Τετάρτη 10 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Στο δρόμο για τη διαδήλωση

Να βλέπεις στις 6 το πρωί στον ΣΚΑΪ τον Παπαχελά, σε επανάληψη από τη βραδινή εκπομπή, να αναλύει το αναγκαστικό των κυβερνητικών μέτρων, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Ευτυχώς, μετά διαβάζεις τα καλά νέα, στα ΝΕΑ: Βουτιά στο χρηματιστήριο. Σωστά πράγματα.

Γιατί απεργούν οι εργάτες και οι υπάλληλοι σήμερα; «Ψάψε ψάξε δε θα το βρείς» η ενημέρωση στα αστικά μέσα. Αν έβλεπες MEGA χτες το πρωί κινδύνευες να μάθεις ότι σήμερα απεργούν οι... αστυνομικοί. Και μάλιστα γιατί; Γιατί, έλεγε ένας, ο εγκέφαλός τους θέλει 15 χρόνια μετά τη σύνταξη για να επανέλθει σε κανονική λειτουργία. Πάνω που πας να ρωτήσεις «γιατί, το κεφάλι τους βαράνε με τα κλομπ;» πετάγεται ο Καμπουράκης και βάζει τα πράγματα στη θέση τους: «Οπως ο πιτσαδόρος που πιάνει δουλειά στα 18 δεν πρέπει να βγει σε σύνταξη στα 53, έτσι και ο αστυνόμος δεν πρέπει να βγει στα 50. Δεν μπορούμε ρε παιδιά να βγαίνουμε νεαροί στη σύνταξη». «Νεαροί στη σύνταξη». Πώς του ξέφυγε του Παπανδρέου ένα τέτοιο επιχείρημα;

Καθώς η πρωινή ενημέρωση κάλπαζε θυμηθήκαμε την κουβέντα που γινότανε κάποτε για το ΝΑΤ. Οι εφοπλιστές είχανε ανακαλύψει ότι το ΝΑΤ δε ναυάγησε από τη δική τους αρπαχτή (τη διαρκή εισφοροδιαφυγή) αλλά από τους βαρκάρηδες της Αίγινας που έπαιρναν, λέγανε οι εφοπλιστές, τζάμπα σύνταξη. Σα να μην πέρασε μια μέρα, το «σύγχρονο» επιχείρημα είναι πως για τις συντάξεις δε φταίνε οι καπιταλιστές, αλλά οι αγρότες που μασάνε τις συντάξεις των εργατών.

Με κάτι τέτοια καμώματα της «Σύνταξης» (αυτωνών δηλαδή που συντάσσουν τις ειδήσεις) γίνεται κιμάς το μυαλό του ανθρώπου και προκύπτουν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων. Διαβάζεις ένα γκάλοπ που λέει ότι οι εργάτες συμφωνούν με την κυβέρνηση και παρατηρείς μερικά από εκείνα που κάνουν κάποιους εργάτες να «συμφωνούν» με την κυβέρνηση. Οπως την αναγγελία μιας απεργίας: «Ματαιώνονται όλες οι πτήσεις» κι από κάτω η ανακοίνωση των εταιρειών ότι λόγω της απεργίας δε θα γίνουν οι τάδε και τάδε πτήσεις και η προσφορά της καλής εταιρείας που λόγω της απεργίας αλλάζει τα δρομολόγια ώστε να εξυπηρετηθούν οι πελάτες. Να και η «εταιρική κοινωνική ευθύνη». Γιατί, όμως, απεργούν οι άνθρωποι στο αεροδρόμιο; Ποιος ξέρει; Η καλή εφημερίδα δεν το αναφέρει, και η επίσης καλή εταιρεία μας πληροφορεί μόνο για την ταλαιπωρία. Αύριο θα σου ζητήσουν να ψηφίσεις: «Συμφωνείς με το δικαίωμα των απεργών να ταλαιπωρούν τον κόσμο;».

Αυτό που είναι άκρως συγκινητικό είναι η υποστήριξη στον αγώνα των αγροτών από ορισμένες εφημερίδες. Ειδικά όταν έχουν και αποκαλυπτικές λεπτομέρειες. Οπως όταν αναφέρει η «Ελευθεροτυπία» ότι το μπλόκο αποδυναμώνεται γιατί μεταφέρθηκε έξω από το ΝΑΤΟικό στρατηγείο. Και δεν ξέρεις τι είναι αυτό που τους κάνει να χαίρονται: Οτι αποδυναμώνεται το μπλόκο ή ότι αυτό συμβαίνει μπροστά στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο τη μέρα που ξεσπά μια ακόμα «καταιγίδα της ερήμου»; (η χτεσινή γενική έφοδος των ΝΑΤΟικών στο Αφγανιστάν).

Καλημέρα! Δηλαδή: ΑΠΕΡΓΙΑ!

Με το ΠΑΜΕ, κόντρα στην πλουτοκρατία (το θέμα μόνο στον «Ριζοσπάστη»!).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ