Τετάρτη 17 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΡΑΤΙΚΟ ΧΡΕΟΣ
Συμφύσεις με τα μονοπώλια

Δημοσιεύματα για απόκρυψη δανείων σε συνεννόηση με ξένες τράπεζες. Αντάλλαγμα τα προγράμματα μετοχοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων

Νέες... αποκαλύψεις, που έχουν να κάνουν με τους τρόπους «διαχείρισης» του κρατικού χρέους, βγαίνουν στη δημοσιότητα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους, τα μονοπώλια του χρηματοπιστωτικού κλάδου και τα άλλα τρωκτικά που σε συνεννόηση με τις κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ ξεκοκαλίζουν ολόκληρους προϋπολογισμούς. Οι αποκαλύψεις αυτές συνδέονται με την πολύ γνωστή μέθοδο της «τιτλοποίησης» μελλοντικών εσόδων του δημοσίου, έσοδα τα οποία υποτίθεται πως το δημόσιο προεισπράττει από κάποια τράπεζα ή ομάδα τραπεζών, πληρώνοντας, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, τόκους, προμήθειες και άλλα ποσά, που μετατρέπονται σε κέρδη των τραπεζών. Η μέθοδος της «τιτλοποίησης» αναμενόμενων εσόδων χρησιμοποιήθηκε ευρέως από την κυβέρνηση Σημίτη, οι υπουργοί της οποίας, με τη στήριξη της ΝΔ, είχαν προχωρήσει σε δανεισμό μέσω «τιτλοποίησης» αναμενόμενων εσόδων του δημοσίου, κρατικών επιχειρήσεων, ΔΕΚΟ που επρόκειτο να ιδιωτικοποιηθούν, του ΙΚΑ, κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα ζητήματα της «τιτλοποίησης» μελλοντικών εσόδων υπάρχει ανοιχτή γραμμή συνεννόησης των κυβερνήσεων με την ΕΕ, η οποία δε δέχεται απλά και μόνο «τιτλοποιήσεις» εγγυημένων μελλοντικών εσόδων, αλλά, όπως προκύπτει από την αλληλογραφία της με την κυβέρνηση της ΝΔ, δέχεται ακόμα και «τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου». Το μέγεθος πάντως της τωρινής απάτης με την τιτλοποίηση εσόδων, που έρχεται να υπηρετήσει την αντίληψη ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι ακόμα πιο δύσκολη και γι' αυτό πρέπει να παρθούν και νέα συμπληρωματικά μέτρα, φαίνεται και από το γεγονός ότι οι περιβόητες αποκαλύψεις παραβιάζουν ανοιχτές θύρες, αφού αποτελούν ήδη εδώ και χρόνια αντικείμενο διερεύνησης από τη Γιουροστάτ.

Ο «νέος» κύκλος των δημοσιευμάτων, πάντως, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, σχετίζεται με το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα, γύρω από το οποίο τα τραπεζικά μονοπώλια, για λογαριασμό και άλλων μερίδων της πλουτοκρατίας, συναγωνίζονται για την απόσπαση ζωτικού χώρου και μεριδίων αγοράς.

Αυτό το πλαίσιο έρχεται να υπηρετήσει και το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Νιου Γιορκ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο αμερικανικές τράπεζες (Goldman Sachs, Morgan Chasse, κ.ά.) συμφώνησαν με τις κυβερνήσεις να κρύψουν επιπρόσθετα δάνεια. Για αντάλλαγμα η προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (έτος 2001) δέχτηκε να εκχωρήσει «δικαιώματα» στα τέλη αεροδρομίων και στα κέρδη από τυχερά παιχνίδια για τα επόμενα χρόνια.

Αντίστοιχη πρόταση έγινε και στη σημερινή κυβέρνηση, που, όμως, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν έγινε αποδεκτή. Για το «ξεκάρφωμα» του πράγματος συνεχίζουν ισχυριζόμενοι ότι τα συγκαλυμμένα δάνεια που δεν εγγράφονται στον προϋπολογισμό μεγαλώνουν την αβεβαιότητα για το πόσο μεγάλα είναι τα προβλήματα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν αντίστοιχες «λογιστικές αλχημείες».

Αποκαλυπτικό όμως για το είδος της συνεργασίας και των συμφύσεων ανάμεσα στον κρατικό μηχανισμό και στα μονοπώλια είναι η επίκληση του πρώην υπουργού της ΝΔ Γ. Αλογοσκούφη, που φέρεται να δηλώνει ότι η Goldman Sachs, και ως ένδειξη καλής θέλησης, συμφώνησε να αναπροσαρμόσει τη συμφωνία προκειμένου να «αποκαταστήσει τη σχέση της με τη χώρα», δηλαδή με τη μοιρασιά της πίτας από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο τότε υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαντωνίου, επί των ημερών του οποίου έκλεισε η αρχική κολεγιά, για τις «τιτλοποιήσεις» (σε μια εποχή που γραμματέας στο υπουργείο ήταν ο σημερινός υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου) δήλωσε ότι «αυτές οι συναλλαγές γίνονται χωρίς καμιά πολιτική παρέμβαση» και ακόμη ότι «υπάρχουν 10-20 τράπεζες διεθνώς που συνεργάζονται με τους οργανισμούς διαχείρισης δημοσίου χρέους». Σύμφωνα με τον τότε κυβερνητικό παράγοντα, οι πρακτικές αυτές είναι απόλυτα μέσα στην καθημερινή πρακτική, δηλώνοντας συγκεκριμένα ότι «αυτά γίνονται το χρόνο εκατοντάδες φορές»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ