Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
24ωρο
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Αφροδίτη Λουκίδη-Κανακάρη
Αφροδίτη Λουκίδη-Κανακάρη
φωτό 2

Ο ΙΩΣΗΦ ΚΑΝΑΚΑΡΗΣ γεννήθηκε το 1910 στην Κωνσταντινούπολη. Πέθανε στις 13 Δεκέμβρη 1987 στην Καισαριανή. Πριν από το Β' Παγκόσμιο πόλεμο, ήταν συνδικαλιστής στο σωματείο Θέρμανσης (καλοριφέρ). Στην Κατοχή, αντάρτης του ΕΛΑΣ, τραυματίστηκε το Δεκέμβρη του 1944, στις μάχες ενάντια στους Εγγλέζους ιμπεριαλιστές, στον Ερυθρό Σταυρό.

Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ Λουκίδη ΚΑΝΑΚΑΡΗ γεννήθηκε στον Κασαμπα της Σμύρνης, το 1919, και πέθανε στις 2 Ιούνη 1992, στην Καισαριανή. Στην Κατοχή οργανώθηκε στο ΚΚΕ και πήρε μέρος στους αγώνες του λαού μας, μέσα από τις γραμμές του ΕΑΜ. Μετά τη μεταπολίτευση, εκλέχτηκε δημοτική σύμβουλος με το συνδυασμό του αγωνιστή δήμαρχου Παναγιώτη Μακρή. Μας μεγάλωσαν με τις ιδέες της ανθρωπιάς και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη τους, προσφέρουμε 200 ευρώ, μέσω της ΚΟ Ζαχάρως για την ανέγερση του μνημείου του ΔΣΕ στη Φλώρινα.

Τα παιδιά τους.

***

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΕΥΓΕΝΙΑΣ Παν. ΑΝΕΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΕΠΟΝίτισσας, που απεβίωσε στις 27.4.2001, προσέφερα 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Καλαμάτας.

Παναγιώτης Ανεστόπουλος

***

Η συντρόφισσα ΣΟΦΙΑ ΠΑΡΙΑΝΟΥ, που έφυγε πρόσφατα από κοντά μας, με αταλάντευτη συνέπεια και νεανικό ενθουσιασμό, αγωνίστηκε μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, πιστή στα ιδανικά του κομμουνισμού, ως το τέλος της ζωής της.

Στη μνήμη της, οι σύντροφοι και συναγωνιστές της από όλα τα μέτωπα της ακούραστης προσπάθειάς της, από το εργατικό κομμουνιστικό κίνημα, από το φιλειρηνικό και διεθνιστικό κίνημα, από το κίνημα αλληλεγγύης, πρόσφεραν στο κόμμα της, στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Χολαργού, για την οικονομική εξόρμηση, 600 ευρώ.

***

Φωτό

Στη μνήμη του συντρόφου μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΑΓΓΕΛΑΚΗ, που «έφυγε» στις 15.1.2010 από κοντά μας, η ΚΟ Μπραχαμίου προσφέρει 85 ευρώ.

Ιωσήφ Κανακάρης
Ιωσήφ Κανακάρης
***

φωτό

Ο ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΦΑΡΑΝΤΟΣ γεννήθηκε το 1918 στη Δεσφίνα Παρνασσίδας. Πολέμησε στο Αλβανικό μέτωπο. Οργανώθηκε στο ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ και αγωνίστηκε με απαράμιλλη γενναιότητα ενάντια στο γερμανικό φασισμό. Ως καπετάνιος διμοιρίας ανδραγάθησε σε πολλές μάχες. Πιάστηκε στα 1945 με προδοσία και φυλακίστηκε στα κάτεργα της Γυάρου, Θήβας, Αβέρωφ και Κέρκυρας. Το 1947 καταδικάστηκε σε θάνατο από το έκτακτο στρατοδικείο Θήβας. Εκτελέστηκε πριν 61 χρόνια, στις 23 Φλεβάρη 1949, ανήμερα της ιστορικής επετείου ίδρυσης της ΕΠΟΝ, στο Λαζαρέτο Κέρκυρας, σε ηλικία 31 ετών.

Στη μνήμη του, καθώς και στη μνήμη όλων των Αθάνατων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, η αδερφή του Ισμήνη Φαράντου - Τσεκούρα και η οικογένειά της προσφέρουν, αντί για μνημόσυνο, 30 ευρώ ενίσχυση στο ΚΚΕ, μέσω της ΚΟ Βύρωνα.

***

φωτό

«Εφυγε» από κοντά μας ο σύντροφος και συναγωνιστής ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΥΜΠΟΣ, από το Ν. Σκοπό Σερρών. Γόνος δημοκρατικής οικογένειας, μεγάλωσε στο χωριό και ακολούθησε την αγροτική δουλειά. Το 1940 κατατάχτηκε στο στρατό και τον βρήκε ο πόλεμος στα στενά του Ρούπελ. Με την κάθοδο των Γερμανών και την παράδοση (αφοπλισμό), ήρθε και η βουλγαρική κατοχή, διωγμοί, βασανισμοί, εκτελέσεις κομμουνιστών. Ολοι οι νέοι, όσοι απέμειναν έφυγαν στα χωριά της Νιγρίτας. Ο Γιώργος Λύμπος, το 1943, συνδέθηκε με το ΕΑΜ, εντασσόμενος στις γραμμές του. Με εντολή της πολιτικής οργάνωσης γύρισε στο χωριό του και ανέλαβε κομματικός υπεύθυνος στην ΚΟΒ του χωριού του. Με την απελευθέρωση, υπέστη τους διωγμούς από τους συνεργάτες των κατακτητών και των Αγγλοαμερικάνων, από τους προδότες συνεργάτες των γερμανοβουλγάρων. Φυλακίστηκε, εκτοπίστηκε στη Μακρόνησο. Δε βρήκε ησυχία και όταν επέστρεψε απ' εκεί. Με το τέλος του Εμφυλίου, μέλος της ΕΔΑ, δραστηριοποιήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα. Πάλι εξορία με τη χούντα. Με την πτώση της, συνέχισε τον αγώνα, μέσα από τις γραμμές του ΚΚΕ.

Βαγγέλης Αγγελάκης
Βαγγέλης Αγγελάκης
Η γυναίκα του, σ/σα Κοκονίτσα και οι τρεις κόρες του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ για την οικονομική εξόρμησή του.

***

Φέτος, συμπληρώνονται 26 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης (ανήκε στην ΠΕΑΕΑ Πατησίων - Ριζούπολης) ΔΗΜΗΤΡΗ ΙΩΑΝ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, και 66 χρόνια από τον τουφεκισμό της μητέρας τους ΕΛΕΝΗΣ, στα Λουτρά Υπάτης, από τους Γερμανοφασίστες κατακτητές, μετά από προδοσία των ντόπιων ταγματασφαλιτών.

Στη μνήμη τους, οι τρεις αδελφές του και κόρες τους προσφέρουν 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ για την κατασκευή του μνημείου στη Φλώρινα.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε στα 1921. Ηταν μέλος του ΚΚΕ, ΕΠΟΝίτης από την Κατοχή, υπηρέτησε στον εφεδρικό ΕΛΑΣ. Το Δεκέμβρη του 1944 πιάστηκε στην Αθήνα από τους Αγγλους και μεταφέρθηκε στο στρατόπεδο Ελ Ντάμπα. Ως το τέλος της ζωής του έμεινε πιστός στα ιδανικά του ΚΚΕ και της Εθνικής Αντίστασης.


Χαράλαμπος Φαράντος
Χαράλαμπος Φαράντος

Γιώργος Λύμπος
Γιώργος Λύμπος
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προσφέρουν στο ΚΚΕ (2010-01-22 00:00:00.0)
Προσφορές στο ΚΚΕ (2009-12-05 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2009-09-30 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2004-02-13 00:00:00.0)
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (2001-11-09 00:00:00.0)
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ (1996-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ