Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ «ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΑ» ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Με αφορμή θάνατο μισθοφόρου των ΗΠΑ

ΑΒΑΝΑ.--

Σύσσωμοι οι μηχανισμοί του ιμπεριαλισμού έσπευσαν να καταγγείλουν τη σοσιαλιστική Κούβα για «παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων» καλώντας την Αβάνα να απελευθερώσει τους λεγόμενους «πολιτικούς κρατούμενους», δηλαδή μισθοφόρους, με αφορμή το θάνατο του Ορλάντο Σαπάτα Ταμάγιο την περασμένη Τρίτη σε νοσοκομείο της Κούβας όπου νοσηλευόταν, ύστερα από 85 μέρες απεργίας πείνας. Ανάμεσα στους «ευαίσθητους» οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση, η Διεθνής Αμνηστία, αλλά και η ισπανική κυβέρνηση, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας, ο Καναδάς, κ.ά. Επίσης, ο γνωστός αντικομμουνιστής, πρώην Πρόεδρος της Πολωνίας, Λεχ Βαλέσα, κάλεσε όλους τους κατόχους Νόμπελ Ειρήνης να αναλάβουν «κοινή δράση προκειμένου να ασκήσουμε πίεση στο καθεστώς».

Σημειώνεται ότι ο Ορλάντο Σαπάτα ήταν ένας από τους 75 που είχαν συλληφθεί το 2003 από τις κουβανικές αρχές και στη συνέχεια καταδικάστηκαν καθώς αποδείχθηκε με αδιάσειστα στοιχεία ότι λάμβαναν χρήματα από τις ΗΠΑ για υπονομευτική δράση, είχαν συναντήσεις με τον τότε πρέσβη των ΗΠΑ στη χώρα, Τζέιμς Κέισον, έκαναν προπαγάνδα υπέρ του οικονομικού αποκλεισμού (πράγμα που τιμωρείται με ποινές φυλάκισης σύμφωνα με τα άρθρα 5.1 και 6.1 του νόμου Νο. 88 για την Προστασία της Εθνικής Ανεξαρτησίας και της Οικονομίας) και οι 75 είχαν στην κατοχή τους ταυτότητες ελεύθερης πρόσβασης στο κτίριο της διπλωματικής αποστολής των ΗΠΑ, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής τους είχαν στα χέρια τους χιλιάδες δολάρια... Από τους 75 λεγόμενους «αντιφρονούντες» οι 37 δήλωναν «δημοσιογράφοι ξένων πρακτορείων», όμως μόνο 4 εξ αυτών είχαν ασκήσει έστω και μια φορά το δημοσιογραφικό επάγγελμα.

Τα παραπάνω στοιχεία συγκεντρώθηκαν όταν μέλη της κουβανικής αντικατασκοπίας διείσδυσαν στις αντεπαναστατικές οργανώσεις.

Ο Κουβανός Πρόεδρος, Ραούλ Κάστρο, εξέφρασε την Τετάρτη τη λύπη του για το θάνατο του φυλακισμένου μισθοφόρου, τονίζοντας πως αποτελεί συνέπεια της ακολουθούμενης πολιτικής των ΗΠΑ. Απέρριψε τους όποιους ισχυρισμούς περί βασανιστηρίων ή κακομεταχείρισης στη φυλακή, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Τέτοια να αναζητήσουν στο Γκουαντάναμο». Η δήλωση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Βραζιλίας, Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην Αβάνα.

  • Στις συνομιλίες τους οι Πρόεδροι της Κούβας και της Βραζιλίας, Ραούλ Κάστρο και Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, αντίστοιχα, εξέφρασαν την ικανοποίηση για την ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών σε διάφορους τομείς, κυρίως στον οικονομικό. Ο Λούλα, εκφράζοντας για άλλη μια φορά την αντίθεσή του στον αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ στο νησί, δήλωσε επίσης ότι θα εξετάσει την πρόταση της Κούβας για τη δημιουργία ενός κοινού προγράμματος στον τομέα της Υγείας για τη στήριξη των σεισμόπληκτων Αϊτινών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ