Τρίτη 23 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΤΗΛΕ ...ΠΑΘΗ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
«Καβάλα - Λβοβ = Ισοπαλία»

Πριν λίγες μέρες, μια βουλευτής της ουκρανικής εθνικιστικής οργάνωσης «Ελευθερία»(!) πήγε σε έναν παιδικό σταθμό στο Λβοβ, μεγάλη πόλη στα δυτικά της χώρας, για να «διαπαιδαγωγήσει» τα νήπια ως εξής: Αν «επέμεναν» να διατηρούν τη ρωσική προφορά των ονομάτων τους... θα έπρεπε να «τα μαζέψουν» και να φύγουν από την Ουκρανία. Σύμφωνα με την ουκρανική εφημερίδα «Σιβόντνια», η «καλή» αυτή θιασώτις των «τελικών λύσεων», απευθυνόμενη σε ένα κοριτσάκι, είπε ότι «αν θέλεις να είσαι Αλιόνα και όχι Ολενκα, πρέπει να φτιάξεις τη βαλίτσα σου και να πας στη ...Μοσχοβία»!

Ενας άλλος πιτσιρικάς που ακούει στο όνομα Μίσα (χαϊδευτικό του Μιχαήλ) θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με αυτήν την ...«Κρουέλα ντε Βιλ» της «εθνικής καθαρότητος», να ακούει πλέον στο όνομα «Μιχαΐλικ». Οσο για τη Μάσα (ρωσικό χαϊδευτικό του ονόματος Μαρία), ή θα «γίνει» Μαρίτσκα... ή «να πας εκεί που ζουν οι Μάσες»! Το ίδιο είπε και στον έρμο τον Πέτια (χαϊδευτικό του Πιοτρ) αν δεν «γινόταν» ...Πιότρικ και στον Κόλια (χαϊδευτικό του Νικολάι) αν δεν «γινόταν» Νίκολ. Η δε Νατάσα δε θα έχει κανένα μέλλον - τουλάχιστον όσο περνάει από το χέρι της «αξιαγάπητης» αυτής κυρίας - αν δεν άρχιζε να απαντά μόνο στο ...«Νατάλοτσκα».

Το ...«μάθημα» τέλειωσε, με την βουλευτή να παραθέτει «εθνικώς ορθά» ονόματα που θα πρέπει να επιλέγονται από τους γονιούς, όπως «Μαρκ», «Γιούρτσικ» και «Κατριούσα» και έφυγε, αφήνοντας εμβρόντητους παιδαγωγούς και παιδιά. Τα οποία, όπως κατήγγειλε μια παιδοψυχολόγος, επέστρεψαν στα σπίτια τους τρομαγμένα και μπερδεμένα, λέγοντας στους, επίσης εμβρόντητους και εξαγριωμένους, γονιούς τους ότι «ήρθε μια θεια σήμερα στο σταθμό και μας έκανε παρατήρηση ότι δεν έχουμε τα ονόματα που "πρέπει"»...

Το περασμένο Σάββατο, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιότερα από το Λβοβ, συγκεκριμένα στην Καβάλα, ο κόσμος έμπαινε στο γήπεδο να δει τον αγώνα με την Ξάνθη. Η «ανταπόκριση» από φιλικό γράμμα λέει: «Στην είσοδο περίμεναν 2-3 νεαροί με χαρτιά στα χέρια και καλούσαν τους οπαδούς να υπογράψουν στη συλλογή υπογραφών κατά της παραχώρησης ιθαγένειας και δικαιώματος ψήφου στους αλλοδαπούς!!!! (...) Οι περισσότεροι τους αγνόησαν. Κάποιοι τους έδιωξαν. Οπως μάθαμε αργότερα, μπήκαν και στο στάδιο κερκίδα - κερκίδα. Μάλιστα, απειλήθηκε και μικροεπεισόδιο, αφού κάποιος τους έδιωξε λέγοντας: "Φύγετε από δω, ρε. Εμένα οι γονείς μου ήταν 35 χρόνια μετανάστες και εσείς ζητάτε να υπογράψω ενάντια σε μετανάστες;" (...)».

Οι δύο περιπτώσεις δεν ταυτίζονται ως προς τις αιτιάσεις τους και τα ειδικά χαρακτηριστικά τους και, βέβαια, η αναφορά στο ελληνικό παράδειγμα δεν αναιρεί την αντιδραστικότητα του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για τους μετανάστες. Αλλά έχουν κοινό παρονομαστή: Την ενεργοποίηση των ρατσιστικών, εθνικιστικών και ξενοφοβικών εφεδρειών του συστήματος, όποτε αυτό τις χρειάζεται. Αλλά έχουν κι ακόμη έναν, αυτή τη φορά ελπιδοφόρο, παρονομαστή: Την, ανακλαστική, προς το παρόν, αντίδραση των φιλάθλων στην Καβάλα και της πιτσιρικαρίας και των γονιών τους στο Λβοβ.


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ