Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
«Εδαφος» περαιτέρω αντιπαράθεσης από τον Αμάνο

TΕΧΕΡΑΝΗ - ΒΙΕΝΝΗ.--

«Δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα είναι αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς». Αυτό υποστήριξε, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Ο Γιουκίγια Αμάνο συμπλήρωσε ότι «η ιρανική ηγεσία δε συνεργάζεται πλήρως» και ότι «για να διασφαλίσει η ΔΕΑΕ διαρκή παρακολούθηση της εξελιγμένης διαδικασίας εμπλουτισμού ουρανίου που λαμβάνει χώρα, πλέον, στις ιρανικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί νέα τεχνολογία».

Ο Αμάνο, πάντως, τόνισε ότι «δεν έχει διαπιστωθεί υποκλοπή πυρηνικού υλικού στο Ιράν» και γενικά χρησιμοποίησε χαμηλότερους τόνους από ό,τι αναμενόταν μετά την έκθεση της περασμένης βδομάδας που ανέφερε ότι «το Ιράν θα μπορούσε να κατασκευάζει και πυρηνικό όπλο». Ιρανοί διπλωμάτες διέρρεαν ότι οι προφορικές δηλώσεις Αμάνο ήταν «σε θετικότερη κατεύθυνση» από την έκθεση.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοτακί ανταπαντούσε ότι «το Ιράν συνεργάζεται και θα συνεχίσει να συνεργάζεται πλήρως με τη ΔΕΑΕ», καλώντας τον Αμάνο «να ενημερωθεί καλύτερα». Ενα 24ωρο νωρίτερα, ο Πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, κατηγορούσε τη ΔΕΑΕ για «έλλειψη ανεξαρτησίας» και «χειραγώγηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους».

Απελευθερώσεις και απαγορεύσεις

Πέντε σημαίνοντα στελέχη της λεγόμενης «μεταρρυθμιστικής» πτέρυγας, πέντε δημοσιογράφους και έναν πρώην Πανεπιστημιακό, που είχαν συλληφθεί το Δεκέμβρη, απελευθέρωσαν οι ιρανικές αρχές χτες. Τις τελευταίες μέρες είναι αλλεπάλληλες οι απελευθερώσεις «μεταρρυθμιστών» είτε με εγγύηση είτε χωρίς. Ταυτόχρονα, όμως, απαγορεύτηκαν τρία έντυπα που πρόσκεινται στους «μεταρρυθμιστές».

  • Νέο ηγέτη, μετά τη σύλληψη του Ρίτζι την περασμένη βδομάδα, ανέδειξε η σουνιτική «Τζουντουλάχ» που δραστηριοποιείται στην ιρανική και πακιστανική επαρχία Μπαλουχιστάν, αξιοποιώντας τις διακρίσεις σε βάρος του ντόπιου πληθυσμού και καλλιεργώντας γενικότερη αποσταθεροποίηση. Η οργάνωση κατήγγειλε ότι ο Ρίτζι συνελήφθη από τις ιρανικές αρχές με τη συνεργασία των αμερικανικών και πακιστανικών μυστικών υπηρεσιών.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ