Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ
Διαχρονικές κοινωνικές αξίες

«Ο μάγος με τα χρώματα» από το θίασο «ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ» στο Μαρκόπουλο Αττικής
«Ο μάγος με τα χρώματα» από το θίασο «ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ» στο Μαρκόπουλο Αττικής
(Του συνεργάτη μας ΘΑΝΑΣΗ Ν. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ).--

ΓΙΑΝΝΗΣ ΞΑΝΘΟΥΛΗΣ

«Ο μάγος με τα χρώματα»

από το θίασο «ΠΕΡΙΑΚΤΟΙ»

στο Μαρκόπουλο Αττικής

Ο Γιάννης Ξανθούλης, ταλαντούχος και στη δραματουργία για παιδιά, εμφανίστηκε στο τέλος της δεκαετίας του 1970 και στις αρχές της δεκαετίας του 1980 με πρωτότυπα θεατρικά έργα για παιδιά, τα οποία ανεβάστηκαν από επαγγελματικές, ερασιτεχνικές και σχολικές σκηνές σε όλη την Ελλάδα, με μεγάλη επιτυχία. Αυτό οφείλεται, κατά τη γνώμη μου, στο ότι ο Ξανθούλης έγραψε κοινωνικό/ πολιτικό θέατρο, με όχημα το παραμύθι και με στόχους την όξυνση της φαντασίας των παιδιών και της κριτικής σκέψης τους. Εγραψε, δηλαδή, κοινωνικό θέατρο, το οποίο ανταποκρίνονταν στα προβλήματα της εποχής, που τα περισσότερα έχουν διαχρονική εμβέλεια. Τα θεατρικά έργα του για παιδιά εκδόθηκαν σταδιακά σε βιβλία: Πλανήτης Φουρ, «Αστάρτη» (1980), Ενα καλοκαίρι καλοκαιράκι, «Αστάρτη» (1980), Ανέβα στη στέγη να φάμε το σύννεφο, «Αστάρτη» (1980), «Καστανιώτης» (1994), Τύμπανο, τρομπέτα και κόκκινα κουφέτα, «Καστανιώτης» (1994), Ο μάγος με τα χρώματα, «Καστανιώτης» (1994), Μέσα στο νερό δασκάλα, «Καστανιώτης» (1994), Τα θαύματα της ομπρέλας, και Μια τρελή τρελή πολυκατοικία, «Καστανιώτης» (1998).

Το έργο «Ο μάγος με τα χρώματα» πρωτοπαίχτηκε στο «Θέατρο Ερευνας» του Δημ. Ποταμίτη, το 1978, με μουσική του Γ. Κατσαρού και πρωτοκυκλοφόρησε σε βιβλίο από τις εκδόσεις «Κάκτος» (και αργότερα από τις εκδόσεις «Καστανιώτη», 1994).

Η παράσταση αρχίζει με το ρεφραίν του τραγουδιού, που περικλείει την ουσία της θεματικής του έργου: «Ολοι μπορούμε να γίνουμε μάγοι/ και να μαγέψουμε τον κόσμο μια βραδιά,/ χρώματα κι όνειρα να ρίξουμε στην πόλη/ και μαγεμένοι να περάσουμε καλά». Ο μάγος Σκορδάλευρος και οι φίλοι του μαθητευόμενοι μάγοι χρησιμοποιούν διάφορα ξόρκια και κόλπα για να πραγματοποιήσουν τα ακατόρθωτα. Ο συγγραφέας ασκεί δριμύτατη κριτική σε διάφορα κοινωνικά/ πολιτικά φαινόμενα (ιδιαίτερα στην εξουσία), με λογοτεχνικό ύφος και παιχνιδιάρικη διάθεση, εν πολλοίς σουρεαλιστική. Τα ζώα επαναστατούν και αναλαμβάνουν την εξουσία, νομοθετώντας νέους νόμους για καλύτερη ζωή. Επιτυγχάνεται η φιλία μεταξύ των αιώνιων εχθρών σκύλου και γάτας, αφήνοντας να κατανοηθεί σε δεύτερο επίπεδο η αναγκαιότητα της ειρήνης των λαών. Σατιρίζει τον ανταγωνιστικό χαρακτήρα των καλλιστείων, την αμερικάνικη «ετσιθελική» εμπορική εισβολή στη χώρα μας, με την «κόκα κόλα» (την ονομάζει «άρπα κόλα»), με τους ανάλογους συμβολισμούς και ό,τι αυτό συνεπάγεται σε πολιτικό επίπεδο. Ο μάγος προσπαθεί με κάθε τρόπο ν' αλλάξει τον κόσμο, και τελικά, ενοχλημένη η εξουσία τον συλλαμβάνει. Αυτός κατεβαίνει σε απεργία μαγείας, θέλοντας να ευαισθητοποιήσει το λαό, για να πάρει την υπόθεση στα χέρια του στη λύση των προβλημάτων του, όχι βέβαια με μαγικό τρόπο, αλλά με φαντασία, επινοητικότητα και αγωνιστικότητα. Αναφωνεί στο τέλος του έργου: «Είμαστε μάγοι. Οχι των παραμυθιών, αλλά της ίδιας της ζωής» και η ταμπέλα του γράφει: «Απεργώ! Ψωμί - Δουλειά - Μαγεία».

Το έργο αποτελείται από επιθεωρησιακά σκετς, παρουσιασμένα με σπονδυλωτή δομή, με επιμέρους σκηνές με διαφορετική θεματολογία, κοινού όμως κοινωνικού ενδιαφέροντος.

Την σκηνοθεσία και τις χορογραφίες υπογράφει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του θιάσου Σπύρος Κολιαβασίλης, ο οποίος παρουσιάζει μια υπεύθυνη και αξιόλογη δουλειά στη συγκεκριμένη παράσταση. Τα αφαιρετικά σκηνικά και τα υπέροχα κουστούμια εμπνεύστηκε η Ράνια Αντύπα, τη θαυμάσια μουσική συνέθεσε ο Βασίλης Μιχάλης, ενώ τη μουσική διδασκαλία - φωνητική έκανε η Χριστίνα Σπηλιακοπούλου και τους φωτισμούς (απαιτείται κάποιος τονισμός κατά σημεία) ο Γιάννης Μωραΐτης. Η διανομή των ρόλων, που απέδωσαν αρκετά ικανοποιητικά, έχει ως εξής: Θανάσης Τσοδούλος (μάγος), Μαριέττα Λούμπα (μαθητευόμενος μάγος, τίγρη, Γαβ-Γαβ, Καραμέλα, τροχονόμος), Νάνσυ Χρυσικοπούλου (μαθητευόμενος μάγος, γάιδαρος, σκυλομπαμπάς, Σοκολάτα, τηλεόραση), Μάτα Παπασιδέρη (μαθητευόμενος μάγος, Νιάου - Νιάου, δέντρο, θόρυβος), Σοφία Γκίτζου (μαθητευόμενος μάγος, κουκουβάγια, γατομαμά, Αρπα Κόλα, Αθήνα), Μαρία Κοκολάκη (μαθητευόμενος μάγος, φίδι, εφημεριδοπώλης, Παγωτό).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ