Πέμπτη 18 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κρίσιμη παραμένει η κατάσταση στον Εβρο

Καταστροφές και στην Καστοριά από υπερχείλιση της λίμνης και στα Τρίκαλα από υπερχείλιση του Πηνειού

Motion Team

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραμένει ο Νομός του Εβρου, όπου και χτες η στάθμη των υδάτων των ποταμών Εβρου, Αρδα και Ερυθροποτάμου βρισκόταν πάνω από τα όρια συναγερμού. Χτες εκκενώθηκε και ο οικισμός Μάνδρα του Δήμου Ορφέα λόγω της επικίνδυνης αύξησης των νερών του ποταμού Εβρου στην ευρύτερη περιοχή. Συνολικά περισσότερα από 200.000 στρέμματα καλλιεργήσιμων εκτάσεων έχουν πλημμυρίσει, δεκάδες σπίτια, καταστήματα και κοινωφελείς υποδομές έχουν υποστεί ζημιές. Από την υπερχείλιση σε δύο σημεία του αναχώματος του «Ωοειδούς», στην περιοχή του Δήμου Ορεστιάδας, πλημμύρισε μία μεγάλη έκταση του κάμπου συνολικής επιφάνειας 80.000 στρεμμάτων. Πολλά σπίτια στα Λάβαρα του Δήμου Ορφέα έχουν εκκενωθεί, καθώς και όλες οι κατοικίες στον Πόρο του Δήμου Φερών, αφού το χωριό αυτό υπήρχε κίνδυνος να κατακλυστεί από νερά. Επίσης έχουν «αδειάσει» 48 κτηνοτροφικές μονάδες που βρίσκονται στην παρέβρεια ζώνη. Αντίθετα απομακρύνθηκε ο κίνδυνος για τους οικισμούς Πυθίου και Πραγγίου του Δήμου Διδυμοτείχου, όπου τα νερά είχαν πλησιάσει την Τρίτη τα πρώτα σπίτια. Εκτός λειτουργίας βρίσκεται για τέταρτη ημέρα το σιδηροδρομικό δίκτυο του νομού και κλειστή παραμένει η γέφυρα που συνδέει τους οικισμούς Ελιάς και Φυλακίου του Δήμου Τριγώνου.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, το ύψος των ζημιών ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ.

Ο εργαζόμενος λαός του Εβρου, χρόνια τώρα εξακολουθεί να πληρώνει την εγκληματική πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Ο νομός, παρά τις μεγαλόστομες υποσχέσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παραμένει ανοχύρωτος μπροστά στα όποια καιρικά φαινόμενα, εξαιτίας της πολιτικής μείωσης των δημοσίων επενδύσεων για έργα και υποδομές στον αγροτικό τομέα, για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, έργα διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Στην Καστοριά

Γεωργικές καλλιέργειες έχουν κατακλυστεί από τα νερά, κεντρικοί δρόμοι στην πόλη έχουν πλημμυρίσει και κινδυνεύουν κατοικίες από την υπερχείλιση της λίμνης της Καστοριάς. Η περιοχή κηρύχτηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όταν άρχισαν να πλημμυρίζουν οι παραλίμνιοι οικισμοί του Μαυροχωρίου, της Πολυκάρπης, του Δισπηλιού. Η στάθμη της λίμνης από τις έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών έχει ανέβει περίπου 20 πόντους, ενώ τις επόμενες ημέρες πάνω από 20 εκατ. κυβικά νερού υπολογίζεται ότι θα πέσουν στη λίμνη από το λιώσιμο του χιονιού που σημαίνει αύξηση της στάθμης κατά τουλάχιστον 50 πόντους. Το μοναδικό κανάλι που υπάρχει για να φεύγει το νερό της λίμνης είναι δύσκολο να διαχειριστεί τις αυξημένες ποσότητες των νερών.

Σημειώνεται ότι τα χερσαία και τα υδάτινα τμήματα της λίμνης Καστοριάς και της ευρύτερης περιοχής της, που βρίσκονται εκτός σχεδίου και ορίων οικισμών, ήδη έχουν χαρακτηριστεί Προστατευόμενη Περιοχή. Υπάρχει και Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη που εκπόνησε το ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ συστήθηκε και Φορέας Διαχείρισης της Περιοχής. Ολα όμως έμειναν στα χαρτιά και κανένα από τα απαραίτητα υδρολογικά και άλλα έργα δεν έχει γίνει, με αποτέλεσμα η λίμνη να υπερχειλίζει και να προκαλεί καταστροφές.

Στα Τρίκαλα

Τεράστιες ζημιές σε περίπου 20.000 στρέμματα καλλιεργούμενων και μη αγροτικών εκτάσεων, σε ποιμνιοστάσια και δρόμους προκλήθηκαν από την υπερχείλιση του Πηνειού ποταμού και των παραποτάμων του, ύστερα από τις πρόσφατες βροχοπτώσεις, στους Δήμους Φαρκαδόνας και Οιχαλίας στο Νομό Τρικάλων, αλλά και σε γειτονικούς δήμους του Νομού Καρδίτσας. Οι αγρότες της περιοχής, που θυμίζει λίμνη, έγιναν για μια ακόμα φορά στο ίδιο θλιβερό «έργο» θεατές, με ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων που δεν υλοποιούν τ' αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα και δεν παίρνουν μια σειρά άλλων αναγκαίων μέτρων αφήνοντάς τους στο έλεος των καιρικών συνθηκών. Επίσης, διεκόπη η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό Κλοκοτού - Μαραθέας Καρδίτσας, καθώς η γέφυρα που συνδέει τα δυο χωριά καλύφτηκε από τα νερά.

Οι ζημιές που προκλήθηκαν σε καλλιέργειες με σιτηρά και τριφύλλι και σε χωράφια που πρόκειται να σπαρθούν με βαμβάκι, καλαμπόκι, τεύτλα κ.ά., στα χωριά Κεραμίδι, Φαρκαδόνα, Ζάρκο, Πηνειάδα, Κλοκωτό, Γεωργανάδες κ.ά., έρχονται να δώσουν ακόμα ένα πλήγμα στο εισόδημα των αγροτών της περιοχής, που συρρικνώνεται συνεχώς ως αποτέλεσμα της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων. Οι πληγέντες αγρότες απαιτούν από την κυβέρνηση την άμεση καταγραφή των ζημιών και την καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στο 100%.

Οι καταστροφές από πλημμύρες στην περιοχή, που λειτουργεί σαν λεκάνη συγκέντρωσης και απορροής των επιφανειακών νερών από πολλά σημεία της Θεσσαλίας, αποτελούν, δυστυχώς, συχνό φαινόμενο. Εδώ και πολλά χρόνια, οι αγρότες ζητούν την κατασκευή των απαραίτητων έργων (αντιπλημμυρικά και φράγματα) και να κηρυχτεί η περιοχή πλημμυρόπληκτη ώστε να ισχύει ειδικό καθεστώς στο θέμα των αποζημιώσεων και να αποζημιώνονται έγκαιρα οι πληγέντες παραγωγοί για όλη την καλλιεργητική περίοδο και για οποιοδήποτε ποσοστό ζημιάς, από 0% έως 100%.

Ομως, οι κυβερνήσεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ δεν ικανοποιούν τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, παρά τις εκ του αντιθέτου υποσχέσεις που δίνουν, κυρίως σε προεκλογικές περιόδους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ