Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Επανέναρξη με «κακούς οιωνούς»

Σήμερα η συνάντηση Χριστόφια - Κάρογιαν με θέμα την παραμονή του ΔΗΚΟ στην κυβέρνηση

ΑΓΚΥΡΑ - ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Με δυσοίωνες προβλέψεις φαίνεται να πραγματοποιείται η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, λόγω των εντάσεων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στο εσωτερικό μέτωπο, σύμφωνα και με δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέφανου Στεφάνου.

Σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η συνάντηση του Δ. Χριστόφια με τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ, Μάριο Κάρογιαν, προκειμένου να συζητηθούν οι όποιες διαφορές στο πλαίσιο της συγκυβέρνησης, ενώ θα συνεδριάσει και το Εκτελεστικό Γραφείο του ΔΗΚΟ, με θέμα την παραμονή ή μη του κόμματος στον κυβερνητικό σχηματισμό.

Αναφερόμενος στη συνέχιση των συναντήσεων του Κύπριου Προέδρου με τον Μ. Ταλάτ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για την επίτευξη λύσης, με τις προγραμματισμένες συναντήσεις να στοχεύουν σε ζητήματα οικονομίας, ευρωπαϊκών θεμάτων και του περιουσιακού. Αν το επιτρέψει ο χρόνος - διευκρίνισε - θα θιγεί και το ζήτημα των εγγυήσεων, της ασφάλειας και των εποίκων.

Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα έχει προηγηθεί συζήτηση μεταξύ των δύο ηγετών και καταγράφονται ορισμένες συγκλίσεις. Στα δυσκολότερα όλων συγκαταλέγονται το περιουσιακό, που όπως ανέφερε και ο Σ. Στεφάνου, απασχόλησε 18 συναντήσεις και διαπιστώθηκε «περισσότερο η διαφωνία, παρά η σύγκλιση, σε διάφορες πτυχές του προβλήματος, καθώς επίσης και το θέμα των εγγυήσεων και των εποίκων». Στόχος η επίτευξη αυτή τη φορά όσο το δυνατόν περισσότερων συγκλίσεων που θα στηρίζονται σε θέσεις αρχών.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ευχήθηκε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης να προσέλθει στις διαπραγματεύσεις, με εποικοδομητικό πρόσωπο και εποικοδομητική στάση. Σήμερα, ο Μ. Ταλάτ μεταβαίνει στην Ιταλία, όπου θα έχει συνάντηση με τον Ιταλό υπουργό Εξωτερικών, Φράνκο Φρατίνι και κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους, με στόχο την αναζήτηση στήριξης των θέσεών του στο Κυπριακό. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από την πλευρά του παρέμβαση της Ελλάδας και της Βρετανίας, προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, προκειμένου να συναινέσει σε ένα «συμβιβασμό» και να επιτευχθεί ο «στόχος της λύσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ