστηρίων της χώρας. Υπέρ της επαναφοράς του αυτοδιοίκητου τάχθηκε ομόφωνα και η διοικητική Ολομέλεια του ΣτΕ.

Τέλος, η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του Ελεγκτικού Συνεδρίου συμφωνεί με τις διατάξεις του νομοσχεδίου (επιλογή ηγεσίας και αυτοδιοίκητο), ενώ, γενικά, υπέρ της συνταγματικότητας των αλλαγών στον τρόπο επιλογής της ηγεσίας στα τρία ανώτατα δικαστήρια και στο αυτοδιοίκητο τάχθηκαν η Ενωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ και η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων. Ομως, οι δικαστικές ενώσεις ήταν υπέρ της θέσης, η προεπιλογή να γίνεται από τις οικείες Ολομέλειες και όχι από τους προέδρους της Βουλής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ