Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΧΩΡΩΝ ΛΑΤΙΝΙΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΚΑΡΑΪΒΙΚΗΣ
Ετοιμάζεται «καταστατικός χάρτης»

ΚΑΝΚΟΥΝ.--

Η κοινή πρόθεση για τη δημιουργία της Κοινότητας των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής είναι η κατάληξη (που αποτυπώνεται και στην τελική διακήρυξη) της διήμερης Συνόδου Ενότητας της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, δηλαδή την κοινής Συνόδου της Ομάδας του Ρίο και της «Caricom», που πραγματοποιήθηκε σε θέρετρο του Κανκούν στο Μεξικό.

Η Σύνοδος ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης - ώρα Ελλάδας - με έγκριση της διακήρυξης του Κανκούν και τη διακήρυξη της Συνόδου Ενότητας, οι οποίες από κοινού θέτουν τις βασικές προγραμματικές δεσμεύσεις των χωρών όσον αφορά την οικονομική συνεργασία και το συντονισμό. Κατά τη διακήρυξη, στην επόμενη Σύνοδο θα πραγματοποιηθεί στο Καράκας της Βενεζουέλας, τον Ιούλη του 2011 θα εγκριθεί το τελικό κείμενο του «καταστατικού χάρτη» του νέου περιφερειακού οργάνου.

Επιπροσθέτως, εγκρίθηκαν οκτώ συμφωνίες όσον αφορά ειδικούς τομείς όπως: μετανάστευση, συνεργασία, και καταδίκη του εμπάργκο ενάντια στην Κούβα εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών απαιτώντας την άμεση άρση του πολιτικού, οικονομικού και εμπορικού αποκλεισμού.

Επίσης, με ειδική διακήρυξη εκφράζεται η αλληλεγγύη με την Αϊτή ενώ στη διακήρυξη για το ζήτημα των νήσων Μαλβίνας (Φώκλαντ κατά τους Αγγλους) στηρίζονται πλήρως τα νόμιμα κυριαρχικά δικαιώματα της Αργεντινής και τα αιτήματά της όσον αφορά την εξόρυξη πετρελαίου από τα νησιά, κρίνοντας μονομερείς τις ενέργειες της Βρετανίας. Επίσης, υπάρχει ειδική αναφορά για τη Γουατεμάλα δίνοντας τα εύσημα στην κυβέρνηση του Προέδρου Αλβαρο Κολόμ όσον αφορά το αποτέλεσμα των ερευνών της διεθνούς επιτροπής για τη δολοφονία του δικηγόρου Ροντρίγκο Ρόζενμπεργκ. Τέλος, η διακήρυξη για το Εκουαδόρ στηρίζει την κυβέρνηση του Προέδρου Ραφαέλ Κορέα όσον αφορά το σχέδιο Γιασουνί-ΙΤΤ για την προστασία του εθνικού πάρκου Γιασουνί αλλά και εκφράζει τη στήριξη και την αλληλεγγύη τους όσον αφορά την ένταξή του στη λίστα χωρών που θέτουν «κινδύνους» για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα εκ μέρους της αποκαλούμενης δύναμης οικονομικής δράσης («Financial Action Task Force», FATF).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ