Παρασκευή 12 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΑΜΕ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ 2011
Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΡΟΥΡΗΣΗΣ
Οργανωμένη ώστε να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη

Με την ίδια οργάνωση και αποφασιστικότητα που οι ταξικές δυνάμεις όλο το προηγούμενο διάστημα σε όλη τη χώρα πάλεψαν για την επιτυχία της απεργίας, κόντρα στη λυσσαλέα εργοδοτική επίθεση και τρομοκρατία, την πολιτική προπαγάνδα των κομμάτων του κεφαλαίου, αλλά και τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό που έβαζε συνεχώς απεργοσπαστικά εμπόδια στους εργαζόμενους, δόθηκε προχτές και η μάχη της περιφρούρησης.

Οι ταξικές δυνάμεις άπλωσαν αυτή τη μάχη και σε νέους χώρους δουλειάς, όπως άλλωστε έγινε και τις προηγούμενες μέρες για την προπαγάνδιση της απεργίας με στόχο τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, τον απεγκλωβισμό και τη συσπείρωση νέων δυνάμεων, ενάντια στην πρωτοφανή επίθεση που δέχεται η εργατική τάξη και συνολικά ο λαός της χώρας. Αυτό άλλωστε αποτυπώθηκε και στις απεργιακές συγκεντρώσεις.

Στην Αθήνα, δόθηκε ιδιαίτερο βάρος σε χώρους δουλειάς που το προηγούμενο διάστημα υπήρξε ένταση της εργοδοτικής επίθεσης, με απολύσεις, διαθεσιμότητες κτλ., όπως στο «ΣΤΑΝΛΕΫ», τη «ΛΑΒΙΦΑΡΜ», τη «ΦΑΓΕ», στη «HOL» (εταιρεία τηλεπικοινωνιών), στην επιχείρηση «ΥΦΑΝΤΗΣ». Η μάχη της περιφρούρησης δόθηκε σε χώρους όπου η σταθερή και πλήρης απασχόληση είναι παρελθόν, όπως για παράδειγμα από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων στην «ICAP» (εταιρεία δημοσκοπήσεων) που απασχολεί περίπου 700 εργαζόμενους. Οπως και στις εταιρείες ανακύκλωσης όπου εργάζονται μαζικά μετανάστες. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων επίσης έδωσε από τα χαράματα τη μάχη της περιφρούρησης και έβαλε «λουκέτο» στην Εταιρεία Ανακύκλωσης Στερεών Αποβλήτων στο Μαρούσι. Ανάλογη μάχη έδωσε το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος σε μικρές βιοτεχνίες όπου εργάζονται μαζικά μετανάστες, αλλά και σε μεγάλες μονάδες (π.χ. «Μπουρνάζος», «Λαπέν»).

Οι προσπάθειες της εργοδοσίας να επιβάλει τρομοκρατία σε μια σειρά χώρους έπεσαν στο κενό: Χαρακτηριστική περίπτωση το λιθογραφείο «ΜΑΝΤΗΣ» στα Σπάτα όπου η εργοδοσία και τα τσιράκια της επιστράτευσαν ακόμα και την αστυνομία. Αντίστοιχα, σε απειλές κατέφυγε και η διοίκηση του εργοστασίου της εταιρείας τροφίμων «ΣΑΒΟΪΔΑΚΗΣ» στην Κρήτη.

Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αυτής της μάχης πρέπει να μετρηθεί ο καλύτερος σχεδιασμός της περιφρούρησης από τα κλαδικά συνδικάτα και η καλύτερη συνεργασία των επιχειρησιακών σωματείων. Οπως για παράδειγμα στο εμπόριο όπου τα επιχειρησιακά σωματεία της «Καρφούρ - Μαρινόπουλος, ΝΤΙΑ» και της «ΠΡΑΚΤΙΚΕΡ» έδωσαν από κοινού τη μάχη της περιφρούρησης σε καταστήματα των επιχειρήσεων στην περιοχή της Αγ. Βαρβάρας. Ανάλογη είναι η εικόνα και στον κλάδο του μετάλλου όπου οι απεργιακές φρουρές έβαλαν «λουκέτο» στις επιχειρήσεις «Καούσης», «Μαλτέζος», «Αλουμινόξ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ