Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Η «Verbund» δηλώνει ότι αποδίδει τα τέλη ΥΚΩ

Τη διαβεβαίωση ότι η εταιρεία αποδίδει τα τέλη Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) που εισπράττει από τους πελάτες της δίνει η αυστριακή «Verbund», που έχει αναδειχθεί στον κυριότερο ανταγωνιστή της ΔΕΗ στη λιανική αγορά, μέχρι στιγμής. Πρόκειται για απάντηση σε δημοσιεύματα που αμφισβητούσαν την καταβολή των τελών ΥΚΩ από την εταιρεία και απέδιδαν σ' αυτή την πρακτική τη δυνατότητά της για εκπτώσεις προς κατηγορίες πελατών με μεγάλες καταναλώσεις.

Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή ήταν φανερό ότι ο ανταγωνιστής της ΔΕΗ εκμεταλλεύτηκε το καθεστώς των λεγόμενων σταυροειδών επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Η οποία κερδίζει λιγότερα από ορισμένες κατηγορίες πελατών και περισσότερα από άλλες για να διατηρεί το μέσο όρο του κέρδους που θεωρεί σκόπιμο, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ έκαναν δήθεν «κοινωνικό έργο» διατηρώντας «χαμηλά» τα τιμολόγια των πολύ μικρών καταναλώσεων. Η αυστριακή εταιρεία απευθύνεται μόνο προς τους πελάτες με τις μεγάλες καταναλώσεις και έχει τη δυνατότητα να κερδίζει ακόμη και με εκπτώσεις.

Αυτό είναι το πρόσωπο της «απελευθερωμένης» αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπου σε κάθε περίπτωση οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά αυξήθηκαν σημαντικά και θα αυξηθούν ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον, προκειμένου να αντισταθμιστεί και η «χασούρα» από το «πάγωμα» μεταξύ 2009 - 2010, που επιλέχθηκε από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για μικροκομματικές σκοπιμότητες και τον αποπροσανατολισμό των εργαζομένων σε σχέση με τις τεράστιες επιβαρύνσεις που θα ακολουθήσουν.

Η «Verbund» δηλώνει ότι τα τέλη ΥΚΩ δεν της ζητήθηκαν από τη ΔΕΗ, όπως ορίζει ο σχετικός νόμος, παρ' όλα αυτά, όμως, η ίδια τα απέδωσε στο διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΣΜΗΕ) με βάση μια τροποποίηση που έκανε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ