Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συγκρούσεις, δυσαρέσκειες και έμμεσες πιέσεις

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η υπόθεση της δολοφονίας Μάμπχουχ στο Ντουμπάι

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Νέες συγκρούσεις, στις οποίες δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ξέσπασαν, χθες, στη Χεβρώνα, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τη 16η επέτειο από τη δολοφονία 29 Παλαιστινίων στο τέμενος Ιμπραχίμι από τον έποικο Μπαρούχ Γκολντστάιν. Τα πνεύματα, εξαρχής, ήταν τεταμένα, καθώς το συγκεκριμένο τέμενος, που στην εβραϊκή παράδοση ονομάζεται Τάφος των Πατριαρχών, εντάχθηκε, πριν μερικά 24ωρα, σε λίστα της «ισραηλινής παράδοσης», όπως και ένα ακόμη μνημείο στη Βηθλεέμ.

Δυσφορία για την ισραηλινή κίνηση να «προσεταιριστεί» τα δύο μνημεία, παρά τις διαβεβαιώσεις για απρόσκοπτη πρόσβαση σε αυτά για όλους, εξέφρασαν, χθες, ο ΓΓ του ΟΗΕ και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών. Ο Μπαν Γκι μουν, σε συνάντησή του με τον Ισραηλινό υπουργό Αμυνας, Εχούντ Μπαράκ, διαφώνησε και με τις αλλεπάλληλες κατεδαφίσεις παλαιστινιακών κτισμάτων στην ανατολική Ιερουσαλήμ, επισημαίνοντας ότι «θέτουν εμπόδια στην αναθέρμανση των ισραηλινο-παλαιστινιακών συνομιλιών», όπως και ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός της Γάζας.

Ακόμη μεγαλύτερο μπέρδεμα

Τελειωμό δεν έχουν τα στοιχεία που αποκαλύπτονται σχετικά με τις συνθήκες δολοφονίας του στελέχους της «Χαμάς», Μαχμούντ Μάμπχουχ, στο Ντουμπάι στις 20 Γενάρη. Η Αστυνομία του Ντουμπάι γνωστοποίησε άλλα 15 συνολικά ονόματα υπόπτων ως εμπλεκομένων στη δολοφονία, τους οποίους χαρακτήρισε «επιμελητειακή υποστήριξη». Και αυτοί φέρονται να είχαν πλαστά διαβατήρια, και πάλι από τις ίδιες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν, ήδη, αναμιχθεί (Ιρλανδία, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία), αλλά και από την Αυστραλία, η οποία διαμαρτυρήθηκε επισήμως και έντονα στο Ισραήλ.

Οι αρχές του εμιράτου επιμένουν ότι τα στοιχεία ενοχοποιούν τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες - Μοσάντ. Την ίδια ώρα, το γεγονός ότι δύο από τους υπόπτους φέρονται να έφυγαν από το Ντουμπάι προς το Ιράν (!), υποσκάπτει κάπως τις κατηγορίες κατά της Μοσάντ.

Από την άλλη, η δήλωση της επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου «Καντίμα», Τζίπι Λίβνι, ότι «όποιος και να σκότωσε έναν τρομοκράτη, καλό έκανε», καθώς και η αποκάλυψη ότι ο γιος ενός από τα ιδρυτικά στελέχη της «Χαμάς», του Σεΐκ Χασάν Γιουσέφ που κρατείται σε ισραηλινές φυλακές, υπήρξε πράκτορας της Μοσάντ επί δέκα χρόνια, προκαλεί νέες αναταράξεις και γεννά κι άλλα σενάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ