Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Μαχητικό αντάμωμα μέσα σε καταρρακτώδη βροχή

Ξεχώρισε η συμμετοχή εργαζομένων από χώρους που δίνουν τη μάχη ενάντια στις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, την απλήρωτη δουλειά

Από την πορεία στη συμπρωτεύουσα

MotionTeam

Από την πορεία στη συμπρωτεύουσα
Χιλιάδες απεργοί εργάτες από μια σειρά χώρους δουλειάς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μαζί με τους αγρότες, τους ΕΒΕ και τους φοιτητές, αντάμωσαν χτες στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ που έγινε στη Θεσσαλονίκη, υπό καταρρακτώδη βροχή. Διακήρυξαν ότι δε θα ανεχθούν άλλες θυσίες για την πλουτοκρατία και απαίτησαν να πληρώσουν την κρίση όσοι ευθύνονται, τραπεζίτες, βιομήχανοι, εφοπλιστές, μεγαλέμποροι. Από νωρίς τα ξημερώματα οι απεργιακές φρουρές έδωσαν με επιτυχία τη μάχη της περιφρούρησης σε πολλούς χώρους, όπως η Φοιτητική Λέσχη, το εμπόριο, το Μετρό, όπου η κοινοπραξία επέβαλε την εκ περιτροπής εργασία στις τέσσερις βάρδιες που εργάζονται στις στοές του.

Από το βήμα της συγκέντρωσης στο Αγαλμα του Βενιζέλου έστειλαν το μήνυμα του κοινού και συντονισμένου αγώνα οι εκπρόσωποι των Αιγύπτιων αλιεργατών της Μηχανιώνας, των εργαζόμενων stage, των δασεργατών, των εργαζομένων στα εμφιαλωμένα ποτά. Η απόφαση να δυναμώσει η απειθαρχία και ανυπακοή στην πολιτική της πλουτοκρατίας, η λαϊκή αντεπίθεση με κριτήριο τις δικές τους ανάγκες ένωσε τους χιλιάδες απεργούς που έδωσαν μαζικά το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου. Τους απλήρωτους εργάτες από δεκάδες εργοστάσια όπως η ΑΜΑΣΑ, η ΠΙΛΟΥΞ, ο Περτσινίδης, η Γιουροχάουζ, τους Αιγύπτιους αλιεργάτες της Μηχανιώνας, τους απολυμένους από τα κλειστά εργοστάσια, τα βαφεία, την κλωστοϋφαντουργία, τα καπνομάγαζα, την ΤΕΞΑΠΡΕΤ, τη ΖΗΜΕΝΣ. Ολους αυτούς που οι κυβερνήσεις, οι βουλευτές και οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές στο ΕΚΘ τους υποσχέθηκαν ανύπαρκτες θέσεις εργασίας σε δήμους και νομαρχίες για να δεχθούν την απόλυσή τους. Τους συμβασιούχους στους ΟΤΑ και τις δημοτικές επιχειρήσεις. Τους εργαζόμενους στο ΚΑΖΙΝΟ που απειλούνται με μαζικές απολύσεις και μερική απασχόληση γιατί η «κρίση έπληξε» και τα αφεντικά του τζόγου.

Με τα πανό να αποτυπώνουν τις διεκδικήσεις τους και τα λάβαρα του αγώνα υψωμένα, οι εργάτες διαδήλωσαν ότι θα συνεχίσουν τη σύγκρουση μέχρι το τέλος, μαζί με τους αγρότες, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ που συσπειρώνονται στο ταξικό κίνημα και δυναμώνουν το Μέτωπο αυτών που παράγουν τον πλούτο. Στη συγκέντρωση χαιρέτισαν ο Ι. Σαγιέντ από τους Αιγύπτιους αλιεργάτες της Μηχανιώνας, ο Μπάμπης Μανουσαρίδης, ταμίας της ΠΟΕΕΠ, η Ολγα Κωνσταντοπούλου από τη Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων stage Θεσσαλονίκης, ο Αλέκος Τσουραλάκης, πρόεδρος του Σωματείου Δασεργατών Μακεδονίας - Θράκης.

Ο Β. Ρέβας, κεντρικός ομιλητής της συγκέντρωσης, κάλεσε τους εργάτες ακόμη πιο αποφασιστικά να μπουν στη μάχη για την απεργία στις 24 του Φλεβάρη. Και δήλωσε ότι «παρά την προσπάθεια της ΓΣΕΕ που θέλει διασπασμένη την εργατική τάξη και το λαό, η απεργία στις 24 Φλεβάρη θα είναι και πάλι, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, των αγωνιστικών συσπειρώσεων των ΕΒΕ, ημέρα κοινής δράσης, ενιαίου αγώνα, πιο μαζικού, πιο καλά οργανωμένου».

Ακολούθησε μαχητική πορεία μέχρι το κτίριο της ΓΓ Μακεδονίας - Θράκης (πρώην ΥΜΑΘ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Η τρομοκρατία και οι τραμπουκισμοί δε θα περάσουν (2010-03-03 00:00:00.0)
Πιο εργοδοτική από τους εργοδότες ενάντια στους αλιεργάτες (2010-01-29 00:00:00.0)
Σήμερα διαδηλώνουν στην Αθήνα (2010-01-28 00:00:00.0)
Νέα μηνύματα αλληλεγγύης (2010-01-21 00:00:00.0)
Αντιστέκονται παλικαρίσια στους εργοδοτικούς εκβιασμούς (2010-01-12 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ