Παρασκευή 26 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕ - ΗΠΑ - ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ
Εμπιστοσύνη στην αντιλαϊκή κυβέρνηση

Δηλώσεις και εκβιαστικές εκτιμήσεις στα ιμπεριαλιστικά κέντρα προετοιμάζουν το έδαφος για νέες κλιμακούμενες ανατροπές

Με το βλέμμα στραμμένο στην επιβολή ακόμα περισσότερων αντιλαϊκών μέτρων, η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine», δηλώνει «ευγνωμοσύνη» προς τον Γ. Παπανδρέου, «ο οποίος, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν, άνοιξε τα χαρτιά του και διακήρυξε την ετοιμότητα της χώρας να προχωρήσει στην εξυγίανση των δημοσιονομικών της και την επανάκτηση της ανταγωνιστικότητάς της (...) Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένη γιατί η ελληνική κυβέρνηση (...) είναι διατεθειμένη σε περίπτωση ανάγκης να λάβει και επιπρόσθετα μέτρα».

Οπως σημείωσε, «η εμπιστοσύνη των αγορών προς το ευρώ θα επιτευχθεί μόνον εάν η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες με μεγάλα ελλείμματα χτυπήσουν το κακό στη ρίζα του» και υπογράμμισε ότι «το ευρώ είναι τώρα για πρώτη φορά μετά την εισαγωγή του σε δύσκολη θέση, αλλά θα επιβιώσει».

Προχτές συνεδρίασε η Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του γερμανικού Κοινοβουλίου με θέμα την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τις συνέπειές της στην Ευρωζώνη. Στη σχετική ακρόαση παραβρέθηκε και ο Γερμανός οικονομολόγος Οτμαρ Ισινγκ, ο οποίος σε συνέντευξή του στη «Deutsche Welle» τονίζει ότι αρμόδιος για να βοηθήσει την Ελλάδα είναι το ΔΝΤ και επισημαίνει ότι η ΟΝΕ δεν πρέπει να εκτεθεί σε κινδύνους.

Είπε χαρακτηριστικά ότι θα ήταν λάθος να επικεντρώσει η ΕΕ το ενδιαφέρον της στην εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας, καθώς η Ελλάδα είναι απλώς η πρώτη χώρα της ευρωζώνης όπου εμφανίστηκαν προβλήματα, τα οποία μαστίζουν και άλλα κράτη - μέλη.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, η ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών (Fed) εξετάζει τα συμβόλαια που σχετίζονται με το ελληνικό δημόσιο χρέος και συνδέουν την αμερικανική τράπεζα «Goldman Sachs» και άλλες τράπεζες με την ελληνική κυβέρνηση. Ο διοικητής της Μπεν Μπερνάνκι, μιλώντας κατά τη διάρκεια ακρόασης στο Κογκρέσο, σημείωσε ότι «έχουμε μιλήσει με τους ηγέτες της ΕΕ οι οποίοι εργάζονται στενά με την Ελλάδα. Παρακολουθούμε την κατάσταση, αλλά φυσικά αυτή έχει μεγαλύτερη σημασία για τους Ευρωπαίους που είναι περισσότερο ευάλωτοι σε αυτά τα προβλήματα και προσπαθούν να τα θέσουν υπό έλεγχο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ