Σάββατο 27 Φλεβάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Απαίτηση για απελευθέρωση των πολιτικών κρατουμένων

ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΜΕΞΙΚΟΥ.--

Την άμεση απελευθέρωση των 12 πολιτικών κρατουμένων της εξέγερσης του Ατένκο, οι οποίοι συνελήφθησαν και κρατήθηκαν χωρίς εντάλματα και τελικά καταδικάστηκαν το 2006 χωρίς στοιχεία σε 30 χρόνια κάθειρξη ο καθένας, ζητούν με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο της χώρας Φελίπε Καλντερόν 11 προσωπικότητες τιμημένες με το Νόμπελ Ειρήνης, μεταξύ αυτών η αγωνίστρια για τα δικαιώματα των ιθαγενών Ριγομπέρτα Μεντσού, ο αρχιεπίσκοπος Ντέσμοντ Τούτου, η αγωνίστρια κατά των ναρκών προσωπικού Tζόντι Γουίλιαμς, ο Κενυάτης Ουανγκάρι Μαατάι και άλλοι.

Επίσης, απαιτούν να γίνει σοβαρή και σε βάθος έρευνα για τις καταγγελίες των αγροτών για την αστυνομική επέμβαση, όσον αφορά τα βασανιστήρια, τις συλλήψεις χωρίς εντάλματα και την καταδίκη τους χωρίς αποδείξεις για το υποτιθέμενο ξυλοκόπημα αστονομικών και τους μαζικούς βιασμούς γυναικών.

Υπενθυμίζεται ότι στις 3 Μαΐου του 2006 στην αγροτική κοινότητα του Ατένκο, 30 χλμ. έξω από την Πόλη του Μεξικού, μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης Λαϊκό Μέτωπο για την Υπεράσπιση της Γης (FPDT), οι κάτοικοι κατέλαβαν την υπαίθρια αγορά του «Texcoco» αντιστεκόμενοι στα σχέδια κερδοσκοπικής ανάπλασης της περιοχής, τα οποία προέβλεπαν την εκδίωξή τους και την κατασκευή εμπορικού κέντρου της πολυεθνικής «Wal-Mart». Η επιχείρηση της αστυνομίας εξελίχθηκε σε σύγκρουση όπου και εν ψυχρώ δολοφονήθηκε ένας 14χρονος που δέχτηκε πυροβολισμό στο στήθος. Τα ξημερώματα της επόμενης μέρας, 3.000 αστυνομικοί και επίλεκτες ομάδες καταστολής εισέβαλαν στο Ατένκο, πυροβολώντας και πνίγοντας την πόλη στα δακρυγόνα. Καταλήφθηκε μετά από δύο ώρες σθεναρής αντίστασης και ακολούθησαν εισβολές σε σπίτια, ξυλοδαρμοί και συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ