Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΑΙΔΕΙΑ
Αστυνομική επιχείρηση στην Πολυτεχνειούπολη

Ο πρύτανης του ΕΜΠ κάλεσε την αστυνομία τα ξημερώματα της Κυριακής

Ενα ακόμα επεισόδιο στις προσπάθειες χτυπήματος του ακαδημαϊκού ασύλου σημειώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Κυριακής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στου Ζωγράφου, όπου με πρόσκληση του πρύτανη μπήκε αστυνομία στους χώρους της Πολυτεχνειούπολης. Να σημειώσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που πρυτανικές αρχές ενεργοποιούν το νέο νόμο - πλαίσιο στο κομμάτι που αφορά το άσυλο κι αυτό συμβαίνει μόλις λίγες βδομάδες μετά την επιστολή της υπουργού Παιδείας προς τους πρυτάνεις που τους πίεζε ακριβώς για την ενεργοποίηση του νόμου, για την αυστηρή οριοθέτηση και τον περιορισμό του ακαδημαϊκού ασύλου.

Για τα γεγονότα στην Πολυτεχνειούπολη, η αστυνομία γνωστοποίησε ότι πραγματοποιήθηκε επιχείρηση μετά από αίτημα του πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη, και με αφορμή ένα πάρτι που πραγματοποιούνταν στο κτίριο των χημικών μηχανικών. Ο πρύτανης, με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, είπε ότι δέχτηκε καταγγελία από φύλακα του ιδρύματος πως απειλούνταν η ζωή του και γι' αυτό ζήτησε την αστυνομική παρέμβαση. Ωστόσο, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από την αστυνομία, ο πρύτανης ζήτησε την παρέμβαση με την αιτιολογία πως τα άτομα που συμμετείχαν στην εκδήλωση προξενούσαν φθορές. Τελικά, λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα αστυνομικοί της ομάδας «Δ» επενέβησαν και προσήγαγαν 30 άτομα, από τα οποία οι πέντε δήλωσαν φοιτητές. Λίγο πριν τις δέκα το πρωί οι προσαχθέντες αφέθηκαν ελεύθεροι αφού δεν προέκυψε τίποτα σε βάρος τους.

Τα γεγονότα στο ΕΜΠ προκάλεσαν αντιδράσεις τόσο στους φοιτητές όσο και στους εργαζόμενους στο ίδρυμα. Με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων ΕΜΠ του ΠΑΜΕ δηλώνει: «Απαντάμε στην αντιλαϊκή επίθεση και την τρομοκρατία με μαζικό, οργανωμένο, ταξικό, εργατικό κίνημα». Ιδιαίτερα σε σχέση με τα γεγονότα, η επιτροπή του ΠΑΜΕ δηλώνει ότι «αξιοποιήθηκε για άλλη μια φορά ως πρόφαση η τεχνητά διογκωμένη δράση προβοκατόρικων ομάδων που καμιά σχέση δεν έχουν με το εργατικό και το φοιτητικό κίνημα για να δοθεί άλλοθι στο στημένο παιχνίδι της κυβέρνησης και των ΜΜΕ, στην ένταση της τρομοκρατίας και της κρατικής καταστολής. Τα κόμματα του κεφαλαίου έτσι και αλλιώς έχουν από καιρό ξεκαθαρίσει την πρόθεσή τους να καταργήσουν το άσυλο, καθώς στέκεται εμπόδιο στην προσπάθεια των ΕΕ - ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για πανεπιστήμια που θα λειτουργούν σαν μαγαζιά, με ιδιωτικοοικονομικά και ανταποδοτικά κριτήρια, όπου η γνώση θα είναι εμπόρευμα και ιδιοκτησία των επιχειρήσεων. Σε τέτοιο πανεπιστήμιο - επιχείρηση δε χωρούν αγώνες εργαζομένων και φοιτητών, δε χωρούν διεκδικήσεις.

Καταγγέλλουμε την παραβίαση του ασύλου με εντολή της πρυτανείας. Πρόκειται για ξεκάθαρη προσπάθεια τρομοκράτησης εργαζομένων και φοιτητών για να μη σηκώσουν κεφάλι απέναντι στην αντιλαϊκή θύελλα. Ολοι οι εργαζόμενοι, ειδικότερα και οι φύλακες, πρέπει να υπερασπίζονται τον πανεπιστημιακό χώρο και το άσυλο», τονίζει η επιτροπή του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ