Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
«Χρυσά επαγγέλματα»

Τις προηγούμενες μέρες «εμφανίστηκαν» σε εφημερίδες και στην τηλεόραση αφιερώματα για τα «χρυσά επαγγέλματα» που υποτίθεται ότι οδηγούν στην «άμεση επαγγελματική αποκατάσταση», ενώ οι μαθητές, μέχρι χτες, συμπλήρωναν τις αιτήσεις τους για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Τα ίδια αφιερώματα θα «επανεμφανιστούν» την περίοδο που οι μαθητές, αφού γράψουν στις πανελλαδικές εξετάσεις, θα καταθέτουν το μηχανογραφικό τους, επιλέγοντας τις σχολές που επιθυμούν.

Τα αφιερώματα αυτά, κάθε χρόνο, τους «ενημερώνουν» για τις «ανάγκες» της αγοράς. Οι «ανάγκες» και οι «κενές» θέσεις της αγοράς, όμως, δεν έχουν καμία σχέση με την εξέλιξη της κοινωνίας, προς όφελος των εργαζομένων, αλλά με το εργατικό δυναμικό που, κάθε χρονική στιγμή, ζητούν οι επιχειρήσεις. Η ανάπτυξη του συστήματος, όμως, είναι άναρχη, γιατί ο πόλεμος μεταξύ των επιχειρηματικών συμφερόντων δε σταματά. Αυτό σημαίνει πως το «χρυσό επάγγελμα» που σήμερα προτείνει η «αγορά», όταν ο μαθητής αποφοιτήσει από τη σχολή του, μπορεί και να είναι κορεσμένο. Οι προβλέψεις των αφιερωμάτων για τα «χρυσά επαγγέλματα μπορεί να «δικαιωθούν», μπορεί και όχι. Ο μαθητής θα έχει μάθει, από νωρίς, να κοιτάζει «το συμφέρον του» και όχι τις επιθυμίες του, τα σχέδια και τα όνειρά του. Το αποτέλεσμα, όμως, θα είναι το ίδιο. Οταν και αν καταφέρει να ολοκληρώσει τις σπουδές του (42,4% των φοιτητών και των σπουδαστών εργάζεται παράλληλα με τις σπουδές του, ενώ το 17% στα πανεπιστήμια και το 55% στα ΤΕΙ αναγκάζονται να σταματήσουν τις σπουδές τους), θα έρθει αντιμέτωπος με τη ζούγκλα της «ελεύθερης αγοράς», για να αναζητήσει δουλειά.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν στο σύστημα που υποτίθεται ότι «αποθεώνει» την «προσωπική» κι «ελεύθερη» επιλογή! Το ίδιο σύστημα που, λίγες μέρες μετά τη δημοσίευση των βάσεων, θα έρθει να προτείνει «δεύτερη ευκαιρία» στους «αποτυχόντες». Τα ιδιωτικά μαγαζιά εκπαίδευσης θα παρουσιάσουν τις διαφημίσεις τους και θα πουλήσουν τα προϊόντα τους. «Ελεύθερο» σύστημα, «αγγελικά πλασμένο»...


Γ. Χ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ