Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- Γκόνη (Χαρ. Τρικούπη 18, Αθήνα, 10679, 210-3632179): Θεόδωρος Εξαρχος «Ελληνες ηθοποιοί (Ετος γέννησης από 1941-1950)». Ο πρόσφατα χαμένος εκλεκτός ηθοποιός και μεταφραστής Θόδωρος Εξαρχος, συστηματικά, κοπιαστικά και επί πολλά χρόνια, συνέλεγε από διάφορες πηγές όσα βιογραφικά και παραστασιολογικά στοιχεία μπορούσε να βρει για τους Ελληνες ηθοποιούς, από γεννέσεως του νεοελληνικού θεάτρου, μέχρι σήμερα. Στους προηγούμενους 4 τόμους του «λεξικού» του για τους ηθοποιούς, που εικονογραφείται με φωτογραφίες των βιογραφούμενων ηθοποιών, πρόσθεσε 2 ακόμη τόμους για τους γεννημένους από το 1941 έως το 1959, την έκδοση των οποίων δεν πρόλαβε να χαρεί. Τη δίτομη έκδοση προλογίζουν ο Βασίλης Παπαβασιλείου και ο Κώστας Γεωργουσόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι για το έργο του αυτό «η ευγνωμοσύνη του θεάτρου μας θα τον εντάξει στους μέγιστους ελληνομνήμονες και πατρικίους χρονογράφους της επικρατείας του θεάτρου μας».

- «Στοχαστής»: Λουκάς Αξελός «Η γεωγραφία των ανακαλύψεων (Ενα ταξίδι στα βιβλία των ταξιδιών)» (το βιβλίο ιστορεί τις ταξιδιωτικές περιπλανήσεις και γεωγραφικές ανακαλύψεις από το μυθολογικό Πυθέα και τους Βίκινγκς, μέχρι τον Κολόμβο και τον Σκοτ, μέσω αφηγήσεων των ίδιων, δηλαδή μέσω βιβλίων που αναφέρονται σε ταξίδια που αποκάλυψαν «νέους κόσμους»).

- Καστανιώτης: Παντελής Καλιότσος «Ποιους θα δαγκώσω άμα ΛΥΣΣΑΞΩ» (Ο εξαίρετος, πολυβραβευμένος συγγραφέας στο βιβλίο αυτό συνθέτει την αυτοβιογραφία του, με πολύ χιούμορ και αυτοσαρκασμό). Βλαντιμίρ Μακάνιν «Τρόμος» (μετάφραση Αλεξάνδρα Ιωαννίδου, μυθιστόρημα). Θανάσης Θ. Νιάρχος «Ανθολογία ελληνικού διηγήματος του 20ού αιώνα» (ανθολογία ελληνικών διηγημάτων).

- Σάκκουλας: Χρίστη Λοττίδη «Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας (Η πολυπλοκότητά του και η ανεπιτυχής αναθεώρησή του, το 1963)» (Ανάλυση κατ' άρθρο του Συντάγματος της Κύπρου του 1960 και της απόπειρας αναθεώρησής του, το 1963). Ιωάννα Κυριτσάκη «Το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης και η αρχή του διττού αξιοποίνου» (μελέτη για τις ρυθμίσεις περί της διττής εγκληματικότητας, το ευρωπαϊκό νομοθέτημα περί έκδοσης και τις θέσεις του Κοινοτικού δικαστηρίου στις 3/5/2007 για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης). «Νέα Δημόσια Διοίκηση» (Εταιρική Κοινωνιγκή Ευθύνη και κοινωνία των πολιτών)» (Πρακτικά του 2ου Συνεδρίου Διοικητικών Επιστημόνων, με το ίδιο θέμα. Επιμέλεια Αντώνης Μακρυδημήτρης, Λεωνίδας Μαρούδας, Μαρία - Ηλιάνα Πραβίτα). Σταμάτης Τσόρης «Τα όρια της λογικής (Στο κατώφλι τριών γρίφων: του Goldbach, του Godel και της βαρύτητας)». (Μελέτη για τη σχέση Φυσικής - Μαθηματικών και τη «φιλοσοφία» τους). Ευφροσύνη Μπακιρτζή - Ειρήνη Τσιφοπούλου «Ληξιαρχικές πράξεις με στοιχείο αλλοδαπότητας (κατά τη διοικητική και δικαστική πρακτική)» (ανάλυση της σχετικής νομοθεσίας, νομολογίας και πορισμάτων των διοικητικών αρχών για τη σύνταξη, διόρθωση ή μεταβολή ληξιαρχικών πράξεων αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα). Παναγιώτης Πουλής «Δίκαιο ιδιωτικής εκπαίδευσης» (ανάλυση των κανόνων και του δικαίου περί ιδιωτικής εκπαίδευσης). «Βλαστοκύτταρα» (συλλογικό βιβλίο για τα νομικά ζητήματα και τις νομοθετικές προβλέψεις για τις εφευρέσεις ανθρωπίνων βλαστοκυττάρων). «Δημοσιογράφοι και εκδότες ΜΜΕ (Ζητήματα πνευματικής ιδιοκτησίας)» (συλλογικό έργο για θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας που σχετίζονται με τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα δημοσιογράφων και εκδοτών).

- «Μετρονόμος» (τριμηνιαίο περιοδικό για τη μουσική, τεύχος 34).

- «Ιστορία εικονογραφημένη» (ιστορικό περιοδικό. Τεύχος 496, με αφιέρωμα και CD-ROM για τα 50 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας).

- «Πειραϊκά Γράμματα» (λογοτεχνικό περιοδικό του Πειραϊκού Συνδέσμου. Τεύχος 60).

- «Βιβλιοφιλία» (περιοδικό συλλεκτών βιβλίων. Τεύχος 125).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ