Τρίτη 2 Μάρτη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Δίκες συνταγματαρχών

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--

Απτόητη συνεχίζει η κυβέρνηση την εκστρατεία της με στόχο την αποδυνάμωση του στρατού, που ξεκίνησε με κύμα συλλήψεων άνω των 50 στρατιωτικών αξιωματούχων εν ενεργεία και μη την περασμένη βδομάδα και συνεχίζεται με την απαγγελία κατηγοριών για συμμετοχή σε συνωμοσία με στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης. Το αποπροσανατολιστικό αυτό παιχνίδι είναι ένα χαρτί που παίζει η αστική τάξη της χώρας, προκειμένου να προχωράνε τα μέτρα υπέρ του κεφαλαίου. Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε μία προσπάθεια εξομάλυνσης της έντασης, φροντίζει να έχει συνεχείς συναντήσεις με τον επικεφαλής των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Ιλκέρ Μπασμπούγ, επίσημα και μη.

Το δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης απήγγειλε κατηγορίες εναντίον δύο αξιωματικών του τουρκικού στρατού, που ήταν μεταξύ των συλληφθέντων της περασμένης βδομάδας, του συνταγματάρχη Χουσεΐν Οζκομπάν και του αντισυνταγματάρχη Γιουσούφ Κελελί.

Χαρακτηριστικό της στήριξης προς τις κινήσεις της τουρκικής κυβέρνησης είναι δημοσίευμα των «Τάιμς του Λονδίνου», όπου υποστηρίζεται ότι ο Ρ. Ερντογάν πρέπει να κερδίσει την αντιπαράθεση της κυβέρνησης με το στρατό, αναφέροντας ότι «είναι απαράδεκτο σε μία υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ χώρα να τυγχάνει ασυλίας ο στρατός στα πολιτικά δικαστήρια, να ασκεί βέτο και να εκφοβίζει την κυβέρνηση».

Την ίδια στιγμή το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απηύθυνε νέα προειδοποίηση προς τις ΗΠΑ ότι οι σχέσεις της Αγκυρας με την Ουάσιγκτον, καθώς και η τουρκο-αρμενική προσέγγιση θα υποστούν σοβαρό πλήγμα αν το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθετήσει τελικά σχέδιο απόφασης στο οποίο οι σφαγές των Αρμενίων χαρακτηριστούν γενοκτονία. Η ψηφοφορία αναμένεται να διεξαχθεί σε τρεις μέρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ