Σάββατο 20 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΠΡΑΟΥΝ - ΘΑΠΑΤΕΡΟ
Κορόνες για λαϊκή κατανάλωση

Ζητάνε κανόνες (!) στο καπιταλιστικό χρηματοπιστωτικό σύστημα και αναδεικνύουν την «κερδοσκοπία» σαν αίτιο της κρίσης

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Δημαγωγικές κορόνες κατά της «κερδοσκοπίας χωρίς σύνορα η οποία προκάλεσε την κρίση», αλλά και της παγκοσμιοποίησης που θέλει να έχει τους πάντες υπό έλεγχο σήκωσε χτες ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο από τη βρετανική πρωτεύουσα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης με θέμα «Στρατηγικές Ανάπτυξης μετά την κρίση». Τα άσφαιρα πυρά του Θαπατέρο μόνο σαν πρόκληση μπορούν να ακουστούν για το λαό, αφού προσπαθούν να αθωώσουν τον καπιταλισμό σαν σύστημα - το οποίο μάλιστα με συνέπεια υπερασπίζονται ο ίδιος και οι όμοιοί του - και να στρέψει τα πυρά των εργαζομένων σε ακίνδυνους για την κερδοφορία του κεφαλαίου ατραπούς.

Στο επίκεντρο της συνάντησης Θαπατέρο - Μπράουν βρέθηκε η επικείμενη Σύνοδος της Ομάδας των «20» (G 20) που θα πραγματοποιηθεί στα τέλη του Ιουνίου στον Καναδά. Για μία ακόμη φορά, σύμφωνα με το «Ρόιτερς», ο Γκόρντον Μπράουν επανέλαβε την πρότασή του για ένα «διεθνές καταστατικό λειτουργίας του παγκόσμιου χρηματοοικονομικού κλάδου και εξέφρασε συνάμα την ελπίδα ότι θα υπάρξει συμφωνία κατά τις Συνόδους της G20 φέτος, είτε στον Καναδά είτε στα τέλη του χρόνου στη Νότιο Κορέα». Ο Βρετανός πρωθυπουργός επανέλαβε επίσης τη στήριξή του για τα μέτρα που μελετώνται για την επιβολή κοινών κανόνων για τα τραπεζικά μπόνους, αλλά και για τα αποθεματικά και τη ρευστότητα των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Λίγο μετά τις δηλώσεις Μπράουν, δόθηκε στη δημοσιότητα έγγραφο της καναδικής κυβέρνησης, που απευθυνόταν στα μέλη του καναδικού Κοινοβουλίου, όπου εκφράζεται η πλήρης αντίθεση της κυβέρνησης του Στίβεν Χάρπερ όσον αφορά τις προτάσεις για επιβολή παγκόσμιου φόρου στις τράπεζες. Σύμφωνα με το «Bloomberg», στο έγγραφο σημειώνεται πως αντί της επιβολής φόρου οι χώρες πρέπει να ενισχύσουν τις διαδικασίες επίβλεψης του χρηματοπιστωτικού συστήματος υιοθετώντας τακτικές ανάλογες του Καναδά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ