Τετάρτη 24 Φλεβάρη 2010 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΔΙΕΘΝΗ
ΥΕΜΕΝΗ
Διπλασιασμός της «αντιτρομοκρατικής» βοήθειας από ΗΠΑ

ΣΑΝΑ'Α - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την άμεση αποδέσμευση της επιπλέον χρηματικής βοήθειας για στρατιωτικούς σκοπούς που προανήγγειλε η αμερικανική κυβέρνηση για την Υεμένη ενέκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, το Πεντάγωνο και ο υπουργός Αμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς. Η επίσημη ανακοίνωση αναμένεται εντός των επόμενων ημερών.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, πρόκειται για 150 εκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό και για εκπαίδευση του υεμενίτικου στρατού προκειμένου «να καταστεί ικανός ν' αντιμετωπίσει την κλιμακούμενη απειλή της αλ Κάιντα που δραστηριοποιείται εκ νέου στη χώρα», όπως έχουν πολλάκις υποστηρίξει Αμερικανοί αξιωματούχοι. Πρόκειται για ποσό διπλάσιο της βοήθειας που οι ΗΠΑ είχαν χορηγήσει στην Υεμένη το 2009 και σύμφωνα με αναλυτές αποτυπώνει και τη σημασία που ο Λευκός Οίκος φαίνεται ότι δίνει στις εξελίξεις στη χώρα αυτή, μετά από την αποτυχημένη απόπειρα ανατίναξης αμερικανικού αεροσκάφους ανήμερα τα Χριστούγεννα, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης της «αντι-τρομοκρατικής εκστρατείας».

Την ίδια ώρα, ο ισχυρός άνδρας της Υεμένης, Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, έφθανε στη Σ. Αραβία προκειμένου να έχει σειρά συναντήσεων με την ηγεσία του βασιλείου. Οι επαφές αυτές έχουν προπαρασκευαστικό χαρακτήρα ενόψει της διήμερης συνόδου που θα φιλοξενηθεί στο Ριάντ, το Σαββατοκύριακο, και διοργανώνεται με θέμα «την ενίσχυση της παροχής βοήθειας στην Υεμένη προκειμένου ν' αντιμετωπίσει την απειλή της αλ Κάιντα» από το Συμβούλιο Συνεργασίας των χωρών του Κόλπου. Στη σύνοδο θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των ΗΠΑ, αλλά και της ΕΕ, και θεωρείται ως συνέχεια της πρώτης σχετικής συνάντησης που πραγματοποιήθηκε, στα τέλη Γενάρη, στο Λονδίνο. Πιθανότατα, κατά τη σύνοδο αυτή, η Ουάσιγκτον θ' ανακοινώσει και την «επιπλέον αντιτρομοκρατική» βοήθεια προς τη Σάνα'α.

Μεγάλο θύμα και πάλι τα παιδιά

Τουλάχιστον 187 παιδιά σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών στρατευμάτων και των σιιτών ενόπλων της φυλής Χούθι στη Βόρεια Υεμένη, που διήρκεσαν από τον Αύγουστο μέχρι πριν από μερικές ημέρες, οπότε τέθηκε σε εφαρμογή άλλη μία συμφωνία εκεχειρίας. Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησαν η υεμενίτικη οργάνωση SEYAJ για παιδιά και η UNICEF, εξ αυτών, το 71% σκοτώθηκε στο πεδίο της μάχης και τα υπόλοιπα πέθαναν είτε από πείνα είτε από έλλειψη φαρμάκων.

Οι δύο οργανώσεις καταγγέλλουν ότι με βάση τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 402 παιδιά πολεμούσαν στις γραμμές των Χούθι και 282 στις γραμμές του κυβερνητικού στρατού. Υποστηρίζουν, δε, ότι περισσότεροι από τους μισούς ενόπλους, όπως και αντίστοιχο ποσοστό από το στρατό, ήταν μικρότεροι των 18 χρόνων. Τέλος, υπογράμμισαν ότι περίπου 73.926 παιδιά εκτοπίστηκαν στις εμπόλεμες ζώνες των επαρχιών Σάαντα και Αμράν και εξ αυτών το 42% υποφέρει από πείνα, το 25% από αναπνευστικά προβλήματα και το 19% από δερματοπάθειες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ