Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Παρουσίασε νομοσχέδιο για τη διαφθορά

Με κάποιες επιμέρους τροποποιήσεις σε παλαιότερο νόμο του 2003 για το «πόθεν έσχες», η κυβέρνηση προσπαθεί να εμφανιστεί ως πολέμιος της διαφθοράς και μαχητικός υπερασπιστής της διαφάνειας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χ. Καστανίδης παρουσίασε χτες νομοσχέδιο, με το οποίο τροποποιεί το νόμο 3213/2003 για το «πόθεν έσχες» και επιφέρει κάποιες αλλαγές στα εγκλήματα σχετικά με την υπηρεσία. Με το νομοσχέδιο αυστηροποιείται το νομικό πλαίσιο για τους δημόσιους λειτουργούς που διαπράττουν οικονομικά εγκλήματα, δίνονται κίνητρα σε όσους συνεργαστούν με τις αρχές, ενώ τα πολιτικά πρόσωπα εκπίπτουν του αξιώματός τους, αν αποδειχτεί ότι συμμετέχουν σε off shore εταιρείες.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο προβλέπονται τα εξής:

  • Οποιος συνεισφέρει στοιχεία για την εμπλοκή υπαλλήλου σε πράξεις διαφθοράς και συμβάλλει στην αποκάλυψη παράνομων δραστηριοτήτων εξασφαλίζει την ατιμωρησία του. Το ίδιο θα ισχύει και για τον καταγγέλλοντα υπάλληλο, ο οποίος συμβάλλει στην αποκάλυψη διαφθοράς των προϊσταμένων του. Στις περιπτώσεις που οι καταγγελίες αφορούν παραγραμμένα αδικήματα, ο καταγγέλλων δεν απαλλάσσεται, αλλά θα μειώνεται η ποινή του.
  • Ο εκάστοτε υπουργός Δικαιοσύνης θα μπορεί να παρεμβαίνει και να ζητά εξατομικευμένο έλεγχο του «πόθεν έσχες» συγκεκριμένων προσώπων, στις περιπτώσεις που υπάρχει επώνυμη καταγγελία σε βάρος τους.
  • Μετατρέπεται σε κακούργημα ο παράνομος πλουτισμός των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» προσώπων, όταν υπερβαίνει το ποσόν των 73.000 ευρώ, καθώς και η απόκρυψη στοιχείων που υπερβαίνουν το ποσό των 300.000 ευρώ.
  • Η συμμετοχή των υπόχρεων σε δήλωση «πόθεν έσχες» σε off shore εταιρείες επιφέρει αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και δήμευση του μεριδίου συμμετοχής σ' αυτές τις εταιρείες. Επίσης, εκπίπτει του αξιώματός του το πολιτικό πρόσωπο που σε βάρος του υπάρχει αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση.

Σχετικά με το πρόβλημα της απομάκρυνσης των φυλακών Κορυδαλλού, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Απ. Κατσιφάρας ...υποσχέθηκε ότι στο επόμενο εξάμηνο θα αποδοθούν στο Δήμο Κορυδαλλού 10 στρέμματα από το χώρο των γυναικείων φυλακών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ