Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αυλαία στην 60ή Μπερλινάλε

Το βράδυ του Σαββάτου 20/2/2010 ανακοινώθηκαν τα βραβεία της 60ής Μπερλινάλε. Η Χρυσή Αρκτος, βραβείο καλύτερης ταινίας, απονεμήθηκε στο «Μέλι» του 46χρονου Τούρκου σκηνοθέτη Σεμίχ Καπλάνογλου. Η ταινία διηγείται την ιστορία ενός αγοριού που ψάχνει στο δάσος, του χωριού στο οποίο ζει, να βρει τον πατέρα του, ο οποίος ασχολείται με τη μελισσοκομία και την ξυλουργική.

Η Αργυρή Αρκτος, βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας, απονεμήθηκε στον Ρομάν Πολάνσκι για το πολιτικό του θρίλερ «The Ghost Writer» («Ο Συγγραφέας - Φάντασμα»). Στην ταινία, ένας συγγραφέας - φάντασμα αναλαμβάνει να γράψει τα απομνημονεύματα ενός πρώην Βρετανού πρωθυπουργού και στην πορεία ανακαλύπτει συγκλονιστικά μυστικά από το παρελθόν του. Να σημειώσουμε πως την περίοδο αυτή, ο 76χρονος σκηνοθέτης παραμένει σε κατ' οίκον περιορισμό στην Ελβετία και προσπαθεί να αποφύγει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όπου κατηγορείται πως είχε παράνομη σεξουαλική επαφή με ανήλικη το 1977.

Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής δόθηκε στη ρουμάνικη ταινία «Εάν θέλω να σφυρίξω, θα σφυρίξω» και στο σκηνοθέτη της, Φλοριάν Σερμπάν.

Το βραβείο Α' Γυναικείου Ρόλου δόθηκε στη Γιαπωνέζα Σινόμπου Τερατζίμα για το ρόλο της στο αντιπολεμικό δράμα «Κάμπια», του Ιάπωνα σκηνοθέτη Κότζι Γουακαμάτσου.

Το βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου δόθηκε από κοινού στους Ρώσους ηθοποιούς Γκριγκόρι Ντομπρίτζιν και Σεργκέι Πουσκέπαλις, για τις ερμηνείες τους στην ταινία «Πώς τέλειωσα αυτό το καλοκαίρι», του σκηνοθέτη Αλεξέι Ποπογκρέμπσκι.

Την Ασημένια Αρκτο καλύτερου σεναρίου πήρε η αντιδραστική ταινία «Χωριστά - Μαζί» των Γουάνγκ Κουανάν και Να Γιν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ