Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΛΑΡΙΣΑ
Σοβαρές καταγγελίες για τη «Βιοκεράλ»

Τις έντονες αντιδράσεις των Λαρισαίων και πολλών φορέων προκάλεσαν οι καταγγελίες που κάνουν λόγο για χρήση καύσιμης ύλης που περιέχει και νοσοκομειακά απόβλητα, στη βιομηχανία κεραμοποιίας «Βιοκεράλ», στη Λάρισα, οι οποίες έγιναν με αφορμή φωτιά που εκδηλώθηκε στο εργοστάσιο, επιβαρύνοντας έντονα την ατμόσφαιρα της περιοχής. Επίσης, καταγγέλθηκε ότι τα τελευταία χρόνια, η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια πυρασφάλειας.

Συγκεκριμένα, ο καπνός από την καύση του υλικού απλώθηκε γρήγορα στην ευρύτερη περιοχή ανατολικά της Λάρισας και σε Μελισσοχώρι, Ομορφοχώρι, Πλατύκαμπο, αναστατώνοντας τους κατοίκους. Δείγμα του υλικού αυτού πάρθηκε απ' τις αρμόδιες αρχές και στάλθηκε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προκειμένου να εξακριβωθεί τι ακριβώς είναι και αν επιτρέπεται η καύση του από τη συγκεκριμένη μονάδα. Επίσης, προανάκριση για το θέμα διεξάγει το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λάρισας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεραμοποιία «Βιοκεράλ» εδώ και χρόνια χρησιμοποιεί ως καύσιμη ύλη, σε πολύ μικρή απόσταση, μάλιστα, από κατοικημένες περιοχές, το τοξικό υλικό πετ-κοκ, που μπορεί να προκαλέσει ακόμα και καρκίνο, με την άδεια του υπουργείου ΠΕΧΩΔΕ και με την ανοχή των τοπικών αρχών.

Σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα η Νομαρχιακή Ενωτική Αγωνιστική Συνεργασία (ΝΕΑΣ) Λάρισας απηύθυνε αγωνιστικό κάλεσμα στο λαό της πόλης για να μπει ένα τέλος στη διαρκή επιβάρυνση της υγείας των Λαρισαίων. Μάλιστα, οι εκπρόσωποί της κατήγγειλαν ότι η «Βιοκεράλ» όχι μόνο δεν έχει άδεια πυρασφάλειας, αλλά δεν έχει καν άδεια λειτουργίας!

Ανέφεραν, επίσης, ότι τα κρούσματα καρκίνου στο Ομορφοχώρι και σε όμορες περιοχές είναι πολύ περισσότερα από το μέσο όρο, τονίζοντας ότι η ΝΕΑΣ έχει επισημάνει με τεκμηριωμένο τρόπο τους κινδύνους από την εφαρμογή πολιτικών με κριτήριο το κέρδος των επιχειρηματιών αγνοώντας τη δημόσια υγεία. Κατήγγειλαν ότι την κύρια ευθύνη έχει η ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ επί κυβέρνησης της ΝΔ και από δω και πέρα η «νέα» του ΠΑΣΟΚ, που καλείται να πάρει άμεσα μέτρα για την απαγόρευση καύσης πετ-κοκ και άλλων επικίνδυνων υλικών. Και πρόσθεσαν πως ευθύνες έχουν τόσο ο νομάρχης που δεν κινητοποίησε το λαό και τους φορείς του νομού, όσο και ο δήμαρχος Λάρισας ο οποίος αδιαφορεί - η σιωπή του είναι κραυγαλέα - που καίγονται επικίνδυνα υλικά στα όρια της πόλης του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ