Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2010
Παιχνίδι εντυπώσεων με λειψά στοιχεία

Με λειψά στοιχεία, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε χτες να δημοσιοποιήσει την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού για το Γενάρη του 2010. Κανένα στοιχείο δεν έχει δοθεί σχετικά με τα ποσά των χρεολυσίων που πληρώθηκαν στις τράπεζες και τους άλλους μεγαλοδανειστές, για την αποπληρωμή του κρατικού χρέους, τα οποία αν και αποτελούν το μεγάλο κομμάτι από τη λεηλασία των προϋπολογισμών, κατά πάγια πρακτική, δεν εμφανίζονται ούτε και επηρεάζουν το εμφανιζόμενο έλλειμμα. Η σπουδή τους προφανώς έχει να κάνει με την άμεση ενημέρωση προς την ΕΕ.

Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία:

  • Εμφανίζεται πλεόνασμα ύψους 1,55 δισ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 574 εκατ. ευρώ για το Γενάρη του 2009.
  • Οι κάθε είδους δαπάνες εμφανίζουν κάθετη υποχώρηση 10,6% και διαμορφώνονται σε 5 δισ. ευρώ, στην κατεύθυνση δηλαδή που προδιαγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Από το συνολικό κονδύλι, οι πρωτογενείς δαπάνες υποχώρησαν 6,6% και διαμορφώθηκαν σε 4,37 δισ. ευρώ. Τα ποσά για τόκους (χώρια τα χρεολύσια) και για συγκυριακούς λόγους, εμφανίζονται μειωμένα κατά 31,7% στα 606 εκατ. ευρώ. Μείωση κατά 574 εκατ. ευρώ εμφανίζουν και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
  • Τα έσοδα εμφανίζονται αυξημένα κατά 16,5% στα 5,59 δισ. ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει την εξέλιξη στα ποσά από την «έκτακτη εισφορά» στα κέρδη των επιχειρήσεων και η οποία δε φτάνει ούτε καν στο 1% των εσόδων του 2010.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ