Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμπαγές μέτωπο για να περάσουν τα μέτρα

Συνάντηση για την οικονομία και την εξωτερική πολιτική είχαν χτες ο Γ. Παπανδρέου και ο Αντ. Σαμαράς

Το συμπαγές μέτωπο κυβέρνησης - ΝΔ, προκειμένου να περάσουν τα αντιλαϊκά - αντεργατικά μέτρα που έχουν συναποφασιστεί με την ΕΕ, επιβεβαίωσε και η συνάντηση που είχαν χτες οι Γ. Παπανδρέου και Αντ. Σαμαράς. Το αντικείμενο της χτεσινής ημίωρης συνάντησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ήταν ο τρόπος προώθησης των αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων, για τα οποία υπάρχει απόλυτη ταύτιση.

Ο Αντ. Σαμαράς έβαλε για ακόμα μια φορά γερές πλάτες στην αντιλαϊκή επίθεση, ζητώντας από τον Γ. Παπανδρέου «να αποφασίσει και να πάρει η κυβέρνηση από μόνη της τα νέα μέτρα πριν τις 16 Μαρτίου, παρά να υποχρεωθεί σε σειρά μέτρων που θα της επιβληθούν από τις Βρυξέλλες μετά τις 16 Μαρτίου». Μάλιστα, πρόσθεσε ένα επιπλέον «επιχείρημα» στο οπλοστάσιο της εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, εμφανίζοντας τα αντιλαϊκά μέτρα ως αναγκαία για «να βρεθεί λύση για την Ελλάδα στο πλαίσιο της ευρωζώνης και να μη χρειαστεί μονομερής προσφυγή στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο»(!).

Επιπλέον, προσφέρθηκε να στηρίξει τα κυβερνητικά μέτρα στη συνάντηση που θα έχει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μ. Μπαρόζο στις 25 του μήνα στις Βρυξέλλες. «Το στοίχημα είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κλίνει προς τις ελληνικές απόψεις και όχι προς τις θέσεις του κ. Τρισέ»(!), υποστήριξε ο Αντ. Σαμαράς, προσδίδοντας εθνικό χαρακτήρα στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν. «Πηγαίνω εκεί για να βάλω πλάτη στην προσπάθεια που κάνει η Ελλάδα», φέρεται να είπε στον πρωθυπουργό.

Μαζί στο παιχνίδι των εντυπώσεων

Στη δήλωση που έκανε αργότερα από τη Ρηγίλλης, ο Αντ. Σαμαράς δε δίστασε να χαρακτηρίσει «τυχερή» την κυβέρνηση, «διότι έχει απέναντί της μια αντιπολίτευση υπεύθυνη, που της πρόσφερε συναίνεση στα δύσκολα, κάτι που δεν έκανε ποτέ το ΠΑΣΟΚ». Προανήγγειλε ακόμα ότι σήμερα θα δώσει στη δημοσιότητα δέσμη προτάσεων για την «τόνωση της αγοράς», που θα δώσουν «αναπτυξιακές ανάσες» στις επιχειρήσεις και στην κερδοφορία τους.

Σε ό,τι αφορά τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για την οικονομία, ο Αντ. Σαμαράς είπε «ναι», γιατί «η ΝΔ δεν έχει να κρύψει τίποτα», εκφράζοντας ωστόσο την ανησυχία του για το ενδεχόμενο η πρωτοβουλία αυτή της κυβέρνησης «να τραυματίσει παραπάνω την εικόνα της χώρας και να πολλαπλασιάσει τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες», εννοώντας τη χρήση «δημιουργικής λογιστικής» για την ένταξη στην ΟΝΕ.

Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου είπε η πρωτοβουλία της κυβέρνησης δεν έχει σχέση με το παρελθόν. «Εχουμε συγκεκριμένη κατάσταση που προήλθε από συγκεκριμένες ενέργειες, συγκεκριμένων προσώπων», τόνισε, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι «η χώρα δεν πρόκειται να τραυματιστεί».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον πρόεδρο της ΝΔ για τις τελευταίες εξελίξεις μετά την ανταλλαγή επιστολών που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του, ενώ ο Αντ. Σαμαράς επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αποφύγει τη διολίσθηση σε διμερή διάλογο εφ' όλης της ύλης με την Τουρκία, κάτω από ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα», κάτι που, όπως είπε, φαίνεται να επιδιώκει η κυβέρνηση Ερντογάν.

Κοινή γλώσσα με τους εργατοπατέρες

Το κλίμα συναίνεσης κυριάρχησε και στις συναντήσεις που είχε χτες το πρωί στη Ρηγίλλης ο Αντ. Σαμαράς με τα προεδρεία της ΓΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ.

Τη βάση της συναίνεσης στην κυρίαρχη πολιτική εκ μέρους της συμβιβασμένης πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ ανέδειξε ο πρόεδρός της, δηλώνοντας ότι «δεν πρέπει να πριονίζουμε το κλαρί που καθόμαστε. Και το κλαρί είναι η είσοδος της χώρας μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση»(!).

Δεν είναι τυχαίο ότι η «κριτική» που ασκούν στην κυβέρνηση οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ συμπίπτει με αυτή της ΝΔ, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, ενώ ταυτίζονται και όσον αφορά το Ασφαλιστικό, καθώς τόσο η ΝΔ όσο και η ΓΣΕΕ το μόνο αρνητικό που βρίσκουν στις κυβερνητικές εξαγγελίες που ξεθεμελιώνουν την κοινωνική ασφάλιση, ότι είναι «ασαφείς και γενικόλογες»(!).

Το μόνο που ζήτησαν οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ από τον πρόεδρο της ΝΔ είναι να ενισχύσει την προσπάθειά τους ώστε «μέσα από την εθνική σύμβαση και τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης (!), να βοηθηθούν οι χαμηλόμισθοι, οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ