Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ενταση της καταστολής και αναζήτηση χαφιέδων

«Πράσινο φως» στους αστυνομικούς να πυροβολούν χωρίς αναστολές. Συνέντευξη του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, που έσπευσε να αξιοποιήσει τη συμπλοκή στο Βύρωνα

Με αναφορές στην πολιτική εσωτερικής ασφάλειας της κυβέρνησης, η οποία με πρόσχημα το έγκλημα ενισχύει τα κατασταλτικά μέτρα και αναδιαρθρώνει τα Σώματα Ασφαλείας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδης, ζήτησε χτες «συμμάχους» ώστε να εξασφαλίσει το «ύψιστο αγαθό της ασφάλειας». Ζήτησε «αρραγές κοινωνικό μέτωπο κατά της ανομίας», ενώ με πολεμικό τόνο διακήρυξε ότι «είμαστε στη μέση μιας μάχης».

Μιας «μάχης» που για να κερδίσει η κυβέρνηση καθιερώνει τη «συμμετοχικότητα» στην άσκηση της πολιτικής δημόσιας τάξης, το χαφιεδισμό δηλαδή, με τη «συλλογή και αξιοποίηση πληροφοριών αστυνομικού ενδιαφέροντος από τους τοπικούς φορείς», στρώνοντας το «χαλί» της προληπτικής καταστολής. Μιας «μάχης» που σύμφωνα με την κυβερνητική αντίληψη είχε μιαν ακόμα «παράπλευρη απώλεια». Ενας 25χρονος ομογενής από την Αλβανία άφησε την τελευταία του πνοή από τις σφαίρες της «μάχης», την ώρα που είχε τελειώσει το μεροκάματό του. Για τον Μιχ. Χρυσοχοΐδη «έτυχε να βρεθεί σε λάθος σημείο». Για ...αποζημίωση, δε, ανακοίνωσε ότι «η πολιτεία θα πράξει στο ακέραιο το καθήκον της» απέναντι στην οικογένειά του.

Με αφορμή την προχτεσινή αιματηρή αστυνομική επιχείρηση στο Βύρωνα ανακοίνωσε ότι από τα τέλη του Μάρτη, 2.000 αστυνομικοί με 1.000 μοτοσικλέτες «εκπαιδευμένοι και αξιόμαχοι» θα περιπολούν στο λεκανοπέδιο Αττικής, στη Θεσσαλονίκη και πρωτεύουσες νομών και «θα περνούν σε πολύ μικρά χρονικά διαστήματα καθημερινά από το σπίτι κάθε πολίτη». Παράλληλα, θα ενισχυθεί η στελέχωση των 96 Τμημάτων Ασφαλείας και των Υποδιευθύνσεων στις οποίες υπάγονται. Κάνοντας λόγο για «στρατούς ενόπλων», υπογράμμισε οτι η ΕΛ.ΑΣ. «οργανώνεται για να υπάρχουν στο δρόμο αξιόμαχες δυνάμεις», ενώ οι υπηρεσίες που θα αντιμετωπίσουν αυτό το φαινόμενο χρειάζονται, κατά τον υπουργό, «ανάλογο επίπεδο εκπαίδευσης». Μια εκπαίδευση, όμως, που πραγματοποιείται στα πλαίσια στρατιωτικοποιημένων υπηρεσιών, όπως είναι οι δυνάμεις ασφαλείας και στο περιβάλλον μιας πολιτικής έντασης της αστυνομοκρατίας και του αυταρχισμού.

Στους ίδιους «πολεμικούς τόνους» κινήθηκε και ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Ε. Οικονόμου. Τόνισε οτι η ΕΛ.ΑΣ. «αλλάζει επιχειρησιακό δόγμα», «συγκρούεται με το έγκλημα», αναφερόμενος στη συνέχεια σε μια σειρά από περιστατικά καταδίωξης υπόπτων για εγκληματικές πράξεις όπου έγινε και χρήση όπλων με ανταλλαγή πυροβολισμών. Πρόσθεσε, δε, πως τη στιγμή που οι αστυνομικοί οι οποίοι παρακολουθούσαν τους δυο κακοποιούς διαπίστωσαν ότι το όχημα που οδηγούσαν ήταν κλεμμένο, έπρεπε να παρέμβουν αυτόματα για να μη διαπράξουν ...παράβαση καθήκοντος. Εστειλε έτσι το «μήνυμα» για ευκολότερη χρήση των όπλων, για την ...εφαρμογή του νόμου περί οπλοχρησίας από αστυνομικούς. Χαρακτηριστικό του νόμου είναι πως μεταφέρει, στην ουσία, στους αστυνομικούς την ευθύνη της απόφασης για χρήση των όπλων, ενώ οι διατάξεις του σε γενικές γραμμές είναι διατυπωμένες με το σχήμα «απαγορεύεται εκτός αν...». Ετσι, αφήνει ανοιχτό το δρόμο για κάθε αυθαιρεσία.

Ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., αναφερόμενος στο περιστατικό, είπε ότι οι αστυνομικές δυνάμεις πήγαν εκεί από την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να εξακριβώσουν εάν υπάρχει κρησφύγετο (σ.σ. επιχείρηση εντοπισμού) των κακοποιών και υπήρχε η υποψία ότι πρόκειται για τους ίδιους δράστες που είχαν αφοπλίσει αστυνομικούς στην περιοχή του Αμαρουσίου το βράδυ της Δευτέρας. Σε ερώτηση αν είχαν παρθεί από τους αστυνομικούς μέτρα στο σημείο όσον αφορούσε την κυκλοφορία πολιτών, ισχυρίστηκε πως έγιναν όλες εκείνες οι ενέργειες σε δρόμο που δεν υπήρχαν πεζοί.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σωρεία αδικημάτων σε βαθμό κακουργήματος και πλημμελήματος εναντίον των δύο κακοποιών της συμπλοκής του Βύρωνα. Η δίωξη αφορά τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, ληστειών κατά συρροή, παράνομης οπλοφορίας, οπλοχρησίας και οπλοκατοχής, απόπειρας ανθρωποκτονίας που αφορά τη ληστεία στο Ναύπλιο, διακεκριμένων κλοπών, αποδράσεων και διακεκριμένης κατοχής όπλων και εκρηκτικών.

Ο συνήγορος των δύο κατηγορουμένων Σ. Κεχαγιόγλου δήλωσε πως οι εντολείς του υποστηρίζουν ότι ο 25χρονος δεν πέθανε από δικά τους πυρά αλλά της Αστυνομίας, κάτι που θα αποδειχθεί από τις εργαστηριακές εξετάσεις.

Οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν αύριο, ενώ η δικογραφία για τη συμπλοκή στο Βύρωνα δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη και γι' αυτό δε διαβιβάστηκε χτες στον εισαγγελέα.

Για το ίδιο θέμα από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δόθηκε παραγγελία στις κατά τόπους Εισαγγελίες Πρωτοδικών της Λάρισας και των Θηβών να ερευνήσουν εάν υπάρχουν ευθύνες για τη δραπέτευση του ενός κακοποιού από το Αστυνομικό Τμήμα της Θήβας, όπου εκρατείτο προς μεταγωγή μιας και βαρύνεται με 37 ένοπλες ληστείες και του δεύτερου για τη νομιμότητα χορήγησης της 5ήμερης άδειάς του από τις φυλακές Λάρισας, όπου εξέτιε ποινές πολυετούς κάθειρξης.

  • Eννιά σφαίρες δέχτηκε ο 25χρονος, ο οποίος σκοτώθηκε στην αιματηρή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. στο Βύρωνα. Οι σφαίρες είναι όλες από 9άρι πιστόλι.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ